$590萬樓按偈成數

bblou3
|
請問可以按到幾多成?手上無其他物業。thanks
ckm80
|
8成
Taitaimui
|
月入4萬8以上的話
應該做到8成按

首期+稅大約百六萬到
bblou3
|
ckm80 發表於 18-9-27 22:17
8成

Thanks , 今日中銀話6成,我都覺得好怪,乜唔係6百萬樓可借8成按
ebhaaoff
|
bblou3 發表於 18-9-27 22:26
Thanks , 今日中銀話6成,我都覺得好怪,乜唔係6百萬樓可借8成按

咁你月入有冇4萬8?
bblou3
|
ebhaaoff 發表於 18-9-27 22:34
咁你月入有冇4萬8?

佢無問我,有4萬8
vet
|

要首次置業和買按揭保險。
|
bblou3 發表於 18-9-27 22:37
佢無問我,有4萬8

壓测要預加息啊
seaman1982
|
想搭單問下樓齡老係咪都係按唔到?
ebhaaoff
|
bblou3 發表於 18-9-27 22:37
佢無問我,有4萬8

而家政府睇得好緊,過六成銀行都冇得話事,不如考慮吓可按六成嘅樓價
|
seaman1982 發表於 18-9-27 23:02
想搭單問下樓齡老係咪都係按唔到?

間間銀行唔同,會影響按揭供款年期
Taitaimui
|

銀行借6成,hkmc 2按借2成

但當然要你既年齡 樓齡 信貸評級 棟樓既估價黎做考慮...
有心買就去銀行做預先批核,大約答到你肯借幾錢比你
wcpcelia    發表於 18-9-28 12:20
Poyau
|
Taitaimui 發表於 18-9-27 23:29

小可愛11
|

JD930
|

choiyan05
|
有2個朋友幾個月前買左5百幾萬既樓
銀行做到8成按,
另一個朋友早排去左地產睇樓
2個agent又答佢無呢支歌仔唱好耐啦
好奇怪