有無孕媽媽被迫吸食二手煙

Natalie2019
|
本身是高齡孕媽媽,第一胎,而家7w,所以特別緊張。今晚外婆生日到酒樓食飯,兩圍枱一間房。舅父是酒樓熟客,所以每次包房食煙都無人理,任佢食。我好嬲亦都好擔心,好驚影響到bb。一去到未開始切蛋糕已經一邊打緊麻雀一邊食煙,食到一碟都係煙灰煙頭。成間房己經好臭,好似毒氣房咁,但無一個親戚話佢無人投訴,因為已經慣左,每次大時大節都係咁,我未有時已經好唔鍾意,只好坐遠啲,但今次佢食得嚴重過平時,我又未可以公開講,辛苦到全程我用濕紙巾襟住個鼻,我係好擔心影響到bb, 好擔心,有無事架?最後我未食完同老公比平時早走.... 但都坐左2個鐘... 有無jm試過咁樣吸二手煙,對bb影響大嗎?
RubyYu07
|
7w,估計影響唔大!房間有無開抽風啊?
kmbb519
|
hm... 一次半次應該無事嘅,但都明會擔心,我建議你下次唔好再出席啦,我識人自己食煙食到生,個b都無事 所以你都唔駛咁擔心嘅,但下次避得就避啦最好
Natalie2019
|
回覆 RubyYu07 的帖子

唔知有無抽風,感覺似無,就算有都抽唔切7w 太細唔會有大影響?即係唔會影響bb來緊的生長嗎?
真係好激氣又好內疚,真希望一啲都無影響到
Natalie2019
|
回覆 kmbb519 的帖子

我同老公決定之後都唔會出席了,聽你講完,現在放心了少少,thanks ar
cpycpyhelen
|
Natalie2019 發表於 18-9-29 22:15
本身是高齡孕媽媽,第一胎,而家7w,所以特別緊張。今晚外婆生日到酒樓食飯,兩圍枱一間房。舅父是酒樓熟客 ...

個人習慣,佢食左甘多年就真係好難界,盡量自己避得就避,我老爺都食左好多年,不過比人話得多所以都會入廁所食,每次佢去完我都會隔半個鐘先去得
hamsterma
|
本身是高齡孕媽媽,第一胎,而家7w,所以特別緊張。今晚外婆生日到酒樓食飯,兩圍枱一間房。舅父是酒樓熟客 ...

咁多人無抽風,空氣都唔流通
chocofds
|

我都有類似情況,酒樓房成間都係煙,我嬲到出左去,開飯先入去,同埋以後都唔會再出席。不過老公照去。條街都好多人吸煙。大肚梗係避得就避。

不過客觀講,有d 老公吸煙,大肚婆日日聞,小朋友都冇大問題。但大肚婆吸煙先好大問題。吸左一晚問題不大!
我明你實唔開心,好無奈。下次真係咪鬼去。
RubyYu07
|
Natalie2019 發表於 18-9-30 08:40
回覆 RubyYu07 的帖子

唔知有無抽風,感覺似無,就算有都抽唔切7w 太細唔會有大影響?即係唔會影響bb來緊 ...

都已經過去既事,唔好激親自己啊!下次寧可缺席呢D場合。
JD930
|
kmbb519 發表於 18-9-30 01:09
hm... 一次半次應該無事嘅,但都明會擔心,我建議你下次唔好再出席啦,我識人自己食煙食到生,個b都無事:ba ...

CONY
|
一次半次冇事的,長期當然較大機會對你/bb健康有影響
haha748494
|
我返工果陣,我同上司一間房,有時佢會食煙,我成個孕幾乎日日都聞到煙味。BB依家都好健康。
musiccisum
|

無事嘅
pigpiglamlam
|
講真2手煙係冇得避,就算屋企冇人食出街都大把人食,唔通第時一家大細出街都戴口罩?
Natalie2019
|

我知道平時出街的二手煙是無得避,出街嗰啲聞到都唔係好長時間,但嗰晚我是入左一間毒氣房2個鐘,所以咁擔心。但聽完各jm的安慰同埋經驗,我無咁擔心了,開心返好多,多謝你地
|
Natalie2019 發表於 18-10-1 09:03
我知道平時出街的二手煙是無得避,出街嗰啲聞到都唔係好長時間,但嗰晚我是入左一間毒氣房2個鐘,所以咁擔 ...

你ge經驗我都試過,甚至比你更嚴重,我未有b>陀緊>生咗同小朋友一齊都試過,又係包房食煙,仲要係我bb ge百日,所以唯有盡量遲少少到囉,嗰d長輩我唔話得,全部係我老公嗰邊,又唔熟,人哋黎食飯又俾利是,我可以點?好多時係冇得揀冇得避
唔擔心得咁多,可以話你知ge係影響並唔大,放鬆心情啦
|
RubyYu07 發表於 18-9-29 22:53
7w,估計影響唔大!房間有無開抽風啊?

酒樓係冇抽風,係好焗ga
bchuma
|

影響唔大⋯⋯如果唔係長期嘅情況下
我要做媽媽
|
其實我覺得你可以遲D去早D走,或者下次直接咪去喇