請問買機票,未夠兩歲但想有位坐...

sugarmill
|

差不多20個月大,買 infant 飛係咪要坐大人大脾?想買個位俾佢坐,係咪揀小童飛(大過兩歲)就可以有個位俾佢?謝謝!

—————————————————

謝謝大家解答!我知道 infant 機票平好多,但實在唔想抱住BB咁多個鐘,始終十幾公斤,大人細路都唔舒服。最後問番航空公司,佢的答覆係少過兩歲唔可以自己 online 買小童機,但可以經航空公司或旅行社買佔位的 infant 飛,票價同小童一樣。

micsin
|
sugarmill 發表於 18-9-28 13:35
差不多20個月大,買 infant 飛係咪要坐大人大脾?想買個位俾佢坐,係咪揀小童飛(大過兩歲)就可以有個位俾 ...

機票好似無分小童飛
ChloeMa
|
無錯,要佔一個位,要買小童飛。
jolps
|
未聽過小童票, 兒童飛機餐就聽過
邊間咁好有小童票又有位坐?
cattz288
|
micsin 發表於 18-9-28 13:37
機票好似無分小童飛

有呀!
chinatea    發表於 18-9-28 19:44
cholewong29
|
買多張小童飛

zola
|
俾錢就可以佔位了,但印象中好似大小同價?
monchhichijoyce
|
機票好似無分小童飛

有,小童平小小小小
wcpcelia    發表於 18-9-28 14:30
小千大千
|
差不多20個月大,買 infant 飛係咪要坐大人大脾?想買個位俾佢坐,係咪揀小童飛(大過兩歲)就可以有個位俾 ...

小朋友23個月時同佢去台灣旅行,初頭唸住抱住佢,航空公司覆嬰兒票都要俾錢,但冇座位,如要座位只是相差200,最後我們都俾多200有座位,你可以打去問問
MM2H
|
係呀,買小童,但每間航空公司定價不一,有時買特價票(只計成人價),會有可能平過小童票,因小童票係以成人正價票減某%
1mocha
|
jolps 發表於 18-9-28 13:41

以我所知。小童平d,因稅會少d. 所以12幾下有分別
3b
|

對! 起飛及降落時會要求你用安全單抱住
YuiYeeMa
|
jolps 發表於 18-9-28 13:41

2-12歲以下是小童票
而且間間航空公司都有

|
小千大千 發表於 18-9-28 13:45
小朋友23個月時同佢去台灣旅行,初頭唸住抱住佢,航空公司覆嬰兒票都要俾錢,但冇座位,如要座位只是相差2 ...

未夠2歲唔使買機票架喎
1mocha
|
monchhichijoyce 發表於 18-9-28 14:34
未夠2歲唔使買機票架喎

呢個肯定唔係。 要買infant. around 10% 原價。
|
1mocha 發表於 18-9-28 14:36
呢個肯定唔係。 要買infant. around 10% 原價。

唔通我記錯

呀,我記錯,只係平啲
Carsonbb0800
|
機票好似無分小童飛

有分,2-12都係買小童飛...不過比大人飛平少少
cattz288
|
monchhichijoyce 發表於 18-9-28 14:34
未夠2歲唔使買機票架喎

肯定係要架!
bb2
|
係,有小童飛,12歲以下平d
momonicnic1107
|
未夠2歲唔使買機票架喎

要買架,嬰兒都要買機票的,價錢同小童票差唔多。