自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我都有同樣問題,仔女做功課每星期總有一兩次要即日print一兩張,忍夠ink jet成日乾墨問題,襯暑假尾買左部 Xerox color laser printer 平model,正正方方算細部,可以wifi print,手機直出亦得,我覺得好方便,不過就只有print function,如果要scan就唔得,不過大部份情況可以用影相代替scan

子爵府

meimeicat 發表於 18-9-28 13:37
我都有同樣問題,仔女做功課每星期總有一兩次要即日print一兩張,忍夠ink jet成日乾墨問題,襯暑假尾買左部 ...

$?Thx

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

meimeicat 發表於 18-9-28 13:37
我都有同樣問題,仔女做功課每星期總有一兩次要即日print一兩張,忍夠ink jet成日乾墨問題,襯暑假尾買左部 ...

同問,Xerox colours lazer部機幾多錢?换墨/灰粉,黑色同彩色又要幾多錢?

樓主,

我用過很多牌子的INK JET,首推兄弟牌及街能版。HB同葉臣好吸墨,好快用完。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我用過兩部 Brother,都係 all in one,有清洗墨咀功能,又可用代用墨,都OK嘅~

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

ink printer細部但少print會塞墨咀,要用又用唔到時就激氣,laser printer耐用但比較大部,冇兩全其美。我就用canon laser printer,用wifi駁notebook和desktop,咁就唔會限制擺位,可放廳某一角落。

男爵府

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 18-9-28 14:38

同問,Xerox colours lazer部機幾多錢?换墨/灰粉,黑 ...

機價$10xx, 印象中好似話跟機墨盒可以印到一二千張,反正我只是低用量,純粹俾仔女印下功課,起碼唔會噴墨機咁隔三個月就乾晒又要買墨... 不過我都買多左個黑色做backup,跟機買平d +$100

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

meimeicat 發表於 18-9-28 15:02
機價$10xx, 印象中好似話跟機墨盒可以印到一二千張,反正我只是低用量,純粹俾仔女印下功課,起碼唔會噴墨 ...

如將來要買黑色或彩色盒,约多少?重皮過 ink jet? 但ink jet可用A貨墨.

子爵府

pbpk03845784 發表於 18-9-28 12:47
Canon啦、、、

cable夠長嗎?新買hp, cable 太短,準備放棄

珍珠宮

Teletrend 發表於 18-9-28 16:09
cable夠長嗎?新買hp, cable 太短,準備放棄

可以買條長啫

子爵府

youhello507 發表於 18-9-28 16:11
可以買條長啫

問好多地方都無,不過未去深水埗

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我前年喺格價網買咗部canon三百幾蚊有wi-fi,裝app後可以手機直出,如果要求不高,我覺得幾抵

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

caca0921 發表於 18-9-28 16:18
我前年喺格價網買咗部canon三百幾蚊有wi-fi,裝app後可以手機直出,如果要求不高,我覺得幾抵
...

會易塞頭嗎?我都煩緊,昨晚返到去睇手冊先知有3樣功課要print嘢,仲要第日交,趕唔切公司print, 聽日講canon好但係咪咁易塞嘴呢。。。

伯爵府

唔好用INK, 一定要用LASER, 因為換墨會好貴, 換兩三次墨差不多等同部機的價錢

珊瑚宮

Espon. L4150 (WiFi, ) size-約 1尺 x 1尺 高度半尺多小小,可以當平台放野。

$13xx左右(深水埗黃金)。外置4色墨水盒,可以編2-3千紙(暫時用過年幾都沒有問題)(小朋友成日編印大量試題)
以前買平價print 成日jet 紙、洗機頭。

伯爵府

回覆樓主:

Epson L565

禁止訪問

男爵府

HP laserJet Pro 好好用..無論係公司定屋企都用佢..print, scan, fax ..易用 support wifi & usb

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買printer 我會先問幾個問題,
1. 用途
2. 用量
3. 其他要求.

用途:
如果主要用來印文字, 幾乎冇彩圖, 可能會考慮黑白laser printer. 如果都多彩圖但唔係要求相片質素, 可以考慮彩色laser / led printer. 如果主要印相, 就一定係ink jet printer, 如果有更高彩色要求, 可能要用相片級 ink jet printer.

用量:
粗略估計下每月用量, 睇下printer 每個墨盒/炭粉可以印到幾多頁同每分鐘印到幾多頁, 大用量可能要選擇laser 或者 可以加墨(唔需要成個墨盒換)既 ink jet printer. 而家有D ink jet printer 都可以做到每頁成本同laser printer 差不多.

其他要求:
有冇需要scanner, fax, wifi, LAN 線連接 之類,

紙張大少: 一般家用printer 大部份只可以印A4 紙, 最多只可以印到F4 或者 legal 大少, 如果要印到A3 / B4 選擇又少好多. 另外, 我會用來印支票, 咁就要睇最細支援幾細尺寸既紙, 唔係部部printer 都可以支援到架, 印支票/信封亦要睇有冇得入單一張紙既入口.

入紙方式: 如果唔係成日都要打印, 有獨立紙匣會好過背入式後過架入紙果D, 紙張外露容易受潮同鋪塵, 會容易jam 紙同影響打印效果.

大宅

meimeicat 發表於 18-9-28 15:02
機價$10xx, 印象中好似話跟機墨盒可以印到一二千張,反正我只是低用量,純粹俾仔女印下功課,起碼唔會噴墨 ...

請問有冇model no? 跟機有晒黑白,彩色炭粉?

侯爵府

youhello507 發表於 18-9-28 13:00
計埋墨水,唔大量印,出街仲平
ink 而家仲係咪好易塞咀?

我home office, 大量。所以用有refill嘅epson, E部用咗5年,touch wood, 仲好打得。墨水印象中連埋送嘅墨水計,克色用咗4支,其他彩色就第2支都未用完.
学生哥唔係成日用,反而可能容易坏.
可能比人打印化算好多。

首頁

尾頁

跳至