仁安和瑪嘉烈可以比較嗎?

curr2000
|
都有仁安和瑪嘉烈兩邊產檢,原本諗住仁安生, 因為去過聯合, 印象太差, 對公家無信心。 但瑪嘉烈的醫生,姑娘,嬸嬸都好nice , 都唔知點揀好。 價錢上一定無得比較, 但生產安全程度、父母的感覺上, 兩者是分別大嗎?
菩提子
|
curr2000 發表於 18-9-29 09:27
都有仁安和瑪嘉烈兩邊產檢,原本諗住仁安生, 因為去過聯合, 印象太差, 對公家無信心。 但瑪嘉烈的醫生, ...

用政府和私家比較,唔使比較。始終一個系唔使錢,遇到好醫護人員你幸運,但多數都惡死加上似施捨左俾你咁。私家,系用緊錢買佢服務。加上,私家可由到頭尾由自己信任的醫生跟住。政府,你唔知邊位,咩經驗的人跟。你自己去考慮下。
Yaty
|
都有仁安和瑪嘉烈兩邊產檢,原本諗住仁安生, 因為去過聯合, 印象太差, 對公家無信心。 但瑪嘉烈的醫生, ...

我第一胎係法國生!而家二胎想慳D錢留返以後小朋友用!琴日第一次去瑪嘉烈檢查!俾我第一印象醫生同EE態度都幾好!但唔知到時要生入產房又係點但無論點都好、政府始終係免費、我唔期望態度有幾好、我只祈求有需要時可以給予到及時的治療和解決方法!
curr2000
|
菩提子 發表於 18-9-29 11:11
用政府和私家比較,唔使比較。始終一個系唔使錢,遇到好醫護人員你幸運,但多數都惡死加上似施捨左俾你咁 ...

就係知政府唔好, 但瑪嘉烈有d 意料之外的細心和友善,先提出會唔會個別政府醫院都可以考慮下。態度惡一回事, 錢又一回事, 最重要就係有需要時提供確切醫療服務先
Christine2007
|

我都係瑪嘉烈生。我去檢查啲醫生姑娘個啲真係幾好。我嫂生左2個同朋有都係個度生距地又無話啲人吾好。聽反來個個話幾好下。頭一胎距地會特別照顧你會教你。
babynetnet
|
產前同產後姑娘都ok架,產房幫我接生嗰個姑娘奇差!大圍仁愛可以話是非到不得了,一出病房就趕住去講是非嗰隻!
|
菩提子 發表於 18-9-29 11:11
用政府和私家比較,唔使比較。始終一個系唔使錢,遇到好醫護人員你幸運,但多數都惡死加上似施捨左俾你咁 ...

仁安我就試過係個邊住院。俾我感覺一般。反而私家醫院我感覺浸會好好多。我之前係個度做過手術。。我問過身邊屋企人同朋友距地話瑪嘉烈婦科啲人幾好。可能因為呢邊吾係甘多人係呢間生。
curr2000
|
Christine2007 發表於 18-9-29 13:38
仁安我就試過係個邊住院。俾我感覺一般。反而私家醫院我感覺浸會好好多。我之前係個度做過手術。。我問過 ...

除了d 人好, 生產時尊業嗎? 好多時聽政府係馬虎, 令產後多問題
|
curr2000 發表於 18-9-29 15:50
除了d 人好, 生產時尊業嗎? 好多時聽政府係馬虎, 令產後多問題

我見親戚同朋友生都根足。我嫂頭一胎子宮生一粒肉粒類都根得好長細。最後頭一胎醫院俾距簡開刀定順產。最後簡左開刀。。
菩提子
|
Christine2007 發表於 18-9-29 13:38
仁安我就試過係個邊住院。俾我感覺一般。反而私家醫院我感覺浸會好好多。我之前係個度做過手術。。我問過 ...

我自己幾年前在仁安生,就感到好好。唔知你在仁安住院是否生b了。但由入院到出院全程都好滿意。我住二人房,真幾好,唔嘈,有獨立洗手間,家人可全日探訪(夜晚可陪伴加床)。生完有專人照顧bb,媽媽可專心休息,當然也可自己去餵哺bb..初為人母唔識餵母乳,育嬰室的姑娘都好nice 好有耐性教你點餵。我初時唔知自己谷奶谷到實曬,都系個姑娘好好人,一手把一手地教我點擠返d初乳出來餵bb..。
全程感到好被照顧。跟之前試過去某d政府院婦產科住院感到俾人呼呼喝喝,慘上加慘的感覺 相差十萬八千里。無法的,付錢與幾乎免費的分別。
我要做媽媽
|
其實有條件既話我覺得真係直接選擇私家比較好
|
菩提子 發表於 18-9-29 17:07

我自己幾年前在仁安生,就感到好好。唔知你在仁安住院是否生 ...

我吾係去生bb。我係去個度做手術事前檢查。醫生同姑娘俾我感覺好一般。我個時都係住二人房。但感覺俾我只係為錢,係甘問我揾吾揾距做手術。最後我檢查完之後去揾第二個醫生轉去浸會做
菩提子
|
curr2000 發表於 18-9-29 12:33
就係知政府唔好, 但瑪嘉烈有d 意料之外的細心和友善,先提出會唔會個別政府醫院都可以考慮下。態度惡一回 ...

好難一概而論的。政府醫院真系睇你運氣好否。同一醫院都有唔同素質的姑娘。我試過同一政府醫院,病房姑娘都有d友善有d惡死的,但到產房姑娘就真系好惡,當你陣痛到叫救命,又俾人閙,痛都唔可以出聲,痛到要想用笑氣又話壞左無,或 一味拖話拿緊來,直到拖到你自己生左都未有止痛。在痛不欲生時要求搵老公陪又系一味拖住你,遲遲不幫手打電話,到生左,先俾老公入產房。在最無助時,最難受系痛到大叫,俾姑娘毫不尊重咁閙你。

當然,我也去過另一間政府的醫院,當時聽到隔離產房成班醫護人員好努力地(叫得仲大聲過產婦)幫產婦打氣。
睇運氣。
菩提子
|
curr2000 發表於 18-9-29 12:33
就係知政府唔好, 但瑪嘉烈有d 意料之外的細心和友善,先提出會唔會個別政府醫院都可以考慮下。態度惡一回 ...

生b是開心事,我自己就情願用錢買少d痛(私家止痛,你一定有,計錢而已。政府,俾唔俾你,睇你運氣否),多點尊重,唔想在喜事上有令自己難受的事。
不同人有不同選擇,唔可以話私家 定 政府好,以免有選擇政府的人會激動起來(試過,只是理性分析兩邊,就俾選擇政府生的人閙),怕怕 。若經濟能力可以,我認為私家好點。
菩提子
|
Christine2007 發表於 18-9-29 17:54
我吾係去生bb。我係去個度做手術事前檢查。醫生同姑娘俾我感覺好一般。我個時都係住二人房。但感覺俾我只 ...

可能同一醫院,唔同部門都唔同。我相反,在浸會某一專科睇醫生,感到姑娘醫生態度差,收費又不是平。老公好反對去浸會,所以去仁安。
勞氣小妹
|
我喺瑪嘉烈醫院生
產前同產後姐姐同護士都對我好好
尤其我餵奶粉,佢哋都好有心機教我點樣餵
curr2000
|
菩提子 發表於 18-9-29 18:05

好難一概而論的。政府醫院真系睇你運氣好否。同一醫院都有唔 ...

請問邊間政府
菩提子
|
curr2000 發表於 18-9-29 20:16
請問邊間政府

唔方便公開。差果間在新界區。好果間在港島區。唔想講出來,令去相關醫院的產婦"恐懼",又引起爭吵。
Carmen8080
|
根本私家同政府無得比 私家全程由同一個醫生跟進 保證係醫生同你生 感覺安全好多 唔好話留返啲錢比小朋友 大前提要自己生得安全放心
PoAsuka
|
我自己去私家,最少係醫院時係休息。
如果你諗住全母乳,母嬰同室會幫到,但冇得休息。