你哋點樣卸妝㗎?

plumtree
|
唔知我係咪一直都做錯步驟,我經常都比卸妝油走左入眼好辛苦。
我會先用卸妝油搽勻全面,按一按,加水再按。咁再呢個時候有時就會唔小心入眼。因我怕眼睫毛位眼線位落得唔干淨,咁所以基本上洗得好貼。入左眼好耐都沖唔淨,攪到隻眼好唔舒服。
大家分享下。係咪我步驟錯左呢?
你哋點落㗎?點樣會冇咁易入眼呢!
happybebebe
|

你要用眼部makeup remover(水狀)
眼部週圍不可以用油
B301
|
plumtree 發表於 18-9-28 18:53
我會先用卸妝油搽勻全面,按一按,加水再按 ...

我都係咁卸妝.
我之用花王and高絲缷妝油(萬0買)吾會嗱眼,剛買左支bifesta就會嗱眼......!
用完之後都係買番高絲
B301
|
happybebebe 發表於 18-9-28 18:56
眼部週圍不可以用油

我用左缷妝油成1x年,冇特登買for眼缷妝水......

而家眼部又冇野
plumtree
|
happybebebe 發表於 18-9-28 18:56
眼部週圍不可以用油

死火,我可能打錯左。我用卸妝糕。baxxx韓國嗰種。請教,係咪旦凡眼睛唔理有冇化眼妝,都要特別用落眼妝嘅野呀?
我冇呀!自從齋搽粉之後,就冇再特別分喇。
Rita
|

我同你一樣咁做,但唔會入眼喎,我都有搽睫毛液同眼線
吉蒂0603
|
plumtree 發表於 18-9-28 20:09
死火,我可能打錯左。我用卸妝糕。baxxx韓國嗰種。請教,係咪旦凡眼睛唔理有冇化眼妝,都要特別用落眼妝嘅 ...

呢隻,嗱到飛起,我試過用大罐裝的,挨得我幾辛苦
我只畫眼線,都會用眼唇卸妝水抹眼,和用綿花棒抹根部,只需要落好少份量(眼唇卸妝水),咁就唔使咁多臉部卸妝淚抹入眼。而且,眼線部分一定要落乾淨,否則,色素會沈澱喺皮皮上下,日積月累會變成天然黑眼圈
sushiroll
|
我用makeup removal wet tissue落lipstick, 之後oil, 再洗面
我淨係用lipstick 同防曬
miniyan
|
我眼妝用bfiesta 眼唇落眼妝
一d 都吾拿眼
用左5-6年了
好低用
wcpcelia    發表於 18-9-29 08:26
chuiyeebird
|
缷妝水用缷妝綿搽全面 包括眼 再用洗面奶or gel 洗面 過水
snoopy_bay_bay
|
我用bioxxxma支水,乜都落得一乾二淨,仲唔使過水,又唔拿眼
007~sa
|
拿眼係你支野問題
emimi
|
我用loreal眼唇卸妝油濕化妝棉敷,十幾歲化妝用左超過10年,超乾淨,入眼都唔會痛,卸面就用banila co,我唔摔眼卸妝,怕有紋
Mnbvcxdsa
|
B301 發表於 18-9-28 19:24
我都係咁卸妝.
我之用花王and高絲缷妝油(萬0買)吾會嗱眼,剛買左支bifesta就會嗱眼......!
用完之後都係買 ...
我都係用高絲,好好用

ccw1830
|
樓主,我覺得你情況唔關用咩品牌事,係你用既手勢可能有問題...
正常洗面/落妝係向上打圈的,但當去到眼睛部分,係向下打圈洗。
如果去到眼睛部位向上打圈,cleansing oi就會整到眼睛啦…
zoe_fung
|
沖涼前,除曬衫,乾手拎油,查曬全面,開花灑,濕手,再查面,搞店就成塊面沖,乾手淨腳又唔洗用綿
Mnbvcxdsa
|
可能係你支卸裝有問題,我同你步驟一樣,我無那
plumtree
|
ccw1830 發表於 18-9-29 00:15
樓主,我覺得你情況唔關用咩品牌事,係你用既手勢可能有問題...
正常洗面/落妝係向上打圈的,但當去到眼睛部分 ...

乜原來會咁㗎 。咁唔奇喎。我試下改變下呢個手勢至得。
頓頓豬
|
我用curel果隻卸妝gel

vickykiu
|
我用fresh大豆