照結構發現鼻骨短

haha524
|
今日去照結構,發現bb鼻骨短
醫生話係唐氏綜合症等徵之一。
好擔心,但我做左t21.係低風險。有無人試過係甘。
stella0v0
|
haha524 發表於 18-9-27 21:01
好擔心,但我做左t21.係低風險。有無人試過係甘 ...

我私家照結構亦發現BB腸光,又是話可能有機會是唐氏的特徵,轉介返醫院跟進,醫院建議抽羊水,但我已經做過nifty低風險,醫生話nifty同t21只是篩查99%準,但抽羊水的結果是100%最後我都抽左,結果染色體正常。

haha524
|
stella0v0 發表於 18-9-28 06:54
我私家照結構亦發現BB腸光,又是話可能有機會是唐氏的特徵,轉介返醫院跟進,醫院建議抽羊水,但我已經做 ...

我準備去醫院,睇下醫生點講。
hamsterma
|

加油!無事嘅
MoMo_MaMa
|

我情況同你一樣,我當時做埋抽羊水同染色體,確保寶寶係無唐氏⋯最後結果都係無野。

有啲醫生會覺得做左T21就好準,寶寶鼻骨短可以純粹似你,但我自己諗,要我由二十週一直擔心住佢個鼻骨問題、擔心住佢會不會真係唐氏,不如把心一橫去抽羊水一了百了⋯無事嘅,之後安心養胎。

我而家36週等生啦!祝你好運
haha524
|
MoMo_MaMa 發表於 18-9-28 11:24
我情況同你一樣,我當時做埋抽羊水同染色體,確保寶寶係無唐氏⋯最後結果都係無野。

有啲醫生會覺得做左T ...

如果係甘我都直接抽羊水驗。希望同你一樣有好消息。
haha748494
|
系吖,再睇下抽羊水結果,希望可以順利Pass.