有冇試過俾蚊咬,成個星期仲痕亦未散哂腫?

LokYauYau
|

山竹之後的星期一返工,等車時俾蚊咬。兩粒蚊"難"好近,針孔亦比平時蚊咬明顯和腫d(每粒都一毫子大小)。
以為好快退,點知第三,四天更痕,到今天腫已退了不少(像正常蚊"難"),但仍有d痕。係咪毒蚊所以難消痕腫,定係傳說中所謂被蠓咬。毛比膏唔掂 ,有冇JM知搽乜好?
lilybaby8282
|
LokYauYau 發表於 18-9-27 23:27
山竹之後的星期一返工,等車時俾蚊咬。兩粒蚊"難"好近,針孔亦比平時蚊咬明顯和腫d(每粒都一毫子大小)。
以 ...

係咪好痕忍唔住撓過?
ansonbbb
|
LokYauYau 發表於 18-9-27 23:27
以 ...

俄羅納英
crystal媽咪
|

而家啲蚊好毒。我搽蘆薈
LokYauYau
|
lilybaby8282 發表於 18-9-27 23:30
係咪好痕忍唔住撓過?

係,唔係普通蚊咬的痕。我已好忍手,平日蚊咬唔會理,今次好痕也只在外圍打圈唔抓損,但都係腫散得慢。
LokYauYau
|
ansonbbb 發表於 18-9-27 23:41
俄羅納英

ok。。thanks
LokYauYau
|
crystal媽咪 發表於 18-9-28 00:02
而家啲蚊好毒。我搽蘆薈

蘆薈此到痕嗎?
真係毒,我真係未试過蚊難搞咁耐。
crystal媽咪
|
LokYauYau 發表於 18-9-28 00:11
蘆薈此到痕嗎?

之前我搽白花油、雙飛人……都唔得。
跟住有人介紹搽蘆薈薄薄地ok。起碼快啲消腫,有少少痕。 之前我痕到抓到出水。 別人介紹我用呢隻,好似話埋六百幾蚊一支。我都唔清楚人哋送嘅

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-9-28 12:16
lilybaby8282
|
LokYauYau 發表於 18-9-28 00:07
係,唔係普通蚊咬的痕。我已好忍手,平日蚊咬唔會理,今次好痕也只在外圍打圈唔抓損,但都係腫散得慢。
...

撓過必留痕跡
蚊咬後用紫草膏或者左手香膏搽,忍到唔痕(約10分鐘),搽後者連蚊咬過的痕跡都無
tem_2106
|
會唔會係比蠓咬,我試過,會痕成10日先好返
peony_so_hk
|
痕得緊要我會拍下,打下
感覺有改善
sakura888
|
我搽蘆薈
LokYauYau
|
tem_2106 發表於 18-9-28 15:02

係,從未试過痕成个星期。但我唔識分蠓咬,定蚊咬
Jane1983
|
止痕要用强力無比膏,紅色果隻。綠色果種普通無比膏太弱,止唔到。
Angelice-BeBe
|
tem_2106 發表於 18-9-28 15:02

我痕左兩星期,噴少一日蚊怕水,就出事
LokYauYau
|
Jane1983 發表於 18-9-28 16:25
止痕要用强力無比膏,紅色果隻。綠色果種普通無比膏太弱,止唔到。

ok...thanks
JD930
|
LokYauYau 發表於 18-9-28 00:11
蘆薈此到痕嗎?

蘆薈ok㗎
LokYauYau
|
JD930 發表於 18-9-28 17:51
蘆薈ok㗎

JD930
|
LokYauYau 發表於 18-9-28 19:10

Poyau
|
JD930 發表於 18-9-28 17:51
蘆薈ok㗎