比你會㨂:升職?留任?還是離職?

tester5
|
朋友做左呢份工己經3年,3年入面老闆升左佢兩次,比其他年資更耐既人升得更快。本身佢係有能力既人。

現在老闆建議佢再升(已說左佢2次,最後一次係好語重心長咁勸佢要唸唸,係好好既機會)。但再升,就是高級管理層,佢覺得責任大壓力更大,大到一個點佢一個星期搵左我3次,問我點算好?

我自己覺得我係佢就一定會去碼,但我又睇得出佢好似就爆煲咁。。。我都唔忍心再說佢上。

問下大家,如果係你,你會升?還是唔升?唔升又會否另謀高就?始終,老闆睇得起你才叫你升,你咁唔比面,拒絕老闆話唔升,將來仲有冇運行呢?
YY1101
|

後生的話
博盡無悔
good_pig
|
tester5 發表於 18-9-28 15:02
朋友做左呢份工己經3年,3年入面老闆升左佢兩次,比其他年資更耐既人升得更快。本身佢係有能力既人。

現在 ...

其實去到呢個位,唔升就冇運行

佢有冇好大家庭理由唔升?
凍頂烏龍妹
|

現在 ...

升,大前提係如果唔影響身體健康,包括情緒病
JD930    發表於 18-9-28 16:21
littlecar
|
人在江湖老闆開咗口叫升都唔拖得好耐,佢拒絕就等於叫老闆放棄佢。

唔好天真諗可以一直原地踏步,因為老闆體諒/了解佢就唔會講2次。 一係去馬一係唔做,但既然之前都一直有能力,當然去馬但可以要求升之前放一個長D既假回下氣。
tester5
|
good_pig 發表於 18-9-28 15:06
其實去到呢個位,唔升就冇運行

佢有冇好大家庭理由唔升?

冇理由,純粹預視到升左責任大好多。佢真係好大壓力,佢好少1個星期打比我3次

tester5
|
littlecar 發表於 18-9-28 15:09
人在江湖老闆開咗口叫升都唔拖得好耐,佢拒絕就等於叫老闆放棄佢。

唔好天真諗可以一直原地踏步,因為老闆 ...

我同你唸法一致。
但佢唔想升,想留任做到退休喎。我覺得,係冇可能,我勸佢,咁你唯有走。
littlecar
|
tester5 發表於 18-9-28 15:13
我同你唸法一致。
但佢唔想升,想留任做到退休喎。我覺得,係冇可能,我勸佢,咁你唯有走。
...

勸佢放下假諗清楚先啦,其實佢只睇到升咗既壞處,好處又睇唔到。

呢個世界競爭好大,到佢年紀大咗留係自己安全地帶太耐好易被淘汰。

雖則我係商業社會係一個奴才,但我見好多主子責任係大咗,但相對可以點既人亦多咗,只要有好馬在手再借下東風,其實日子可以好富泰做死既係一群奴才。

Nancy20090615
|
三年升三次咁誇? 我覺得後生可以試下. 如果拒絶, 老細一定唔老 LIKE, 可能會對你朋友轉差, 咁可能要搵工轉.
肥肥寶
|
升咗先算唔得咪離職
WChan
|
升左先算啦, 唔試過點知自己唔得, 升得職人工一定多左, 點都會有得著, 原地踏步係好危險既事.

真係升左唔掂咪到時再走囉
cbeyond
|
相同情況, 我朋友選擇左唔升, 怕成為箭靶, 但人工就照加, 加左6千。
但上司講明, 明年會同佢爭取更多薪金。
wcpcelia    發表於 18-9-28 16:45
vivibabyvivi
|
既然咁有能力,點解升唔升職都要朋友幫手諗
melody228
|
搵唔到唔上嘅理由;試過後頂唔順再轉走
怪獸青BB
|

senchacha
|
升左先,除非身體頂唔順
twotigers
|

現在 ...

升,機不可失,升咗再做一排頂唔順出去可搵同post工作。
油麥麥
|
叫老闆俾多半年時間做準備
heather1106
|
你朋友咁冇大志既,叫佢諗下日後日子,如果吾升 將來老闆都吾會再升佢,而且 日後如果結婚生仔點?吾想俾好日子俾老婆仔女?
Charitymami
|
升~

點解唔升? 難得老闆看重你

懷才不遇滋味不好受