家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 kentseky 的帖子

我都放左, 計返好像比keep 賺得多

男爵府

yan02 發表於 18-10-3 12:41

我都放左, 計返好像比keep 賺得多
係,之不過我上年放咗,無你地賺得咁多!

伯爵府

好媽媽勳章

yan02 發表於 18-10-3 12:28
回覆 雲妮彭 的帖子

今天我見價庐21350元哦, 2手, 那不是仲高? 有的想放左它,講真幾吸引但我按入去 ...

個價應該有上落,好似股票甘,但無甘波動.
我其實一直無留意佢個價位,因為無諗住賣,
只係偶然做左沽出呢個動作,
我見個日106,計起比收息好,
所以無考慮下就沽左啦,
如果你想賣,可以留意下,好價先沽...

21,350元應該係包括左剩下日子既利息.

大宅

咁正, 竟然免手續費
我既ibond放係恆生, 如果可以沽左佢而唔洗俾手續費, 我都想沽左佢唔洗渣到期, 快D 拎返錢, ibond 利息已經好低, 有106就緊係賣左佢

大宅

我有兩手, 見參考價話係21330,
其實係咪就算扣埋手續費, 呢個價都應該賺得多過收埋剩低兩期息?
如果係, 咁我就唔諗喇, 聽日拎返個安全編碼器賣左佢

伯爵府

好媽媽勳章

pokson 發表於 18-10-3 14:57
我有兩手, 見參考價話係21330,
其實係咪就算扣埋手續費, 呢個價都應該賺得多過收埋剩低兩期息?
如果係, 咁 ...

依家利息2厘多DD,2萬都係收200元多D,
仲有兩期未派,出年6月到期,收息都唔過500元,
賣左有起碼千二元...
所以我賣左,套番D錢出來...

男爵府

pokson 發表於 18-10-3 14:46
咁正, 竟然免手續費
我既ibond放係恆生, 如果可以沽左佢而唔洗俾手續費, 我都想沽左佢唔洗渣到期, 快D 拎返 ...
如果你係放係恒生,你要去做尐手續同簽名,大概要三日後至放得,我上年就係咁,不過我係理財客戶,要搵返個客戶經理做,做完又多個保險嘅出來,足足畀佢哦咗我二個鐘!

大宅

沽ibond唔係好似股票咁沽? 要簽手續文件架? 我落分行講我想沽ibond, 應該點做, 咁應該佢地就明吧?

頭先禁去入個代號K688, 佢話唔正確, 要數字先得...應該係要入幾多代號先係岩?

伯爵府

好媽媽勳章

pokson 發表於 18-10-4 11:21

沽ibond唔係好似股票咁沽? 要簽手續文件架? 我落分行講我想沽ibond, 應該點做, 咁應 ...

我有中銀股票戶口,債券都會放係同一個戶口,
所以好似股票甘賣出..

你無證券戶口嗎?甘你債券放左係邊到? 如有,網上沽出便可,
唔使去分行攪BOR...

男爵府

pokson 發表於 18-10-4 11:21

沽ibond唔係好似股票咁沽? 要簽手續文件架? 我落分行講我想沽ibond, 應該點做, 咁應 ...
恒生ibond未到期要簽文件,K688係政府ibond,4231係市場沽售號碼,K688一手一萬股,每股一元,4231每手100股,每股106 (現價),我上年都要等三日至收到錢(無記錯嘅話)!

你可以打電話去問清楚先!

大宅

回覆 雲妮彭 的帖子

我有證券戶口呀 不過佢將債券放左係其他證券類別度, 我諗係唔同銀行有唔同做法
剩係顯示係K688

大宅

OK! thanks!
我去問下銀行先, 岩岩試左沽4231, 佢都唔俾我沽

唔該哂咁多位幫忙

大宅

就係睇左你呢個post
我10月2都放左d ibond
用中銀106放,抵過收多2期息

雲妮彭    發表於 18-10-5 10:52

子爵府

回覆 pokson 的帖子

恆生放債券有2個方法架,1 好似上面JM 講轉做4231要幾日同埋可能要比手續費, 可以用4231個市價放
另一個係打電話問它K688 現在賣出價是幾多岩就可以即賣,個價會低過4231市價,不過就可以即刻賣

伯爵府

回覆樓主:

6月一派息我7月下旬就賣咗ibond19,都係經BOC。睇返記錄賣2萬賺$1184咋。原來留到而家先賣仲高一啲。唔通表示通脹升咗?

伯爵府

好媽媽勳章

ayi1 發表於 18-10-6 02:10
6月一派息我7月下旬就賣咗ibond19,都係經BOC。睇返記錄賣2萬賺$1184咋。原來留到而家先賣仲高一啲。唔通表 ...

佢52周高位11X,
低位103,
你賣出105.92,
我106,
其實相差好少, 0.08,
2萬多16元JET...

波幅好少!!但一定比HOLD到期著數!

你賺1,184元,計左剩下日子既利息未?

伯爵府

雲妮彭 發表於 18-10-8 09:30
佢52周高位11X,
低位103,
你賣出105.92,

原本計劃就係keep到19年嘅,因得兩手咋我一向無留意。就係派息嗰時一睇得200幾覺得唔係好對路,再者當時港幣定期有2.x%,高過IB派息,於是將自己同老公嘅所有IB清曬做咗定期,無去計算之後嘅派息喇。

大宅

回覆 kittykwok385 的帖子

竟然仲可以咁樣沽?都唔係好明咩原理, 點解要號碼先沽得, 但又可以就咁打電話問價沽

大宅

雲妮彭 發表於 18-9-27 13:14
唔知大家仲有無KEEP?
我有KEEP,禽日無意中CLICK去沽出,
個價係106, 20,000元就有千二元賺,

原來到期只係收返本金詐(第一次買ibond), 我以為會以到期市價+利息咁比返錢我, 咁106真係沽得過

伯爵府

好媽媽勳章

travling 發表於 18-10-8 14:44
原來到期只係收返本金詐(第一次買ibond), 我以為會以到期市價+利息咁比返錢我, 咁106真係沽得過
...

有D銀行每月收手續費,到期都收唔番2萬,
派息又扣....唉! 真係蝕...

所以,我都叫老公賣左,禽日106.55沽, 佢升到106.8收市.

首頁

尾頁

跳至