點解大陸咁想取代粤語呢

Mm233
|

近日,新中國境內多家中小學、幼兒園家長陸續接獲《推广普通话倡议书》,其中廣州市白雲區握山小學一封更倡議「家庭生活中使用普通话,并且能积极地带动家人在日常生活中使用普通话,在力所能及的范围内主动推广普通话」,「周围的同事丶同学相互督促,积极地纠正普通话的不正确发音」,「不写繁体字丶异体字以及不规范的字,对校园内不规范的语言文字行为要及时予以指正,并把纠错行动延伸至社区丶街道和公共场所」,「老师之间丶师生之间丶学生之间丶家人朋友之间的交流应使用普通话」,「全体老师要严以律己丶率先垂范,把说普通话丶写规范字当作自己的职责所在,并落实到教学的各个环节中去」;下附回執,供家長簽字確認「已閱」。
wong2323  政治及時事話題,必須貼於時政擂台,現已代為搬移  發表於 18-9-30 11:37
Babyfaceface
|
Mm233 發表於 18-9-29 09:22
近日,新中國境內多家中小學、幼兒園家長陸續接獲《推广普通话倡议书》,其中廣州市白雲區握山小學一封更 ...

你又想表達啲咩?
Mm233
|
Babyfaceface 發表於 18-9-29 09:45
你又想表達啲咩?
咪就係"點解大陸咁想取代粤語呢"
表達得唔清楚嗎
ddkaka
|
Babyfaceface 發表於 18-9-29 09:45
你又想表達啲咩?

係咪想表達自己有幾關心祖國
ddkaka
|

全中國得一間學校咁做定全國學校都一定要咁做先,要搞清楚呢點先有需要繼續討論落去
MM2H
|
照文睇係推廣普通話,實行國內統一語言,唔係單單取代粵語,指向所有方言
幸福花
|
共匪黨唔鐘意中國文化啩!
fmf903
|
想消滅一個文化 一個種族 首先從語言入手。
ddkaka
|
fmf903 發表於 18-9-29 10:03
想消滅一個文化 一個種族 首先從語言入手。

出張通告就消滅到一種方言,太簡單化了
kenshiro18
|
你係唔係想講“取締”?
kenshiro18
|
Mm233 發表於 18-9-29 09:49
咪就係"點解大陸咁想取代粤語呢"
表達得唔清楚嗎

你用“取代”真係表達得得唔清楚
fuhk
|
不嬲想統一咗好耐架啦~
Mm233
|
kenshiro18 發表於 18-9-29 10:09
你係唔係想講“取締”?
取締意思更強硬 如果話講廣東話就犯法要坐監 咁就取締

如加埋"以普通話取代粤語"係清晰d 但唔加我覺得都可以理解
chillimom
|
識睇一定睇留言
fmf903
|
ddkaka 發表於 18-9-29 10:09
出張通告就消滅到一種方言,太簡單化了

要消滅方言 一定從教育入手。
小韋寶
|
大陸對國內本身政策唔關我哋事啦! 叫中央唔好搞香港先唔好自己理人哋入面嘅事。
jyjy1684825
|
方便监控囉。
ddkaka
|
fmf903 發表於 18-9-29 10:18
要消滅方言 一定從教育入手。

人地建議你多用普通話,冇話唔比你講自己方言喎,如果出張通告就個個都唔講自己本身語言,咁我建議香港學校都學大陸咁,出張通告叫學生講英文
moto1357
|
ddkaka 發表於 18-9-29 09:56
全中國得一間學校咁做定全國學校都一定要咁做先,要搞清楚呢點先有需要繼續討論落去
...

通告內文 唔係話普通話推廣“周”咩?
hiragana
|
秦始皇都係咁統一文字啦, 香港係中國地方, 想統一都好合理