佔領不犯法,擲杯企圖傷人不犯罪。

Reminder
|
黃毓民向梁振英擲杯案上訴得直
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1420176-20180927.htm

新聞來源:香港電台

天理何在,以後應該陸續有來。
牛子
|
香港的司法從內潰而生蟲腐爛是不爭事實,這是法官們埋在心中的偏見和既定政治立場所致

法官簡直挑戰緊香港市民嘅忍耐力
牛子
|
高等法院原訟庭法官張慧玲在判詞提到,明白梁振英當時是行政長官,若感到震驚未必會面露驚恐,但事發突然,質疑他如果真是這樣,為甚麼不立刻回頭觀望?認為他的表現於理不合,又質疑不回頭看是甚麼發聲響,為甚麼意識到可能受傷?又指從影片所見,覺得梁振英當時看來氣定神閒,並非好像他所說「freeze了」,之後亦沒有檢視自己有否受傷,又認為裁判官信納梁振英證供時,沒有充份考慮閉路電視片段,不支持梁振英所指,包括震驚及擔心受傷的說法,所以裁定證據不足夠支持普通襲擊犯罪行為。

至於黃毓民有沒有犯罪意圖,法官認為原審裁判官沒有充份考慮黃毓民過往在立法會及其他場合的抗議及擾亂秩序行為,法官指不認同黃毓民以往曾經在不同場合擲蕉、搶文件等,但法庭須考慮他當時的議員身份及一向的行徑,又認為從片段看,黃毓民向主席台方向,以拋物線拋玻璃杯的說法並非不可信,加上玻璃杯沒有擊中梁振英,這個證據支持黃毓民無襲擊梁振英的意圖,所以裁定黃毓民勝訴,控方反對支付審訊期間的堂費,獲法官批准,至於上訴期間的訟費,黃毓民就可以取回。

========================================

這訊息表示; 被殺者不死, 那行兇者就不會有罪, 媽, 我好混亂呀?!
Reminder
|
牛子 發表於 18-9-27 14:23
香港的司法從內潰而生蟲腐爛是不爭事實,這是法官們埋在心中的偏見和既定政治立場所致

法官簡直挑戰緊香港 ...

仲要話唔可以批評假法人
Charitymami
|
Reminder 發表於 18-9-26 23:02
黃毓民向梁振英擲杯案上訴得直
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1420176-20180927.htm
外國法官都唔係咁判 ge~
Yellow 大晒?

伊拉克記者向布殊連擲兩鞋
但布殊閃身避過,氣定神閒,面露徵笑,無半點驚恐
但個狗官居然判個記者入獄九個月

補充內容 (18-9-27 02:04):
痴根~ 即係叫人做戲精才定罪? 法官你要解釋一下
牛子
|
回覆 Charitymami 的帖子

下屆特首要加多一項入職要求:

要膽小如鼠、處變大驚、氣急敗壞、做事束手無策
agnesbee
|
試吓响法庭向法官扔杯,佢就唔會係咁講啦
agnesbee
|
以後啲特首,要接受埋演技訓練
Reminder
|
agnesbee 發表於 18-9-27 17:40
以後啲特首,要接受埋演技訓練

呢個係必然
Reminder
|
牛子 發表於 18-9-27 15:17
回覆 Charitymami 的帖子

下屆特首要加多一項入職要求:

仲要扮死或傷,入院治療。
Queenie_yy
|
咁以後高空鄭物果D無錠中人係米無罪
李斯特    發表於 18-9-29 15:51
ning..
|
佢冇襲擊梁振英的意圖,掟嘢係黃毓民的習慣

嘩!又做埋辯護律師嗰份

agnesbee
|
ning.. 發表於 18-9-27 20:13

嘩!又做埋辯護律師嗰份

辯方法官
牛子
|
如果梁生當時表現極之慌張,驚皇失措,假髮係又會話以正常情況只係打爛隻杯,無理果有咁大反應,好肯定受害人是插水,都係判主犯無罪,一定係咁。
無法啦,場波,球證/旁證/足總/足協全部都係黃色人,點夠你玩呀
Protea
|
我挭係覺得個官幫毓民打甩左條罪, 嗱!我唔係批評法官呀!我表達自己睇法咋!
Reminder
|
Queenie_yy 發表於 18-9-27 18:58
咁以後高空鄭物果D無錠中人係米無罪

依呢個假髮人的定義,高空擲物無傷人係無罪。
Reminder
|
ning.. 發表於 18-9-27 20:13

嘩!又做埋辯護律師嗰份

原來擲嘢係習慣會判無罪?
Reminder
|
Protea 發表於 18-9-27 21:59
我挭係覺得個官幫毓民打甩左條罪, 嗱!我唔係批評法官呀!我表達自己睇法咋!
...

假髮人係咪要申報政治取向及利益衝突。
gorky
|
可否炒左個假官?
agnesbee
|
Reminder 發表於 18-9-27 22:27
依呢個假髮人的定義,高空擲物無傷人係無罪。

法官用自己想法代入受害人,仲恐怖過人大釋法