會否是孖胎?

atseventeen
|
自然懷孕

Day 26 抽血Hcg指數226
今日 Day 28 Hcg 指數 605

會唔會係孖胎? 好擔心
agneau
|
atseventeen 發表於 18-9-28 12:24
自然懷孕

Day 28即係4w幾?唔一定,我陀孖同單胎時hcg都高,所以未必係孖,每個人都唔同。
atseventeen
|
agneau 發表於 18-9-28 13:42
Day 28即係4w幾?唔一定,我陀孖同單胎時hcg都高,所以未必係孖,每個人都唔同。
...

Day 28 是4w。 因上一胎指數得50, 今次出奇地高, 所以好怕係孖。

謝謝回覆
agneau
|
atseventeen 發表於 18-9-28 14:01
Day 28 是4w。 因上一胎指數得50, 今次出奇地高, 所以好怕係孖。

謝謝回覆

可以比你參考,我陀孖4w3時係2355,單胎時係1935,所以真係好難講,其實孖都好,點解咁擔心?
atseventeen
|
agneau 發表於 18-9-28 14:10
可以比你參考,我陀孖4w3時係2355,單胎時係1935,所以真係好難講,其實孖都好,點解咁擔心?
...

嘩 原來你咁高! 咁我都安心啲 哈哈!

因為已有個女, 如果係孖既我搞唔掂!
fairymeow
|
我諗開頭HCG未必反映到單胎定孖胎,
都要照超聲波先知
agneau
|
atseventeen 發表於 18-9-28 14:28
嘩 原來你咁高! 咁我都安心啲 哈哈!

因為已有個女, 如果係孖既我搞唔掂!

唔使太擔心,其實中孖嘅機率比單胎嘅低好多,好大機會都唔係
RubyYu07
|
樓主係唔想孖胎係咪?
atseventeen
|
RubyYu07 發表於 18-9-28 14:46
樓主係唔想孖胎係咪?

唔想係孖胎, 因為陀辛苦好多, 自己身體唔好。但因老公本身係孖仔, 所以擔心會遺傳。
atseventeen
|
fairymeow 發表於 18-9-28 14:42
我諗開頭HCG未必反映到單胎定孖胎,
都要照超聲波先知

好的 那麼我忍多兩個星期答案就揭曉。謝謝回覆
atseventeen
|
agneau 發表於 18-9-28 14:44
唔使太擔心,其實中孖嘅機率比單胎嘅低好多,好大機會都唔係

有你呢句我就放心了
sakura888
|
自然懷孕

我陀孖4 week 時HCG 690。
RubyYu07
|
atseventeen 發表於 18-9-28 14:52
唔想係孖胎, 因為陀辛苦好多, 自己身體唔好。但因老公本身係孖仔, 所以擔心會遺傳。
...

twins呢樣嘢,係真係會遺傳架!身邊有案例。
atseventeen
|
sakura888 發表於 18-9-28 15:26
我陀孖4 week 時HCG 690。

謝謝 那麼暫時不能抹殺這個可能性
atseventeen
|
RubyYu07 發表於 18-9-28 15:56
twins呢樣嘢,係真係會遺傳架!身邊有案例。

係囉 所以咪咁驚囉
fairymeow
|
atseventeen 發表於 18-9-28 16:48
謝謝 那麼暫時不能抹殺這個可能性

我單胎4wk hcg 801
agneau
|
atseventeen 發表於 18-9-28 16:49
係囉 所以咪咁驚囉

但好似係要遺傳亞媽,亞爸嗰邊影響唔大,因為如果係雙卵孖咁媽媽要一次排兩個至有,除非有藥物影響或年齡高或媽媽嗰邊係有遺傳,當然都有小部分人係隨機自然中咗,呢個機率都比較細,單卵孖係純粹隨機冇遺傳因素,所以都係嗰句,唔使太擔心

atseventeen
|
fairymeow 發表於 18-9-28 22:40
我單胎4wk hcg 801

Thanks for telling! 我安心好多
atseventeen
|
agneau 發表於 18-9-28 22:52

但好似係要遺傳亞媽,亞爸嗰邊影響唔大,因為如果係雙卵孖咁 ...

好彩我家族冇孖胎, 亦冇你所提過的因素, 咁我可以安心渡過呢兩個星期
hamsterma
|
自然懷孕

其實講唔到嘅