3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主:

我仔都係左拗,佢揸筷子、筆、甚至踢波從小到大都係左手左腳。
K3、小一時真係好痛苦,因為佢左手又跟唔到筆劃(想像唔到自己點可以用左手寫出來),寫得慢,老師有要求佢試用右手,但佢自己最後都決定用左手。
升左小二叻好多~基本筆順都可以(當然都仲有小小會錯),也寫得快左,無錯有啲筆劃右手係「左拉右」順手啲,左手人要「左推右」,但我諗佢習慣左就ok.
所以媽媽不用太擔心的。
上小學的確係難跟點一開始一定比人慢,因為人地係一筆一點都跟足老師寫(試想老師寫黑板背住學生時的景象)。家長要有心理準備同埋盡力幫助、鼓勵小朋友。

大宅

suki.ywk 發表於 18-12-8 21:37
左拗 係藝術好d 架 我細仔而家4歲 都係左拗,但有時佢冇啦啦用右手揸剪刀。 so far ...

我仔左拗,細個都係三隻手指揸筆,一路到小學先識兩隻手指揸,之後啲字越寫越好。
左拗小朋友未搵到自己方法前真的係好痛苦的,我自己睇了好多書同資料,好多都叫你唔好轉手,事實係佢地腦內有一部分主理文字區的部分係右腦較發達,咁又何苦迫佢用佢唔擅長的另一隻手呢?諗下大人自己本身係右手,而家迫你乜都要用左手,你又有咩感受?
坦白講左手寫中文字係唔方便,但左手寫英文字係靚的(因英文是左旋多)。

大宅

ilovecafe 發表於 19-3-30 03:12

我自己都係左手人(現在右手寫字,筷子),我仔現在k2都 ...

我小朋友又無鏡字既情況,其實佢讀幼稚園時真係好輸蝕,寫又寫得慢過人,又未學字型結構。
但上左小學一路學習字型、組合,佢慢慢又ok喎。
我覺得最麻煩係睇唔到自己寫緊既字...所以佢要追上人地寫字速度係要加倍努力架。
P.s.我仔都有試過用右手寫但真係唔work...

首頁

尾頁

跳至