婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

Poketrade 發表於 18-9-27 23:08
回覆 anyuser18 的帖子

因為依家搞裝修 如果係就要買定張碌架床先....

買咗先,到時唔瞓咪用嚟放雜物囉

不過你同老公都講定,依家未定到時再算,到時要睇小朋友情況再合理安排啦

咁出咗世都跟你㗎嘛,你咪好好建立親子關係啦

複式洋房

回覆 我愛Corina 的帖子

佢本身間屋租的,我地買樓後佢就同我地一齊住,無再租,所以我地屋就係佢屋企了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Poketrade 發表於 18-9-27 23:21

佢本身間屋租的,我地買樓後佢就同我地一齊住,無再租,所以我地屋就係佢屋企了 ...

嘩,無得走喎

咁睇下過幾年樓市會唔會調整,換返3房。

複式洋房

都係暫時解決問題的好方法!

咁到時候小朋友咩情況(用咩理由)唔俾佢訓碌架床好呢?

複式洋房

走唔到架...而且亦唔想掉低99一個人住...但會希望佢訓廳讓間房比阿仔囉...唉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Poketrade 發表於 18-9-27 23:29

走唔到架...而且亦唔想掉低99一個人住...但會希望佢訓廳讓間房比阿仔囉...唉 ...

訓廳唔好呀,d 野擺晒係廳仲衰。

子爵府

Poketrade 發表於 18-9-27 23:25

都係暫時解決問題的好方法!

咪講咗:梗係打好親子關係,然後自己個仔女say no
同埋,起碼三年後的事你依家諗爆頭都無用。到時自會有辦法

大宅

差不多情況,但有三間房,之前一直bb跟我訓,老公自己一間房,之後老爺奶奶想分兩間房訓,但我想(4歲)小朋友獨立d,所以二話不說買左小朋友單人床,KO左!

子爵府

Poketrade 發表於 18-9-27 23:29

走唔到架...而且亦唔想掉低99一個人住...但會希望佢訓廳讓間房比阿仔囉...唉 ...

吓?咁都得 咁你個小孩變成太子爺太子女?阿嫲瞓廳佢瞓房唔係呀?咁又好似過火咗少少喎

睇嚟都係努力賺錢,三房先夠住

複式洋房

明白,即係要個仔主動話要痴我訓XDXD 我會努力搞好親子關係的~

子爵府

Poketrade 發表於 18-9-27 23:38

明白,即係要個仔主動話要痴我訓XDXD 我會努力搞好親子關係的~ ...

無錯無錯 加油

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得親唔親,係睇平日相處,父母丟俾邊個湊,咪親邊個囉~同房頂多係會感情好D,但未至於親過父母!
父母自己落力D湊,一定最親就係父母!

珍珠宮

吹吹水 發表於 18-9-27 22:39
樓主你咁驚
你咪同你個寶貝仔瞓
你99咪同佢寶貝仔瞓咪得囉

又幾有道理喎

子爵府

RYBB 發表於 18-9-27 23:33
差不多情況,但有三間房,之前一直bb跟我訓,老公自己一間房,之後老爺奶奶想分兩間房訓,但我想(4歲)小 ...

三間房但62 99話分房瞓,即想兩人霸咗2/3,又太過喎!ko得好

複式洋房

當然唔係要佢就咁訓廳啦,一定會係廳夾硬間個位俾佢的
諗埋日後大個,阿仔都要帶女朋友返屋企架嘛,無自己房咁咪做咩都無晒私隱⋯⋯可能我諗得太長遠哈哈~

珍珠宮

我愛Corina 發表於 18-9-27 23:23
嘩,無得走喎

咁睇下過幾年樓市會唔會調整,換返3房。

咁佢99本身租樓,咪又係同個仔一齊住養大個仔,依加個仔有能力,同番阿媽住都好應該呀~
我反而覺得樓主好似嫌99阻住咁~

子爵府

Poketrade 發表於 18-9-27 23:42

當然唔係要佢就咁訓廳啦,一定會係廳夾硬間個位俾佢的

原來你諗到大咗嘅事,又係遠咗少少

複式洋房

回覆 RYBB 的帖子

你ko完6299有咩反應?
我又唔想搞到關係太差...

珍珠宮

RYBB 發表於 18-9-27 23:33
差不多情況,但有三間房,之前一直bb跟我訓,老公自己一間房,之後老爺奶奶想分兩間房訓,但我想(4歲)小 ...

咁你6299又霸道左D喎~兩個人想霸兩間房~

男爵府

BB未出世已經搞單咁既野。
到出左世實婆媳大戰。
呢啲事你講得出就預左得罪人, 而且男人好白痴, 你轉彎抹角講 (例如: 怕99同小朋友訓會辛苦)十世佢都未必明白你真正用意。
不如直接講仲好, 你就話: 想bb同自已係最親。
如果比人話你自私, 咪直接認, 係, 我自私。我十月懷胎經歷痛苦生佢出黎, 我認為我有.權.自.私.。係媽媽都想個仔跟自已, 有咩錯?
其實你c6都自私, 係決定個小朋友大小小同99訓之前, 佢有問過你同唔同意嗎? B係你生既, 好似佢以後同邊個訓唔關你事咁, 你只係被通知果個。
遇到呢啲事, 既然自已真係介意, 不防直接講, 否則... 一開始懶大方, 最後唔開心果個又係自已。
P.s. 我見過我朋友放左張小型床墊係地下, 就係主人房大床側邊, 咁個小朋友就可以同爸媽訓了。99也無需要搬出廳。

首頁
12345...7

尾頁

跳至