我做供mpf時,竟然供錯左,救命

amy_loveshop
|
我做出糧的,今個月有員工月中離職,人工得$5500左右,我供mpf時真係傻傻地,僱主供左,僱員又供,今日才交了hsbc,回頭就立即醒悟,未超過$7100僱員不用供,唉!如何做好,我是交入箱到的!!銀行職員叫我留資料,明天可取回,但我唔太相信!!好擔心要罰款!!
安安太太
|
amy_loveshop 發表於 18-9-27 18:08
我做出糧的,今個月有員工月中離職,人工得$5500左右,我供mpf時真係傻傻地,僱主供左,僱員又供,今日才交 ...

如果銀行入咗票,知道唔洗供,會退番俾員工,你放心,解決到的
tester5
|
amy_loveshop 發表於 18-9-27 18:08
我做出糧的,今個月有員工月中離職,人工得$5500左右,我供mpf時真係傻傻地,僱主供左,僱員又供,今日才交 ...
佢都話退返比你,你擔心咩?
不過同老闆先單聲好喎。
|
安安太太 發表於 18-9-27 18:27
如果銀行入咗票,知道唔洗供,會退番俾員工,你放心,解決到的

hsbc會自己退回俾員工禁好?? 想問我公司要俾罰款嗎??因供錯了!!
pizzapark
|
你供多左,強積金公司一定會退翻俾你㗎,駛乜咁擔心
|
tester5 發表於 18-9-27 18:29
佢都話退返比你,你擔心咩?
不過同老闆先單聲好喎。

擔心那職員隨便講,因我留了電話,叫她聯絡我拿回,又未等到電話!!

我已同老闆講了!因感覺可以取回!所以無話我!!唉!
wcpcelia    發表於 18-9-28 11:41
tester5    發表於 18-9-27 18:34
pizzapark
|
你autopay出糧比個員工嘅時候, 有冇扣到5%?

如果只係你公司開mpf票時, 雇員嗰邊講多咗雇員強積金,強積金可以退翻俾你公司
abcbb
|
amy_loveshop 發表於 18-9-27 18:30
hsbc會自己退回俾員工禁好?? 想問我公司要俾罰款嗎??因供錯了!!

供多咗不會罰款,供少咗先會。有錯請指正。
|
pizzapark 發表於 18-9-27 18:30
你供多左,強積金公司一定會退翻俾你㗎,駛乜咁擔心

我只怕罰我供錯錢!!要收附加費!!
真係大壓力!!
edithyy
|
hsbc 會退返錢俾公司
供多唔會罰,供少、遲交先要罰
|
pizzapark 發表於 18-9-27 18:33
你autopay出糧比個員工嘅時候, 有冇扣到5%?

如果只係你公司開mpf票時, 雇員嗰邊講多咗雇員強積金,強積金 ...

有呀!已扣了5%, 所以要立即開回5%支票俾那員工!
|
edithyy 發表於 18-9-27 18:34
hsbc 會退返錢俾公司
供多唔會罰,供少、遲交先要罰

真的嗎?肯定的??如果係就安心了!
安安太太
|
如果同事已離職,就應該退俾支票俾公司,公司再入番俾同事(當然你可以先入番俾同事),不過既然佢都話攞得番,梗加唔洗擔心
終極熊貓
|

你好搞笑,職員同你講都唔信,咁你信邊個呢?
|
安安太太 發表於 18-9-27 18:37
如果同事已離職,就應該退俾支票俾公司,公司再入番俾同事(當然你可以先入番俾同事),不過既然佢都話攞得 ...

多謝安慰!我只作最壞打算拿不回來!!如果不罰款又會退回俾我!那就安心好多!!
wcpcelia    發表於 18-9-28 11:41
|
終極熊貓 發表於 18-9-27 18:39
你好搞笑,職員同你講都唔信,咁你信邊個呢?

因我留電話!她無覆我!我問她貴姓後!她答完我話聽日佢唔係度!!所以.....
CorrineNg
|
供多唔洗罰款。會退返到公司。你應該先唔扣員工。等mpf. 退回。
onlam2005
|
供多唔使罰款,
但如果要攞返已俾既票而導致整筆供款遲交,
有機會要俾late charge
|
onlam2005 發表於 18-9-27 18:55
供多唔使罰款,
但如果要攞返已俾既票而導致整筆供款遲交,
有機會要俾late charge

太好了!謝謝你