肩周炎或五十肩

Freedomfish
|
睇跌打中醫睇物理治療有效D?
tigger_bb
|
Freedomfish 發表於 18-9-28 22:47

我睇物理
但主要靠自己做爬牆等动作。
你上youtube search 好多教學。
sjnl43
|
Freedomfish 發表於 18-9-28 22:47

我中醫針疚, 大醫院, 主要唔好吹親, 要著有領衫, 呢輪唔好take 重物
1928mickey
|
物理治療
WIN子
|
如果發晒炎, 唔郁都痛, 就要物理治療先消炎
然後可找健身教練進行筋膜放鬆及回復肌肉張力平衡..
令肩關節回復應有位置, 才避免發炎組織再次因位置不對而摩擦發炎....
我媽媽冇睇物理治療, 等佢自己消炎, 然後搵左教練幫佢放鬆縮短肌肉兼做簡單運動.... 做一次效果已經好大, 但好雖要堅持做,
不然日日寒住背一世冇可能好
LeBlue    發表於 18-10-3 14:30
Freedomfish
|
WIN子 發表於 18-10-2 03:28
令肩關節回 ...

甘糸咪要join physical 果D?
MKma
|
令肩關節回 ...

可以分享,你媽咪做啲乜嘢運動,來放鬆同回復肌肉張力嗎?
luvkaka
|
回覆 Freedomfish 的帖子

我自己係睇中醫好返, 唔洗針只用手法治療, 不過痛到死.但個中醫收咗山, 我有筋莫炎都想揾返佢治療下...
Amy1974
|

。。。
WIN子
|
Freedomfish 發表於 18-10-2 08:50
甘糸咪要join physical 果D?

唔係個個教練都識 同埋教練喺香港好參差.. 好多口講叫教練其實呃飯食
WIN子
|
MKma 發表於 18-10-2 09:31
可以分享,你媽咪做啲乜嘢運動,來放鬆同回復肌肉張力嗎?

用手法筋膜放鬆
再加強化 背部 後膊肌肉。。
佢好似係咁講.. 仲有啲乜深層肌肉
LeBlue
|
我有痛症時物理治療&針灸最WORK
平時多做瑜伽拉筋保健
bobomia
|
WIN子 發表於 18-10-3 13:57
用手法筋膜放鬆
再加強化 背部 後膊肌肉。。
佢好似係咁講.. 仲有啲乜深層肌肉

可以詳細講吓你個教練係邊一類嘅教練嗎?同埋,有無話有d咩認證咁架?唔該嗮!
bobomia
|
令肩關節回 ...

即係教練教左一次之後就自己返屋企做就得?點收費架?
bobomia
|
Amy1974 發表於 18-10-2 10:12
係咪講笑咋。都有病,仲 physical。

去睇醫生,寫介紹信睇骨科。骨科醫生會轉介俾物理治療科。

請問點樣可以搵到呢方面嘅教練?要打啲咩關鍵字,或者要有d咩證書先算係sport medicine嘅教練呢?唔該嗮!
WIN子
|
bobomia 發表於 18-10-3 15:33
即係教練教左一次之後就自己返屋企做就得?點收費架?

其實佢會教一啲簡單啲 等你日日做
然後每星期應該要見佢一至兩次
好似覆診咁
見佢時會同你做一啲手法上既伸展 同進一行既強化運動..
WIN子
|
bobomia 發表於 18-10-3 15:40

請問點樣可以搵到呢方面嘅教練?要打啲咩關鍵字,或者要有d ...

呢啲專小小 要另需再考牌
應該叫康復運動教練
一般運動健身嗰啲唔得
我媽媽有個 睇下你需唔需要
lily-of-valley
|
物理治療加針灸, 仲要勤力做申展運動, 之後比暖色敷。 我左右都試過。
meow_day
|
WIN子 發表於 18-10-3 15:49
應該叫康復運動教練
一般運動健身嗰啲唔得

你好, 請問可唔可以PM資料比我?
我左肩痛咗就嚟2年, 睇過好多次針炙但無乜好轉, 謝謝!
Freedomfish
|
WIN子 發表於 18-10-3 15:49
應該叫康復運動教練
一般運動健身嗰啲唔得

請PM教練,麻煩曬