自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兩個月前開始腳跟痛,一踩落地下就勁痛,試過痛到行唔到返唔到工,看了骨科醫生說足底筋膜炎,食完藥好些少,但呢兩個月來都周不時痛,已經買了氣墊波鞋,好了些但仍是痛,有何方法改善?在網上見到有間 “ xxxx檢查中心“
想試下配鞋墊,有沒有人試過?可靠嗎?價錢貴嗎?請有經驗嘅 JM 分享

** 呢個 post 已經一年,突然被網友推返上嚟,更新一下先,自從穿著 Air 嘅波鞋及每日勤拉筋之後,大約4個月已經無再痛過,多謝之前分享過意見嘅JM,希望呢個post 都幫到有同樣問題嘅網友。

可能年紀開始大,以前工作勞損問題慢慢浮現,須然已經解決腳痛問題,但最近又開始手痛,應該係網球手,呢排日日都痛都諗緊辦法。
手痺/肩頸痛我都有經歷,有興趣大家亦可以分享下。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

去配份尿酸藥睇下有冇止痛啦.
<br><br>

珍珠宮

15週年勳章

得閒攞個 網球 "look" 下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 18-9-28 19:50

去配份尿酸藥睇下有冇止痛啦.
请問去那裡配?普通藥房話配尿酸止痛葯嗎?谢謝!

珍珠宮

siu05 發表於 18-9-28 19:53
得閒攞個 網球 "look" 下

有碌過,但行路仍然有痛

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有十字的藥房,話腳根痛,佢地就明白架啦,如果你食左藥止左痛,即係你已經有尿酸問題,要介豆類,加上可能有雨落腳根都會痛,所以飲食就要留意啦.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 18-9-28 20:00

有十字的藥房,話腳根痛,佢地就明白架啦,如果你食左藥止左痛,即係你已經有尿酸問題 ...

謝謝回覆。
我最近做過身體檢查,暫時應該冇問題。

珍珠宮

減肥,著波鞋,少D行.
以前早起床落地痛到喊出來,而家好番

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-28 20:03

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-28 19:48
兩個月前開始腳跟痛,一踩落地下就勁痛,試過痛到行唔到返唔到工,看了骨科醫生說足底筋膜炎,食完藥好些少 ...

你可以係YouTube 揾d片,有提過用網球做運動,我叔仔試過,約三至四星期見效,我叔仔之前睇左西醫3次都唔好,用網球反而好左

男爵府

回覆樓主:

夜晚著Strassburg 襪瞓, 等于成晚拉筋拉鬆小腿同腳板底,唔駛拉好‘行’, 因為時間長,少少拉住已經夠。

可以買,外國訂貨
https://thesock.com/helps/

更可以自製,非常容易
https://fitfunmom.com/2012/12/11/how-to-make-your-own-no-sew-plantar-fasciitis-sock/

好多專業運動員都用佢攪掂陳年足底筋膜炎,好過食藥、打針、踩網球/高爾夫球、造鞋墊等。

i_jdg    發表於 18-9-30 00:45

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

我係睇馬會轉介去北區專科睇, 用咗去整畀我嘅鞋墊, 而家暫時未有返發

複式洋房

回覆 siu05 的帖子

珍珠宮

謝謝大家意見

公爵府

行少d,比對腳休息。每日拉筋,每次長時間行路後都要按摩下對腳,鬆返佢,有時係屋企用下 OTO 脈衝機,touchwood無番發過。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

試吓去永安百貨問吓,我唔記得咩牌子,但佢有隻牌子嘅鞋墊幾好,屋企人之前有足底筋膜炎,用咗鞋墊已大為改善

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-29 09:14

大宅

點可以咁教人食尿酸藥?!

寶褓保補    發表於 18-9-30 18:36
洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-29 09:15

珊瑚宮

回覆樓主:

試吓食葡萄糖胺+軟骨素, 要有埋MSM成分個隻, iherb有好多。
我當年成日著尖頭鞋, 搞到筋膜炎, 睇左半年醫生都唔好, 最後食左1樽supplement就好返。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-29 09:15

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-28 19:48
兩個月前開始腳跟痛,一踩落地下就勁痛,試過痛到行唔到返唔到工,看了骨科醫生說足底筋膜炎,食完藥好些少 ...

不好意思問句,你是否比較肥?我姑奶最近都係咁, 睇醫生要佢減肥,佢而家行路都拐拐下,佢上身比較肥,上重下輕

珍珠宮

ilovematthew 發表於 18-9-29 09:23
不好意思問句,你是否比較肥?我姑奶最近都係咁, 睇醫生要佢減肥,佢而家行路都拐拐下,佢上身比較肥,上 ...

係,我都知道要減下,但唔容易呀

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-29 09:25
係,我都知道要減下,但唔容易呀

唔容易都要減啦,年紀再大些,身陳代謝更慢仲難減,你都唔想過多幾年行都行唔到架,我呢兩年都keep 住運動,今年5月跟私人教練,由127磅減到117,可能我由細到大都怕肥,我長期都減架,由讀中學已經好注意身型,以前後生就懶,會節食,食減肥藥,但而家中年知道做運動係最有效既, 加油啦

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-29 09:47

首頁
12345...9

尾頁

跳至