烹飪搵食

跳至
[用具] 細飯煲

首頁

尾頁

大宅

062004 發表於 18-11-16 23:55
唔會,仲有一個蒸餸盒。

我真係煲好少架咋,我用緊嗰個就係煲得少就痴,如果新買又係咁實比人鬧架

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

monchhichijoyce 發表於 18-11-17 01:48
我真係煲好少架咋,我用緊嗰個就係煲得少就痴,如果新買又係咁實比人鬧架
...

你唔放心可去看看實物或上網看資料 明白有時好心買野比人用仲要比人鬧,我都試過 佢可以㷛0.5~1.5杯。
https://www.goodwayelectrical.com/index.php?s=/Product/detail/l/zh-tw/id/90/cateid/120.html

子爵府

回覆樓主:

見Aeon做特價$100先介紹威瑪。我自己用緊Rasonic,二百幾蚊,都系可㷛0.5~1.5杯,有防痴塗層但冇蒸餸盒,已用咗8年。哈,一路等佢壞咗之後想換威瑪迷你電飯㷛有埋㷛粥功能但佢又唔壞。

大宅

062004 發表於 18-11-17 12:51
見Aeon做特價$100先介紹威瑪。我自己用緊Rasonic,二百幾蚊,都系可㷛0.5~1.5杯,有防痴塗層但冇蒸餸盒,已 ...

多謝你介紹,但我煲0.5都冇呢

子爵府

monchhichijoyce 發表於 18-11-17 18:38
多謝你介紹,但我煲0.5都冇呢

0.5杯=1碗飯,迷你電飯㷛最少份量
如1碗飯都冇,咁要買象印燜燒壼,可㷛飯㷛粥㷛通粉焗紅棗水,唔洗用火又唔痴底。買粉紅革命系列平D,0.5L$2xx。我買比個女做飯壼都比佢話㗎~'咁熱食唔到'

大宅

062004 發表於 18-11-17 20:07

0.5杯=1碗飯,迷你電飯㷛最少份量

我就係唔明佢咩原理,又唔使用電,唔係好敢用,驚唔熟呀…

子爵府

monchhichijoyce 發表於 18-11-17 20:22
我就係唔明佢咩原理,又唔使用電,唔係好敢用,驚唔熟呀…

真空原理。用大滚水煮飯、粥、通粉、糖水冇問題,生肉就唔得,要煮/炒熟先放埋入去。上網好多食譜同做法。

大宅

今曰見到easy living有1個西施厚底電飯煲0.8L,$194,內瞻好厚實,看似不易痴底,可去看1看

禁止訪問

大宅

fc2004668 發表於 18-11-20 15:53
今曰見到easy living有1個西施厚底電飯煲0.8L,$194,內瞻好厚實,看似不易痴底,可去看1看 ...

其實我用緊嗰個都好厚實,我都以為唔易痴底 但真係痴到飛起

大宅

maybety 發表於 18-11-20 16:21
日本城有自私電飯煲

我嗰個都喺日本城買架,之前萬寧換嗰個真係唔痴底,因為內膽花晒又配唔返所以掉左,依家好後悔

子爵府

回覆樓主

東芝有細飯煲好好用,我已用多年。0.54L,4mm厚膽,可以煲半杯米,唔痴底。

伯爵府

monchhichijoyce 發表於 18-9-29 00:59
有冇細嘅飯煲比我煮大約一碗飯但又唔痴底架?因為呀女自己獨立一個飯煲,所以唔煲得多,但一煲得少就痴晒底 ...

買個細嘅比較方便

男爵府

回覆樓主:

一碗份量我會選擇蒸,加埋蒸其他餸,一餐攬掂

首頁

尾頁

跳至