3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Dannyw0601 發表於 18-10-10 21:59
回覆 nggalaxy 的帖子

我自己本身都喺左拗,細個媽媽就喺唔想影響我嘅發展,所以冇特別叫我用右手,so far ...

我細個真係冇咁多字寫....依家D小朋友好辛苦....自己又幫唔到佢D咩....好無奈!
咁你細個媽媽點教你寫字家?

複式洋房

其實我媽媽冇特別捉住我手寫,反而係搵張紙,唔同顏色嘅筆寫左出黎,我跟住寫。反而你可以留意下小朋友喺藝術方面喺咪比較出色,培養下,因為左手喺用緊右腦。

成長過程聽得最多就喺﹕哇!你左拗嫁。咁樣。

大宅

畀面勳章

Dannyw0601 發表於 18-10-10 22:07

其實我媽媽冇特別捉住我手寫,反而係搵張紙,唔同顏色嘅筆寫左出黎,我跟住寫。反而 ...

佢應該對音樂同畫畫都有D天份,用唔同顏色筆比佢知每一畫都係一個好方法喎,唔該晒你!

複式洋房

nggalaxy 發表於 18-10-11 22:13
佢應該對音樂同畫畫都有D天份,用唔同顏色筆比佢知每一畫都係一個好方法喎,唔該晒你!
...

唔洗客氣,互相幫助

複式洋房

Dannyw0601 發表於 18-10-11 23:22
唔洗客氣,互相幫助

咁就發展下個啲天分,左拗藝術細胞喺好啲

別墅

回覆樓主

好多名人明星係左拗
我家姐係右拗寫字俾爸爸迫用右手寫字
脾氣不大好
亦見過幼稚園小朋友俾老師父母迫用右手大哭好淒涼

唔係話左拗一定係叻仔
而係而家都不是書寫年代
而家電子世界有幾可揸筆?
可能佢左手寫會靚d添
因為佢天生就係左拗

如果佢明明天生左夾硬迫佢變右
係有機會壓抑佢(有機會都唔好啦)

足球員都係左腳仔吃香d啦
物以稀為貴

正如我地右拗俾人迫用左手寫字咁
違反天性

gniling    發表於 18-11-16 15:04

別墅

Bigpig_2007 發表於 18-10-1 00:53
我可以用我個人經驗告訴你,佢如果仲細,你一定要幫佢轉做右手寫!

因為寫中文字,大部份都係由左到右寫 ...

好多醫生都寫字好醜
可能你個小朋友好叻

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主:

我仔都係左拗,佢揸筷子、筆、甚至踢波從小到大都係左手左腳。
K3、小一時真係好痛苦,因為佢左手又跟唔到筆劃(想像唔到自己點可以用左手寫出來),寫得慢,老師有要求佢試用右手,但佢自己最後都決定用左手。
升左小二叻好多~基本筆順都可以(當然都仲有小小會錯),也寫得快左,無錯有啲筆劃右手係「左拉右」順手啲,左手人要「左推右」,但我諗佢習慣左就ok.
所以媽媽不用太擔心的。
上小學的確係難跟點一開始一定比人慢,因為人地係一筆一點都跟足老師寫(試想老師寫黑板背住學生時的景象)。家長要有心理準備同埋盡力幫助、鼓勵小朋友。

大宅

畀面勳章

sinam 發表於 18-10-12 14:38
我仔都係左拗,佢揸筷子、筆、甚至踢波從小到大都係左手左腳。
K3、小一時真係好痛苦,因為佢左手又跟唔到 ...

多謝咁多位既鼓勵,我一定會同我個女一齊克服呢個關口(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

nggalaxy 發表於 18-9-29 23:14
我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!
...

其實你用右手寫比佢睇可以架,因為老師都係用右手寫黑板。
我仔都係左拗仔,我從來無迫佢用右手(就算身邊所有人都叫我要佢用右手,包括幼稚園校長),但我覺得唔好迫,怕佢唔鐘意寫字仲衰,而家中六了,d字無問題喎。

複式洋房

回覆 cherrylee1105 的帖子

十分同意

大宅

nggalaxy 發表於 18-10-10 21:45
我個女係咩都第一時間用左手先

My girl same as yours.

Both Daddy and me are righties.

I can use left hand to write but very ugly, so she has to learn to do it herself...

Will not force her.

Nothing wrong using left hand as dominant hand.
Full time working mom....

大宅

其實我媽媽冇特別捉住我手寫,反而係搵張紙,唔同顏色嘅筆寫左出黎,我跟住寫。反而 ...

haha, 係丫係丫, 聽得最多就係呢句

複式洋房

回覆 dcs324 的帖子

我自己就覺得左拗同右拗冇咩分別,其實唔需要太大擔心

男爵府

nggalaxy 發表於 18-9-29 23:14
我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!
...

其他可以唔轉手,寫著一定要轉。簽名可以唔需要,但右手一定要識寫著。因為關乎筆畫問題

男爵府

左拗 係藝術好d 架 我細仔而家4歲 都係左拗,但有時佢冇啦啦用右手揸剪刀。 so far 而家會寫字都未係好夠力同埋常常用3隻手指揸筆正確應該係2隻手指)。

大宅

MommyPanel勳章

suki.ywk 發表於 18-12-8 21:37
左拗 係藝術好d 架 我細仔而家4歲 都係左拗,但有時佢冇啦啦用右手揸剪刀。 so far ...

我仔左拗,細個都係三隻手指揸筆,一路到小學先識兩隻手指揸,之後啲字越寫越好。
左拗小朋友未搵到自己方法前真的係好痛苦的,我自己睇了好多書同資料,好多都叫你唔好轉手,事實係佢地腦內有一部分主理文字區的部分係右腦較發達,咁又何苦迫佢用佢唔擅長的另一隻手呢?諗下大人自己本身係右手,而家迫你乜都要用左手,你又有咩感受?
坦白講左手寫中文字係唔方便,但左手寫英文字係靚的(因英文是左旋多)。

男爵府

sinam 發表於 18-12-9 08:49
我仔左拗,細個都係三隻手指揸筆,一路到小學先識兩隻手指揸,之後啲字越寫越好。
左拗小朋友未搵到自己方 ...

i see. 咁我冇迫囝囝轉右手寫,我同老公都覺得等佢自由發揮,家姐細時有段時間用左手,後尾佢用返右手到而家小一都係用右手。我老公細時都係左手,但比99迫轉用右手寫,所以老公而家寫字用右手,但其他野如揸快子同踢波都係左手左腳。所以我老公都唔想刻意轉阿囝用右手。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

幼稚園老師有問家長,要唔要幫小朋友改返手,可以叫老師幫手
想認識多啲屯門友

大宅

畀面勳章

小平媽媽 發表於 18-12-12 18:25
幼稚園老師有問家長,要唔要幫小朋友改返手,可以叫老師幫手

之前有問過老師,佢話唔駛強迫小朋友用右手,順其自然好啲喎....

首頁

尾頁

跳至