唔怪得上司咁燥

shannon_fky4186
|
話說我公司平日由3名主任攤分3個area既工作,各自為政。但星期六半日就只有一個主任番工,要接曬所有area既野做。

我番左呢度唔夠一個月,今日終於番第一個星期六。哇!精彩到丫!

A同事收到個客入車申請,幾日都唔做,個客今日黎到發癲。我做。

又係A同事尋日約個客,個客10點失約,尋日又唔約番個客,今日叫我幫佢約。咪傻啦。

B同事收到個客份入車表格幾日,唔做,個客今朝又上黎問做好未,結果又係我食。

明知星期六得我一個,仲叫我約客10月2開標,重點係佢一早知,但唔做,臨急臨忙叫我約,仲要唔該都無聲。我唔忍,我爆番佢。

今真係
Reminder
|
shannon_fky4186 發表於 18-9-29 14:39
話說我公司平日由3名主任攤分3個area既工作,各自為政。但星期六半日就只有一個主任番工,要接曬所有area既 ...

有咁同事真係煩
|
Reminder 發表於 18-9-29 14:58
有咁同事真係煩

我今日成朝既麻煩客,全部都唔係我area既,即係我幫人執左成朝屎

唔講以為佢地先係新同事 做到一pat屎咁
crystal媽咪
|

辛苦晒
mandy952
|
shannon_fky4186 發表於 18-9-29 14:39
話說我公司平日由3名主任攤分3個area既工作,各自為政。但星期六半日就只有一個主任番工,要接曬所有area既 ...

政府機構,定ngo,私人機構好少咁廢
禁止發言
|
我男朋友個到又係咁 成日啲人懶又蠢 要佢執手尾 佢就好好人 成日覺得幫到就幫 搞到無日有得準時放工 實遲幾個鐘
cattz288
|

比我都癲晒! 幾日都唔郁
wcpcelia
|
辛苦曬
_kapo
|
我公司都有個福街,專約濕滯客喺佢放假時黎
我地都分幾個section,有人放假就頂埋
初part佢時佢會講低有客聽日黎,話簽名就走得
黎到其實係成份app未做過,好,我跟

之後發現佢係特登約佢唔喺度時黎
然後真係由個客簽名就走,乜都唔幫佢跟
成份嘢俾返佢,再同佢講幫你約左個客幾時再黎,我仲特登約臨收工
佢自此無再交低嘢俾我

呢啲福街唔對得佢好,我自己係儘量放假前跟晒所有嘢,費事人地跟,佢就想卸晒所有嘢俾人
liuliu
|

|
mandy952 發表於 18-9-29 15:24
政府機構,定ngo,私人機構好少咁廢

私人機構。

一個就表裡如一地懶,懶到我上司都知。

另一個就表面勤力擦鞋,日日臨放工都話好多野做、好忙、好辛苦,實際上我見過佢好幾次手機打緊game、上緊討論區吹水
|
禁止發言 發表於 18-9-29 15:29
我男朋友個到又係咁 成日啲人懶又蠢 要佢執手尾 佢就好好人 成日覺得幫到就幫 搞到無日有得準時放工 實遲幾 ...

我都覺自己今日太好人,不過我仲新,過多五個月我就唔會理佢地。
|
cattz288 發表於 18-9-29 15:53
比我都癲晒! 幾日都唔郁

係呀。試過有張證個客遞左兩星期都未做好,講緊日日有時間去吹水都唔做,然後猛講好忙唔得閒做
|
_kapo 發表於 18-9-29 16:38
我公司都有個福街,專約濕滯客喺佢放假時黎
我地都分幾個section,有人放假就頂埋
初part佢時佢會講低有客 ...

我同你一樣,放假會交代D野,有咩盡量清,唔想留手尾俾同事。

但我D好同事知你忙仲整多樣野叫你做!尤其B同事,其實同我係同grade,成日當自己係我同A同事上司咁,叫我做呢樣果樣。

上次山竹,我地要提裝修單位做防風措施,我已經打緊電話,B同事見完客番黎,好似上司問下屬咁問我同A同事“跟成點呀?” 我同A同事都唔應佢。結果上司出聲“你理得人地跟成點丫,你自己又跟成點呀?”。B先答“我未開始打電話呀”。上司話“咁你就拿拿聲啦。人地差唔多打完喇”。
cattz288
|
shannon_fky4186 發表於 18-9-29 17:12

私人機構。

私人機構唔係underpaid, 呢d應該一早比左信?
barbiechan330
|
完全感受到!! 依D人真係好冇責任心, 拖得就拖, 拖到唔洗自己做
_kapo
|
shannon_fky4186 發表於 18-9-29 17:28
我同你一樣,放假會交代D野,有咩盡量清,唔想留手尾俾同事。

但我D好同事知你忙仲整多樣野叫你做!尤其B ...

好在你上司有眼
tsung
|

Poyau
|

jutau
|
做物管哩?
我都覺得而家呢行啲人質素差咗好多