有冇陀孖既媽媽係到 救救我

Chauaaaa
|
陀孖既我由5週嘔到依家13週
中間更因為體重下降左10幾磅醫生怕我缺水
而入左院吊鹽水係醫院吊緊鹽水既時候
我先可以真真正正咁食到小小野。。
出左院後又變返要攬住個廁所渡日
去餐廳食飯食食下都忍唔住要走去廁所
到依家我知道bb開始要靠媽咪提供營養,於是我就忍
就算好想嘔都忍住,起碼忍得幾耐得幾耐
醫生話孖寶既會比平常一個既更辛苦
5知各位孕媽有冇咩好既止嘔方法教下我
或者食啲咩可以有更好既營養
RubyYu07
|
可以問醫生拿止嘔藥。你食唔落嘢就飲多D湯水,花膠雞湯之類。
我要做媽媽
|
你嘔得犀利真係叫醫生開D止嘔藥俾你喇
vvtang
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

我同你一樣都係twins, 又係嘔到入醫院吊水, 食止嘔藥都吳得,而家17周每日早上都嘔最少一次, 中間辛苦到喊, 都係唯有忍忍忍, 媽媽加油, 挨多幾周應該會好D
pkh0207
|
Chauaaaa 發表於 18-9-27 14:34
陀孖既我由5週嘔到依家13週
中間更因為體重下降左10幾磅醫生怕我缺水
而入左院吊鹽水係醫院吊緊鹽 ...

我都係陀孖。現在23wks 。
人地話過左12週會好d , 但我到左成20週果時仲係會作嘔。不過就算係食唔到。BB都有正常長大到。
果時醫生都叫我唔駛太擔心,食到就食。食唔到就飲下野。訓到既就訓下。
放鬆心情。加油。
babymama2
|
我都係孖,由5w 嘔到依家7w,之前因為出血醫生比了病假,但下星期二就返工,諗緊到時嘔咁點算。。。
Chauaaaa
|
RubyYu07 發表於 18-9-27 15:01
可以問醫生拿止嘔藥。你食唔落嘢就飲多D湯水,花膠雞湯之類。

湯都嘔返曬出泥已經食緊止嘔藥
Chauaaaa
|
我要做媽媽 發表於 18-9-27 15:24
你嘔得犀利真係叫醫生開D止嘔藥俾你喇

已經食緊
Chauaaaa
|
vvtang 發表於 18-9-27 16:14
回覆 我要做媽媽 的帖子

我同你一樣都係twins, 又係嘔到入醫院吊水, 食止嘔藥都吳得,而家17周每日早上都嘔 ...

嘩。。到17週都5停咁你係咪都輕左好多
Chauaaaa
|
pkh0207 發表於 18-9-27 17:18
我都係陀孖。現在23wks 。
人地話過左12週會好d , 但我到左成20週果時仲係會作嘔。不過就算係食唔到。BB都 ...

真係辛苦你了我都5知會嘔到幾時
Chauaaaa
|
babymama2 發表於 18-9-27 18:16
我都係孖,由5w 嘔到依家7w,之前因為出血醫生比了病假,但下星期二就返工,諗緊到時嘔咁點算。。。
...

要帶定啲話梅,食左會好小小,嘔住返工係最辛苦
pkh0207
|
Chauaaaa 發表於 18-9-27 18:43
真係辛苦你了我都5知會嘔到幾時

只要想到BB 健康成長,就算再辛苦都係值得。
難過既日子好快過。
果時我試左好多唔同既食物,試到食左無嘔就果排長期食果d 野。
我頭四個月都食唔到肉。聞到都反胃。只食菜同果汁。
vvtang
|
Chauaaaa 發表於 18-9-27 18:40
嘩。。到17週都5停咁你係咪都輕左好多

其實到16周時已經開始好轉,只係嘔一兩次,起碼食到嘢,之前連飲水都嘔,最嚴重時輕左10kg,不過而家體重開始回升了,希望你都快啲捱過,因為真係好明白果種感受,我當時辛苦傻到唔想繼續懷孕(emoji),不過捱過就無事了
RubyYu07
|
Chauaaaa 發表於 18-9-27 18:38
湯都嘔返曬出泥已經食緊止嘔藥

咁真係好辛苦啊,希望你快點恢復胃口啦
常綠葉
|
我係嘔到生前幾小時都重嘔緊!我都食埋止嘔藥架啦,我係5個月打後嘔小左既。全個孕期輕左at least 20磅,BB健康平安出世。有d人話媽媽愈嘔,BB愈健康。你唔好比太大壓力自己,心情好d,BB吸收都好d。祝福您
Cathy_VV
|
我而家15週... 唔算嘔得勁...
但係反胃感覺就嚴重... 肚餓但食唔落...
我自己飲檸水同食橙會感覺舒服D...
不妨試下呀...
haha748494
|
我懷孕初期都系勁嘔,我就飲小小檸檬水,飲食好清淡,味道濃D就接受唔到。訓覺都可以唔記得要嘔。