嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景: 屋企有姐姐婆婆幫手, 自已早出門返工, 阿囡11m 食緊兩固三奶。

0630 @ 6安奶* (老公餵埋先返工)
1030 @ 粥仔* (姐姐餵)
1230 @ 水果 (婆婆得閒先有得食)
1430 @ 6安奶* (姐姐餵)
1800 @ 粥仔* (老公趕返屋企餵)
2030 @ 水果
2130 @ 6安奶*

1. 宜家唔知轉多邊餐轉固好,餵食時間使唔使調整,阿囡一醒就要食,未必整得切固體,我地又要趕返工 2. 放假會整意粉給囡,佢食得好好,係咪唔好再食粥仔,不過婆婆貪方便覺得粥仔食兩餐好易攪,大人晚飯時,阿囡會自已拎菜咬咬,我餵啖白飯阿囡又食得好滋味,阿囡有私家粥仔飯煲,可以自已另外煮。

別墅

媽媽,
不如我分享一下我同太太餵D乜 俾仔仔(而家18個月)。

從6個月一開始加固我地就同意唔好一日三餐都餵粥仔。一來我唔想佢大個咗淨係是飯/粥,而來想佢試下唔同口味食物。剛開始加固餐單同煮都係我做,因為我想睇下仔仔鍾意食咩。之後我每日寫餐單姐姐煮。仔仔睡眠時間都雞穩定,所以姐姐喺佢起身之前一個鐘頭已經煮好。

如果你一日到黑都餵粥我覺得無問題,純碎媽媽選擇,但當然粥仔除咗米就應該有埋其他食材例如蔬菜或肉類豆腐等等,咁先得到均衡營養。計我話,你BB如果鍾意某一樣食物係我我會繼續煮俾佢(譬如一個禮拜2-3次)。 如果無時間煮俾BB咁咪煮大人飯攞開一份俾BB先落鹽落糖咯。

我仔仔一路以來都係食完奶馬上食固體。相信不同媽媽有不同做法。

仔仔而家食方面是如下(18個月,每日訓一個日覺):

07:00 起身,奶奶
07:30 早餐
09:30 snack (水果)
12:30 午餐
15:30 snack (水果 / 餅餅)
17:30 晚餐

我相信轉固就應該所有餐都轉。你有姐姐,BB訓醒前煮好飯仔應該唔難。你BB就來1歲根據書本所講已經開始是飯呀,粒狀嘅嘢。不過我仔仔嘅話我睇都會一個禮拜有3-4次食粥,當轉下口味。

如果你有時間煮參考下呢個BB食譜link:

https://www.youtube.com/channel/UC1BFAQGc9krNQaBeQ4wjvuA

睇你BB個schedule,我好奇問一下, 佢晚上幾點訓覺?在睡眠上我亦可以分享我睇法。有興趣交流PM我。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

gallychu 發表於 18-9-30 06:21
背景: 屋企有姐姐婆婆幫手, 自已早出門返工, 阿囡11m 食緊兩固三奶。

你有咁多人幫手, 煮食應該冇問題, 時間管理上改動下應該會好d.

食固體唔一定係要熱食, 同埋呢個年紀可以飯, d 菜肉要切到好碎. 驚bb 唔適應咪食爛飯, 碎意粉, 薯仔, 或趕時間可以煮飯後用攪拌機攪碎d 食物 (唔好太爛). 你地都可以食意粉等等做晚餐.

可以朝早轉食固體, 加少少奶. 食麵包, 麥皮都得.

將來3餐主餐 (食固體) 時間跟大人一樣會好d.

仲有要減餐數, 1日7餐係最多啦, 試下減到5-6餐, 因為bb 不停食會冇胃口食野, 同埋會易爛牙.

大宅

bosch 發表於 18-10-1 05:20
你有咁多人幫手, 煮食應該冇問題, 時間管理上改動下應該會好d.

好,用爛牙仔嚇婆婆要食飯仔先。謝謝回覆

gallychu 發表於 18-9-30 06:21

Hello gallychu! 一般1歲小朋友食早午晚三餐固體食物,建議1430果餐轉為固體,時間可提早些少,而1230水果可改為下午茶點才食。粥仔可以收乾水份變稔飯,放假就整意粉、字母粉俾小朋友食。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆樓主

我個女都係11個月大,之前一直都加固都好差,用羹喂根本唔得佢開口(係公園試過一次喂左大半碗粥仔,但無可能次次出去食寵慣晒)真係好灰,屋企人仲要俾說話我聽話咩新人新方法唔落油鹽咁係唔食啦!真係壓力爆煲啊。最後堅持用blw嘅食物嚟喂佢(佢自己拎著菜食,我手撕碎d肉嚟喂)加埋cut餐奶,好似可以代到一餐但係感覺佢其實食得唔多,唔知仲可以點樣做可以令佢再食得多d(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至