校際音樂節鋼琴比賽會check琴譜嗎?

QQ2BB
|
上年參加冇買,老師印俾我小朋友,今年轉咗第二個老師話要買,話比賽時會check是否用正版,上年參加都冇check,想問下大家小朋友有參加過有冇check琴譜?
birdbird
|
QQ2BB 發表於 18-9-29 15:49
上年參加冇買,老師印俾我小朋友,今年轉咗第二個老師話要買,話比賽時會check是否用正版,上年參加都冇che ...

係會check. 一係唔好拎上台, 一拎出來就要係正版, 影印本唔得
birdbird
|
連伴奏 (eg. 小提琴, flute 的鋼琴伴奏)的樂譜都要係正版
happeecc
|
鋼琴比賽因為要背所以check 嘅機會比較細,但係有寫明你要準備正本比佢 check.
lovebbb
|
我有買琴譜,考試、比賽都應該要買正版琴譜
alicialee1210
|
上年參加有check
洛婷
|
我女參加過咁多屆 solo ,
1-8 級都冇 check ,
因為要背譜,
基本上唔會放上琴架,
帶唔帶譜睇自己需要,
帶咗就安心 d ,
未出場可以攞來睇,

以前低 grade 時,
點名報到係前面 d 人已經攞定份譜出來,
後面 d 人個個都跟住攞,
以為要 check 譜啫,

如果有伴既項目 ,
伴奏要用正本唔可以影印本
jollyma
|
check 唔check都會買正本,唔會有僥倖之心,一年先一次,我好憎啲老師叫人唔駛買,自己都唔尊重自己既專業
tester5
|
上年參加冇買,老師印俾我小朋友,今年轉咗第二個老師話要買,話比賽時會check是否用正版,上年參加都冇che ...

每年都買,參加音樂比賽都要支持下正版琴譜啦,當尊重音樂專業吧。而且,老師話買就買,除非你轉過一個老師。
wcpcelia    發表於 18-9-29 16:22
tsung
|
birdbird 發表於 18-9-29 15:50
係會check. 一係唔好拎上台, 一拎出來就要係正版, 影印本唔得

gracelam
|

要check, 正版。
hoiying06
|
回覆 QQ2BB 的帖子

上年同今年都有參加,兩年都係鋼琴老師影印比我地,上年比賽都冇check 琴譜,比賽要背譜,你到時可以唔洗帶譜去都得
Jasmine-4711
|
要背架播,話冇帶lor
cattz288
|
寫明要正版, 否則會foul架
洛婷
|
cattz288 發表於 18-9-29 16:36
寫明要正版, 否則會foul架

樓主問會唔會 check 譜

依我咁多年經驗係冇 ,
不過如果太擔心帶埋正本咪唔洗煩囉
洛婷
|

琴譜唔記得帶都冇問題,

最緊要帶參賽証 ,
冇帶真係唔俾你比入去比賽,

參賽証係一定要帶同會 check
twobigeyes
|

一定會check,這是大會規定,執得好嚴謹。
czl115
|
參加過兩次,好似唔使帶譜,彈琴時要背的,不能看譜
lily-of-valley
|
一定check, 不能用影印. 就算唔睇譜念, 都要攞本書出來, 唔打開.
Charlotte_mom
|
背唔背同check唔check兩樣可以共存

要背譜,參賽者亦要証明自己使用正版譜,兩樣都係規定

唔check係你好彩,但萬一真係check到而你提供唔到,就係你錯

我見過check過一次