點解有d小學生可以咁勁?

happyhome2009
|
有d小學生,真係可以樣樣掂,讀書勁,運動叻,品行好,學一至兩樣樂器,仲要係至少三至五級,畫畫仲要好靚。最重要係仲有時間打機。
真係真心佩服!!
bmuimami
|
唔勁嗰啲,唔通人哋亞媽會特別講咩?
社會就係乜人都有
好叻好勁嗰啲,付出幾多時間呢?
|
happyhome2009 發表於 18-9-28 23:51
有d小學生,真係可以樣樣掂,讀書勁,運動叻,品行好,學一至兩樣樂器,仲要係至少三至五級,畫畫仲要好靚 ...

大把呢d小學生,好奇咩?
雪梨茶123
|
最緊要有錢
wcpcelia    發表於 18-9-29 08:34
sushiroll    發表於 18-9-29 01:08
bosch    發表於 18-9-29 00:50
casscassy
|
乜年代都有好叻/好渣嘅學生
anpanmenbaby
|
有錢,有時間,肯花精神去培養
仲有小朋友都要肯配合,加上天資
danad    發表於 18-10-1 11:16
Poyau
|
特訓
Jordan_2006
|
打機時間就是交換條件!
超級特務
|
bmuimami 發表於 18-9-29 00:11
唔勁嗰啲,唔通人哋亞媽會特別講咩?
社會就係乜人都有
好叻好勁嗰啲,付出幾多時間呢?

多得我呢庸才先襯托出人才
sushiroll
|
anpanmenbaby 發表於 18-9-29 00:55
有錢,有時間,肯花精神去培養
仲有小朋友都要肯配合,加上天資
有錢真係好重要,學乜都係錢
yokulami
|
天資好囉!
有錢唔代表學樣樣野都叻,仲會操行好!
sharon26788
|
yokulami 發表於 18-9-29 02:18
天資好囉!
有錢唔代表學樣樣野都叻,仲會操行好!

完全同意,肯俾錢都要小朋友肯去學入到腦
happybebebe
|
七分天生有資質
三分後天環境支持佢(鼓勵、配合帶出帶入參加活動、畀機會佢去參加)
happybebebe
|
sushiroll 發表於 18-9-29 01:09
有錢真係好重要,學乜都係錢

仲要有人配合帶出帶入
有好多人(特別係老人家)覺得參加咁多嘢會好攰、最好唔去
野原美冴
|
你都話「有d」丫嘛,大部份人係平庸,梗有d特別叻㗎。
算死草
|
happyhome2009 發表於 18-9-28 23:51
有d小學生,真係可以樣樣掂,讀書勁,運動叻,品行好,學一至兩樣樂器,仲要係至少三至五級,畫畫仲要好靚 ...

除了天才其實普通人都得,只要你有辦法激發佢虛榮心。
seaman1982
|
以前教書經驗話我知,係天生既。
如果用錢就得,呢個世界仲邊有咁多比好多錢同時間仔女都唔成材既家長。
有教過天才兒童,阿媽和善唔識字,只係個仔話想去圖書館睇書就帶佢去,連睇咩書佢阿媽都唔知,後來老師先發現佢小學已經睇好深既書。
有識過某運動好勁,大左個左運動員,而家做教練,佢細個學果個運動都係平價市政一百幾十學費果D。唔係咩名師指導。
vvbyy
|
算死草 發表於 18-9-29 10:53
除了天才其實普通人都得,只要你有辦法激發佢虛榮心。

好勝心強,記性好就得
李露眉
|
雪梨茶123 發表於 18-9-29 00:21
最緊要有錢

都敏俊C
|
happybebebe 發表於 18-9-29 10:50
仲要有人配合帶出帶入
有好多人(特別係老人家)覺得參加咁多嘢會好攰、最好唔去
...

Exactly, 我報2,3 樣活動,6299都鬧到我飛起,話要俾個孫返屋企瞓覺