很煩取捨魅族M6 note vs 國行機note 6

不可奉告
|

家人用開M note 2 黑色,快用咗3年常卡機很煩厭, 所以她想轉同牌子國行note 6 的4+64GB" 因香港M6 note 冇白色機賣",所以先想淘,問過某朋友就勸她不要買國行,會出很多問題,運送嚟到香港,爆mon 點算,因快遞只負責送貨唔準你當面拆盒檢查收貨。

補充,家人企硬要部機係白色機面外,電容要有4000mAh左右(她工作地方不容許她常充電) ,及部機mon 不要大過5.5吋(她話要方便放入前褲袋).

或有其他類似選擇,請過招,教路。
lyh80115
|
如果牌子唔企硬,呢部堅果3都可以,4000電;5.99寸屏,因為屏幕到頂,其實機身比魅蓝note6仲要窄少少。

京東直送香港,呢期免運費,有自取點,住宅加港幣20。
https://item.m.jd.com/product/7029541.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-9-29 14:35
如果牌子唔企硬,呢部堅果3都可以,4000電;5.99寸屏,因為屏幕到頂,其實機身比魅蓝note6仲要窄少少。

京 ...

堅果 3 見佢有差評超過200 個都幾驚!

lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-9-29 15:03
堅果 3 見佢有差評超過200 個都幾驚!

堅果3同魅蓝note6一樣係98%好評,呢個係京東同淘寶差異,淘寶係拒絕差評,一般退貨了事,退咗就無得評,天貓直情無差評呢樣嘢;而京東退貨都可以差評。

點解你64GB有貨呢?我揀64GB顯示無貨。
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-9-29 15:15

堅果3同魅蓝note6一樣係98%好評,呢個係京東同淘寶差異, ...

仲有同事搭單想問一下,好似附圖紫色圈圈,有啲鋪就mark 9.7人仔,有啲就mark 23元人仔首kg)嗰筆人仔係邊一方負責俾錢,幾時要俾呢?

問客服可能係地區問題,好似我揀大埔區,咁啱有客人取消交易我執咗死雞啦

lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-9-29 17:18

仲有同事搭單想問一下,好似附圖紫色圈圈,有啲鋪就mark 9 ...

集運的話,到咗集運倉秤重確定運費,到時客户負責付款,之後先會出貨。價格唔同因為集運商唔同, 9.7係菜鳥,23起係順豐。我就從來只用私集,官集見敏感貨可能會拒收,好麻煩,尤其順豐。
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-9-29 17:34
集運的話,到咗集運倉秤重確定運費,到時客户負責付款,之後先會出貨。價格唔同因為集運商唔同, 9.7係菜 ...

咁即係我應選擇mark 9.7定23元人仔運費" 為咗不會被拒收" 可穩陣發送到我香港屋企呢?
lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-9-29 17:42

咁即係我應選擇mark 9.7定23元人仔運費" 為咗不會被拒收" ...

官集無乜經驗,我用開私集,搵晉越運過手機,自取點又多。先注册,跟佢地址填寄到東莞虎門。
www.jyjyhk.com
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-9-29 17:59
官集無乜經驗,我用開私集,搵晉越運過手機,自取點又多。先注册,跟佢地址填寄到東莞虎門。
www.jyjyhk.c ...

除了堅果3 仲有沒有 其他品牌可供我家人參考架?
lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-9-29 19:44

紅米note5,白+玫瑰金,4000電,¥1129,636CPU快啲。

https://item.m.jd.com/product/6600216.html
lyh80115
|

VIVO啲機幾有顔值,1398人仔,電只有3260,CPU用660再快啲。

https://item.m.jd.com/product/7920226.html
lyh80115
|

360 N7,CPU都係660,好快,而且有超大5000mAh電,RAM更大:6+64GB,不過顔色係前黑後白,¥1349。

https://item.m.jd.com/product/8638900.html
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-9-29 22:53

360 N7,CPU都係660,好快,而且有超大5000mAh電,RAM更大 ...

看到,但不接受用支付宝俾錢,我仲可以點?
lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-10-4 14:30
看到,但不接受用支付宝俾錢,我仲可以點?

哦,京東用銀聯信用卡或微信大陸錢包綁VISA/Mastercard,搞唔掂咪淘寶天貓買,千元機唔洗太緊張,大不了有問題就過深圳退貨。
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-10-4 14:58
哦,京東用銀聯信用卡或微信大陸錢包綁VISA/Mastercard,搞唔掂咪淘寶天貓買,千元機唔洗太緊張,大不了有 ...

我見佢免運送到香港,所以一心想送俾家人使用咋
lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-10-4 19:04
我見佢免運送到香港,所以一心想送俾家人使用咋

無計,型號太舊唔再生産,京東自營直送唔會再補貨。1部手機集運費都好平,唔到1kg,用自取點10元人仔左右。
baby668
|
lyh80115 發表於 18-9-29 14:35

京 ...

堅果同魅族呢兩個牌子,連大陸人自己都話係垃圾, 只有對手機零認識嘅人貪平先至會買
lyh80115
|
baby668 發表於 18-10-5 16:57
堅果同魅族呢兩個牌子,連大陸人自己都話係垃圾, 只有對手機零認識嘅人貪平先至會買
...

錘子手機個系統幾有特色嘅,好多嘢玩,有機會可以試下,千幾蚊唔貴,做下副機唔錯。

魅族就頹咗幾年,最近轉番高通cpu,叫有啲起色,魅族16th賣斷市。
不可奉告
|
lyh80115 發表於 18-10-5 19:48
錘子手機個系統幾有特色嘅,好多嘢玩,有機會可以試下,千幾蚊唔貴,做下副機唔錯。

魅族就頹咗幾年,最 ...

同事見我睇緊大陸手機,搭單問(因她買嚟俾工人姐姐用) 以下呢幾部有白色機面金色機殼的大陸手機點揀好?

請用A,B,C,D評分 做比較可以嗎?

1, 360 牌子N6 要4+64 定 6+64 比較好,電池5030mha會發熱嗎? (唔揀N7主因工人姐講明不要黑色機)

2, 聯想S5 只有4+64 塊電得3000mha ,同事見聯想只賣899元平 所以想買,呢部機配置會很差,要早晚充電嗎?

3, 魅族 note6 4+64 4000mha電池。

4, 華為 麥芒5 配置會很差嗎?
lyh80115
|
不可奉告 發表於 18-10-6 11:24
同事見我睇緊大陸手機,搭單問(因她買嚟俾工人姐姐用) 以下呢幾部有白色機面金色機殼的大陸手機點揀好?

...

麦芒5可以,CPU同魅蓝note6一樣,3340mAh夠用啦。而其他機我唔見有直送……

https://item.m.jd.com/product/3234250.html