婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆 做個靚太 的帖子

唔係嫌99阻住,係怕99同我教仔的方式不一樣,在我角度等於教壞我個仔~亦唔想我仔同佢感情太好,只要我仔對佢有基本尊敬尊重就可以了

複式洋房

回覆 anyuser18 的帖子

間屋個格局定左就好難再變,我預99會長命百歲,至少到我仔30歲時佢都應該仲健在,所以...先要咁早諗定...

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

JM好霸氣!!!
我暫時仲未有勇氣認自私...怕會做左主動破壞同99關係的醜人,我要諗下點樣搵個機會講,謝謝你的意見喔!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

做個靚太 發表於 18-9-27 23:42
咁佢99本身租樓,咪又係同個仔一齊住養大個仔,依加個仔有能力,同番阿媽住都好應該呀~
我反而覺得樓主好 ...

所以建議樓主換3房啦,就升嫌棄都無用,大家都無得走。

別墅

Poketrade 發表於 18-9-27 23:15
回覆 屠龍女皇 的帖子

都可以,但點樣圓滑d同老公講唔想仔同99一間房?

理由太多了,你話你係媽控,成日走入房搵B會嘈住99.同埋大多父母都會裝cam0係b房,小朋友房,唔通到時昅埋99咩..又好似樓上JM咁講,太細個訓上格爬黎爬去唔好,叫老人家爬又更加無可能.
bb時期都可放bb床0係父母房,但小朋友大左一定唔建議,第一,影響夫妻生活,第2,有邊個仔女唔想自己一間房有自己天地.

大宅

Poketrade 發表於 18-9-27 23:42

當然唔係要佢就咁訓廳啦,一定會係廳夾硬間個位俾佢的

阿仔未出世,你已經諗定阿仔會帶女朋友返嚟
倒不如諗下點樣趁阿仔未拍拖前換三房啦

市面有雙人碌架高架床,你同老公瞓上層,下面放bb床,大少少換兒童床,咁得唔得?

大宅

我個女一直都同我亞媽同房,而家10歲,都係好痴我!係睇你生完後,有無理佢教佢,小朋友感受到邊個係爸媽,放心

大宅

Poketrade 發表於 18-9-27 23:44
回覆 RYBB 的帖子

你ko完6299有咩反應?

99:「吓!咁快買左床啦?」
我:「係呀,遲早都要買啦,阿女自己選嫁,係公主床。」對住個女問:「豬女,你中唔中意呀?」
女:「中意呀,顏色好靚,重有好多皇冠belebala...」
99:「哇,咁靚呀,嫲嫲可唔可以訓?」
女:「唔得,呢個係我嘅公主床。」
99:「你一個人訓得唔得?」
女:「媽媽爸爸話會陪我訓著先走,我醒左又可以搵爸爸媽媽。」
99:「不如我訓地陪孫女呀?」
我:「99,訓地對腰骨唔好。腰骨好重要belebala~」對住個女問:「豬女,係唔係呀?」
女:「係呀,嫲嫲。」

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

你令到個仔痴你咪得囉
到時你奶奶想同佢一間房你個仔都唔制啦

大宅

Poketrade 發表於 18-9-27 23:49
回覆 做個靚太 的帖子

唔係嫌99阻住,係怕99同我教仔的方式不一樣,在我角度等於教壞我個仔~亦唔想我仔同 ...

您想得太簡單喇掛。您地本身已經同住, 99同小朋友同唔同房都可以"教壞"架喇。

咁一齊食飯果陣,
您覺得您99唔會出聲?
定還是 要分開2家人食?

BB出世自已湊定老人家湊?

係唔鍾意的確只有搬大D 好過 您係度想阿仔30歲帶女朋友返黎要的人空間!!!

大宅

anyuser18 發表於 18-9-27 23:33

吓?咁都得 咁你個小孩變成太子爺太子女?阿嫲瞓 ...

其實我覺女人生完之後,
多數會踢老公出聽;/ 地下訓。

多過要小朋友訓聽, 訓地下。

只有生完的女人就會知老公不是最親的人。 哈哈!!!!!

不過我敢肯定, 樓主未生BB 已經有咁多奇怪的思想。唔想呀99阻住。

生完之後, 分分鍾想 斬下99。 雖然現在講到好尊重99。

伯爵府

Poketrade 發表於 18-9-27 20:49
屋企唔大,得2間房,我地同奶奶同住,一間我同老公,一間奶奶,依家我地2口子+奶奶相處都ok,但遲d bb出生 ...

你睇下屋企有無地方空出黎

大宅

Poketrade 發表於 18-9-27 20:49
屋企唔大,得2間房,我地同奶奶同住,一間我同老公,一間奶奶,依家我地2口子+奶奶相處都ok,但遲d bb出生 ...

照直講唔中意,一開始左冇得返轉頭,你房擺唔擺到多一張小童床,我女依家2歲,依家同我地一齊訓,再大啲都會買張小童床喺我地房,我都講明唔會比個女同99一間房。

你問你老公,咁到時99訓上隔床定個仔訓上隔床,邊個訓都唔好啦。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

樓主呢篇嘢真係睇到火嚟, 由其事嗰句"係好就讓間房出嚟啦", 咩道理明明有房都要個老人家瞓廳呢? 照我話你99係唔好就唔會幫你手揍啦, 你驚小朋友唔痴你, 一係你自己揍返囉, 又可以培養感情, 唔怕佢痴99唔痴你囉

子爵府

咁咪老公訓廳,細佬跟媽咪訓。

水晶宮

Poketrade 發表於 18-9-27 23:16
回覆 我愛Corina 的帖子

係好就成間房讓出來啦...

咁不如叫奶奶走啦,或者叫佢訓地囉

大宅

Poketrade 發表於 18-9-27 23:56

間屋個格局定左就好難再變,我預99會長命百歲,至少到我仔30歲時佢都應該仲健在, ...

就算你99現家後生極得40幾歲,到你個仔30歲99先得70幾歲,係會爭房既,但又照咁計法,你倆公婆20幾歲咁叻都買到樓,可能30年之後換左大屋呢~咁長遠何必咁快諗99要讓房

複式洋房

回覆 望月童 的帖子

我會教個仔:食不言 寢不語
就算真係出聲,食餐飯最多都係幾個字時間,食完,就入房,我有時又會帶仔出街食

如果仔同99同房會比較麻煩,食完飯入房都要繼續對住99.......

我當然想99錫佢個孫,但呢個世界有個詞語叫 單戀 XDDD

B我會自己湊,ftm,會盡力爭取起碼湊到讀完小學

99都講明要個b識行識講野先肯幫手,咁大家明係咩意思啦!

辛苦的我做,爽的佢做!識講野即係開始識認人,佢擺明想在b腦中留下更多對佢的記憶!

我唔會比佢得呈。

首頁
12345...7

尾頁

跳至