3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐系淘寶買D字帖比小朋友練習。

大宅

nggalaxy 發表於 18-9-29 23:14
我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!
...

我可以用我個人經驗告訴你,佢如果仲細,你一定要幫佢轉做右手寫!

因為寫中文字,大部份都係由左到右寫,左手寫字變咗好艱難,啲字就好容易東歪西倒寫得醜怪!越高年級問題就會越嚴重,我當年誤信人不去矯正小朋友,現在非常後悔呢!

Don't worry, be happy to yourself and your family!

男爵府

謝謝!
...

你直接抓住佢右手教

大宅

畀面勳章

Bigpig_2007 發表於 18-10-1 00:53
我可以用我個人經驗告訴你,佢如果仲細,你一定要幫佢轉做右手寫!

因為寫中文字,大部份都係由左到右寫 ...

佢今年5歲啦....細個我已經問過老師,佢地話左拗唔駛矯正。
我有試過叫佢用右手,但隻右手係冇力,寫唔出色,連用筷子都係左手,依家我佢唔識既字我都係用另外張紙寫完比佢炒,捉唔到佢寫....寫出嚟既字體都仲算靚既....但筆劃一定錯晒.....遲D小學唔知點算.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

寫字教佢用番右手

大宅

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-1 18:46
寫字教佢用番右手

右手冇力...我試過(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nggalaxy 發表於 18-10-1 18:46
右手冇力...我試過(emoji)
練多啲,習慣左就可以架啦

大宅

回覆樓主:

老師講得啱,唔建議轉右手
樓主而家個方法都好好,左手人有自己一套書寫方法,筆順影响應該唔大,但寫“橫豎”、“橫”同“捺”的時候,由於係由左至右,咁就會少少阻住,習慣咗就冇問題

大宅

回覆樓主:

用反右手好d

男爵府

我細過都係用左手,比媽咪迫用右手練字,但始終都係用慣左手,so far我又唔覺得有咩問題,我d字都成曰比人讚整齊,唯一覺得唔好係左手會一路寫字會變黑色

複式洋房

我自己本身係左拗,但係我又冇你地講ge問題,我覺得只要跟筆順,一樣寫得好好。我係用所有野都係左拗。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議都係問下老師喇,或者醫生,有冇必要轉番用右手

民房

謝謝!
...

我嘅仔快7歲了,從細捉嘢就習慣用左手,我哋試過調佢用右手,佢都係改唔到,我就冇強制。雖然寫字係馬虎的,但我都鼓勵佢寫好,有時筆順佢唔明,我寫一筆佢寫一筆,以家進步很大,有時功課都可以囉A……佢改變唔到冇辦法了!用左手聽講有藝術天分,應該都係,仔仔從4歲自己要求學流行鼓,以家都學得唔錯嘅……

大宅

畀面勳章

lucas媽媽 發表於 18-10-9 10:52
我嘅仔快7歲了,從細捉嘢就習慣用左手,我哋試過調佢用右手,佢都係改唔到,我就冇強制。雖然寫字係馬虎的 ...

多謝咁多位媽媽既意見.....我放心好多啦!

珍珠宮

我係買練字帖俾佢自己練,抓着右手教下。

複式洋房

你地嘅小朋友淨喺寫字左拗定用所有野都喺?

大宅

畀面勳章

Dannyw0601 發表於 18-10-10 13:57

我個女係咩都第一時間用左手先

大宅

畀面勳章

Dannyw0601 發表於 18-10-10 13:57

我成日驚強迫佢用右手好似唔係咁好,佢真係左腦發達既話怕害咗佢....

複式洋房

回覆 nggalaxy 的帖子

我自己本身都喺左拗,細個媽媽就喺唔想影響我嘅發展,所以冇特別叫我用右手,so far我自己各方面嘅野唔覺得同其他人好大分別

首頁

尾頁

跳至