生子當如黃之鋒?

櫺囹桼
|

香港眾志秘書長黃之鋒及社民連副主席黃浩銘於2014年11月佔領運動期間,因在旺角阻礙執達吏清場而觸犯藐視法庭罪。兩人分別被判囚3個月和4個半月,前者獲准保釋等候上訴,條件包括不得離港等。黃之鋒早前申請更改保釋條件,以便他自明天至來年1月中期間離港出席不同活動,包括分別到美國及愛爾蘭領獎。高等法院法官今早開庭處理申請,但經考慮後認為黃之鋒離港僅處理私事,他本可透過其他方式處理,故拒絕其申請,並繼續扣起他的護照。

黃之鋒原定明起飛往英國,與李柱銘、戴耀延及羅冠聰出席論壇,討論香港民主狀況。他亦打算應邀到瑞士、台灣及德國出席不同國際會議和論壇。另外,他獲美國蘭托斯人權與正義基金會頒發人權獎,又獲愛爾蘭的大學哲學學會頒獎。(幾巴x閉!)

黃之鋒在庭外對裁決表示非常遺憾和失望,他認為法官在其監禁刑罰之上限制其出境自由,是不必要的額外懲罰,導致他無法代表其政黨到海外作交流等公務,亦未能親身領取國際知名和具認受性的人權獎項。他說:「我相信無論係律政司以及法官,都同意我係無任何潛逃嘅風險......既然我無任何潛逃或者尋求政治庇護嘅可能性,而其實我面對嘅只係3個月嘅刑期,咁點解喺呢個時候要繼續扣起(我)個護照?」

黃之鋒原定的保釋條件,包括1萬元現金、不准離港及交出所有旅遊證件、每周一到警署報到等。他在今次申請中表明願意增加保釋金額、向警方報告其離港行程細節,並在返港後第一時間向警方交出旅遊證件。

法官潘兆初今午在書面裁決重申,即使獲准保釋等候上訴的人無潛逃風險,法庭一般都會限制上訴人離港,作為法庭管制上訴人的折衷方式。潘官強調上訴人獲釋等候上訴期間,其定罪和刑罰仍然有效,他在法律上的位置並無改變,確保他留港是顧及行政公義的做法。上訴人一旦離港,便可能因考慮到上訴失敗的機會而拒絕回港。

上訴方指稱,黃之鋒此前大致完全遵照保釋條件行事。仍是大學生的他與香港連繫深厚,積極參與本地政治與公共事務,更欲於日後參選立法會,律政司一方亦承認,黃之鋒並無潛逃風險。但潘官認為,單憑此點不足以促使法庭打破慣常政策考慮,相反黃之鋒可透過互聯網即時通訊以參加上述會議或論壇,並與頒獎單位另擇日子舉行儀式。

wong2323  政治及時事話題,必須貼於時政擂台,現已代為搬移  發表於 18-9-29 15:44
wawaliluk
|
櫺囹桼 發表於 18-9-29 14:09
香港眾志秘書長黃之鋒及社民連副主席黃浩銘於2014年11月佔領運動期間,因在旺角阻礙執達吏清場而觸犯藐視 ...

其實佢老豆係嘜水?
MsBusy
|
佢不嬲有去其他國家唱衰香港搵錢
櫺囹桼
|
wawaliluk 發表於 18-9-29 14:28
其實佢老豆係嘜水?

黃蜂?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
MsBusy
|
wawaliluk 發表於 18-9-29 14:28
其實佢老豆係嘜水?
黃偉明,google下就知
cattz288
|
香港眾志秘書長黃之鋒及社民連副主席黃浩銘於2014年11月佔領運動期間,因在旺角阻礙執達吏清場而觸犯藐視 ...

獎, 可以代拎! really no big deal
Reminder
|

佢老爸覺得係光榮
維仔媽媽
|
他在今次申請中表明願意增加保釋金額、向警方報告其離港行程細節,並在返港後第一時間向警方交出旅遊證件。
搞笑
警方系扣起你旅遊証件,唔系代為保管啊~用完拎返嚟
香港今日咁亂,你功不可沒。
littledot
|

保釋期間駛唔駛俾你去環遊世界添呀?
唔鍾意就返入去踎監啦!
李斯特
|
扣起旅遊証件,代表咩意思?
保管代表意思……佢唔明
一係比返錢佢比証件,咁咪留返响覊留所囉。
I9528
|
又一次證明

佢地以為可以隨時操控法律
mickeywinnie3
|
MsBusy 發表於 18-9-29 14:30
佢不嬲有去其他國家唱衰香港搵錢

賣國求榮!
Protea
|
法庭慣常做法仲嘈咩? 佢以為自己有特權?
cinda72.
|
比你保釋,就係有條件交換
咁唔滿意咪保釋,係入面等上訴囉 ,型d丫麻
其他保釋者就要跟保釋條件,佢就打住旗號有特權呀?
LokYauYau
|

大致完全遵照保釋條件行事
tester5
|
Protea 發表於 18-9-29 15:11

呢d Case 法庭都係循慣例判啦。
唔通酌情比你咩?一定唔可以鬆、唔可以緊。否則咪兩邊受敵,被插爆?!法庭都唔蠢,唔會想成為政治工具啦。
MsBusy
|
Protea 發表於 18-9-29 15:11
當日黃台仰都可以離港,仲一去不返,
可能佢諗,點解黃台仰得,佢唔得
WWT1234
|

佢都傻傻地,有版佢睇⋯

美國嗰個何X平加咗好多好多錢,
法庭都唔比佢保釋,
唔通佢會威得過何X平?
cattz288
|
MsBusy 發表於 18-9-29 15:37
當日黃台仰都可以離港,仲一去不返,
可能佢諗,點解黃台仰得,佢唔得
...

黃棄保潛逃, 如果返黎係咪即坐架?
wong2323
|
所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。