夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

華華子 發表於 18-10-2 12:34
如果男方婚前婚後都有工作, 婚後男方又唔係經濟上依賴女方, 我覺得法庭唔會判女方要比贍養費男方~~

而且個 ...

如果男女身份对調
要求贍養費合理嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Danny3101 發表於 18-10-2 12:47
如果男女身份对調
要求贍養費合理嗎?

講真...如果女方婚前婚後都有工作....小朋友又唔需要佢養...我唔覺得女方需要贍養費~~

珍珠宮

回覆 Chukwudebelu 的帖子

我冇計較。一直以來,都係我一個人搵錢養家糊口。我依然養起我前夫,同前99. 子女不用說啦。
我依然同佢還所有佢讀大學的學費。
佢做生意的本錢,又係我出。
銀行帳號依然聯名。錢,完全由佢管理。
我兩的養老金,都係繼續由佢投資管理。
佢理財比我好嘛。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Danny3101 發表於 18-10-2 12:47
如果男女身份对調
要求贍養費合理嗎?

在美國,男女平等。
在婚時,無論男或女所置的物業,債務,離婚時都平均分。
子女,法庭最關注是未成年子女需有經濟支持。無分父母性別,誰最多收入,就要命令給誰出贍養費。
所以如果我前夫告我,要我付贍養費,我輸硬。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

育兒性格勳章

回覆 20150618bb 的帖子

真的是!非常同意!

男爵府

858D 發表於 18-10-8 00:03
回覆 Chukwudebelu 的帖子

我冇計較。一直以來,都係我一個人搵錢養家糊口。我依然養起我前夫,同前99. 子 ...

佢理財咁好但點解佢咁窮?

珍珠宮

koalachan2002 發表於 18-10-18 21:13
佢理財咁好但點解佢咁窮?

佢冇份高收入既職業長工,借到周身債看為投資。

我讀學士,冇餐好食,因為佢搵得散工做,簡直養唔起我兩,我還要在自己讀的大學裏當補習老師,student assistant 來幫補家用。搞笑到,自己既教授介紹我教翻同班同學,等佢地成績好D。

佢讀碩士,我地好食,因為我有份專業做。養得起佢全時間讀書。

佢讀完出來(貴族大學府)成身學費債 都搵唔夠錢翻來還,等我打工還。
我讀完出來 (名牌大學府)冇學費債一身輕,因為我讀書好,全部獎學金夠畀埋書簿費同生活費養埋佢。

佢都話自己識得見工,說服得人地請佢,但就硬係保唔住份工。

背著周身債,我理財會壓力好大。等佢理,佢好經得起,完全冇壓力既。天跌落來當被子蓋。佢有冒險的膽量,用我名借錢買屋。

而家我都拒絕同我先生在一紙婚姻書上有名,都係因為我背著我允許前夫借落的重債,我唔想連累埋我先生。
假若我失業,失去工作能力時,我前夫搞唔掂時,我可以一個人宣佈破產,唔會拉埋我先生落水。

男爵府

858D 發表於 18-10-19 12:52
佢冇份高收入既職業長工,借到周身債看為投資。

我讀學士,冇餐好食,因為佢搵得散工做,簡直養唔起我兩 ...

你既經歷真係好傳奇,不過而家有老公錫就好祝福你倆

珍珠宮

koalachan2002 發表於 18-10-19 13:09
你既經歷真係好傳奇,不過而家有老公錫就好祝福你倆
多謝你!
我同我前鄰居講我咁做:「而家我都拒絕同我先生在一紙婚姻書上有名,都係因為我背著我允許前夫借落的重債,我唔想連累埋我先生。
假若我失業,失去工作能力時,我前夫搞唔掂時,我可以一個人宣佈破產,唔會拉埋我先生落水。」
她評語我真係好愛我先生喔。如果唔係,我唔會如此為佢唸(著想)
我冇唸過她說的這點。我只係認為我咁做係 因為我有 義氣。所以我做D事唔只是為我先生著想,還有為我前夫著想。她點解唔評語我真係好愛我前夫呢。

子爵府

回覆樓主:

男女平等
法例上可以要求
但情理上佢係賤男一名
等官判!
真係cheap到核爆的男人
早走早著

大宅

回覆樓主:

咁賤格

伯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 18-10-8 00:09
在美國,男女平等。
在婚時,無論男或女所置的物業,債務,離婚時都平均分。
子女,法庭最關注是未成年子 ...

你離婚了?

珍珠宮

RAY媽 發表於 18-10-26 20:45
你離婚了?

我係被動性離了。
佢如同我管家,好友,知己,親人。
大家還是同心協力如何運用我搵的錢可使我盡快退休不用出去拋頭露面同人打工。
因為我的收入,佢冇出去拋頭露面,過著我想過的令我羨慕的無性婚姻生活。
在家,佢係老世。我都要聽佢話。
我係對男女要平等的人。既然我自己感到被愛時,就是佢搵錢養起我,包起我過世,我唔使出去拋頭露面。
現實搵到錢的是我,我也要同樣以我希望被愛的方式來愛他,就是搵錢養起佢過世,佢選擇唔出去拋頭露面。
但如果要我做這角色,我係對佢失曬性趣的。冇性,不代表我不愛他。

現在,我的衣食住行,有我先生來擔當。我賺的錢全歸我前夫使用管理,用來繼續養起經濟上 depends on me 的人們。

伯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 18-10-27 08:40
我係被動性離了。
佢如同我管家,好友,知己,親人。
大家還是同心協力如何運用我搵的錢可使我盡快退休不 ...

既愛前夫,亦愛現任丈夫。
你現任先生也不介意,前夫不怨,現夫亦接受。
果然有能力的人,就可享齊人之福。

珍珠宮

RAY媽 發表於 18-10-27 12:26
既愛前夫,亦愛現任丈夫。
你現任先生也不介意,前夫不怨,現夫亦接受。
果然有能力的人,就可享齊人之福 ...

Yes. 我前夫用我搵的錢投資買了後屋畀我前夫同女兒一齊住;買了隔離間屋租畀我大哥一家住。
到前屋有售時,我已經冇錢買,我先生就買了前屋畀我同佢兩個人住。
話叫做買其實係銀行的貸款,我和先生都欠下成身債,屋債。希望可以用我們餘生來供完,可留下給兩個女。

伯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 18-10-27 12:46
Yes. 我前夫用我搵的錢投資買了後屋畀我前夫同女兒一齊住;買了隔離間屋租畀我大哥一家住。
到前屋有售時 ...

如沒記錯你好像有3個女兒,其中有要特別照顧的。其實住近點可方便照顧,又可見面。這方面你都考慮周詳了。

珍珠宮

RAY媽 發表於 18-10-27 12:53
如沒記錯你好像有3個女兒,其中有要特別照顧的。其實住近點可方便照顧,又可見面。這方面你都考慮周詳了。 ...

係,我地當時要得前屋,賣家吊高價來賣,我先生都買,就是因為我先生支持我做齊人。我要特別照顧的女兒在今年過身了。也是一種解脫。人生苦難多,好事多磨。其實做齊人的不是我,而是我前夫和先生。我打定要照顧他兩。

crystal媽咪    發表於 18-10-27 15:06

伯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 18-10-27 13:03
係,我地當時要得前屋,賣家吊高價來賣,我先生都買,就是因為我先生支持我做齊人。我要特別照顧的女兒在 ...

I am sorry to hear this.
願你們平安。

珍珠宮

RAY媽 發表於 18-10-27 13:33
I am sorry to hear this.
願你們平安。

Thank you!

We have peace be with us.
我們的過來,多磨難,總是有恩惠與慈愛隨著我們。

侯爵府

Chukwudebelu 發表於 18-9-28 17:09
請問各位JM身邊有無朋友曾遇過被前夫倒索取贍養費呢?
男、女雙方沒有共同資產,但各有工作,女方收入較男 ...

個仔以後改姓啦,唔好再跟個衰老豆姓,佢咁衰可唔可以個女人即刻唔做野住,將戶口啲錢攞哂出嚟先,等個前夫無得問佢攞贍養費,之後再搵番野做,咁得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至