1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 teresayan07 的帖子

我仔仔而家18 個月,起初都係乜都驚一爛餐,但係因為咁所以我地專登俾佢見多D。例如佢好驚遊水,沙灘,行地毯,我地就多D去沙灘。好快佢就會克服到。唔好因為佢驚而唔俾佢掂

別墅

你地BB幾點訓?如果唔介意可以俾我過目一下一日嘅schedule。 幾點起身,訓早覺,訓夜覺, 等等。我可能可以俾到idea你。

別墅

回覆 june200010 的帖子

咁夜晚幾點訓?睇到晚餐時間係6點幾7點有點夜。訓到半夜喊我相信大部分BB都會,重點係父母點嘅反應。BB就好似狗仔咁,學嘢係從睇或聽一個規律嘅模式,例如如果我想BB懂得聽某一種指示唔好丟食物,我睇會係佢每次丟嘢嘅時候講同意樣嘢,講1萬次,BB就明白。睡眠一樣,如果晚晚佢喊個時你都入去,佢就會以為係應該咁嘅,所以晚晚做。 如果BB唔病無痛,唔係餓,我相信佢喊係無乜特別原因。
因為我仔仔以前睡眠都無係好好,後尾睇咗一本好出名嘅西方兒科醫生based on佢做嘅research寫嘅書,跟著佢建議就搞掂咗。BB 越夜訓就越訓得差。

別墅

回覆 june200010 的帖子

第一兩晚係最痛苦嘅因為要聽BB不斷咁喊,頭一晚可能佢會喊半個鐘甚至更耐,好多爸媽都會頂唔順入去抱。第二晚就會喊段D 時間,如此類推。過咗幾晚BB就唔會再覺得你入去係習慣。
啱啱開始訓你餵奶跟著等到佢差唔多要訓就擺佢落床,跟著佢goodnight kiss kiss 然後關門。如果半夜一定要入去唔好同佢講嘢,唔係BB以為你同佢互動,玩。呢D都係本書講嘅。

別墅

JASPERMOM 發表於 18-10-11 08:02
回覆 PatrickBaBa 的帖子

可以俾個書名我嗎?

睇照片。唔知有無中文版

首頁

尾頁

跳至