政府第一次抽血檢查、附圖

Yaty
|
究竟係我血氣不足還是咩原因!點解抽完血隻手會變成咁!BTW:點解政府無俾materna我

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
NNL1012
|
Yaty 發表於 18-9-30 19:30
究竟係我血氣不足還是咩原因!點解抽完血隻手會變成咁!BTW:點解政府無俾materna我

...

點解瘀得咁誇張?
係咪政府驗唐氏抽血?
抽左好多血?
你平時抽血會唔會咁?
佢抽你嘅時候痛唔痛?

Yaty
|
NNL1012 發表於 18-9-30 22:40
點解瘀得咁誇張?
係咪政府驗唐氏抽血?
抽左好多血?

係呀!抽血驗唐氏!抽咗好似4支左右!幾年前係私家抽過無瘀到!唔知點解今次咁樣!抽嗰下好似無咩,抽到一半就開始腫!過多幾日就咁樣!究竟係我D血有問題還是咩原因呢?
musiccisum
|

...

嘩,隻手瘀到咁

materna要問先有的
Yaty
|
musiccisum 發表於 18-9-30 23:07
嘩,隻手瘀到咁

materna要問先有的

吓?原來要問㗎?咁下個月我要主動問先得!係咯,我都覺得瘀成咁都唔正常!但我唔清楚究竟係我D血有問題還是咩原因
kissapplegirl
|

...

我抽血後會禁實個傷口5分鐘 唔禁會魚
Yaty
|
kissapplegirl 發表於 18-10-1 01:15
我抽血後會禁實個傷口5分鐘 唔禁會魚

有呀!個姑娘仲幫我挪條帶綁住tim!但都瘀咗!咁係可能係我自己問題啦
ipcs
|
Yaty 發表於 18-10-1 08:33
有呀!個姑娘仲幫我挪條帶綁住tim!但都瘀咗!咁係可能係我自己問題啦

可能手勢唔好會瘀,我生仔果陣畀實習醫生抽完血,過後都瘀,抽血姑娘抽又無事的。
Yaty
|
ipcs 發表於 18-10-1 10:01
可能手勢唔好會瘀,我生仔果陣畀實習醫生抽完血,過後都瘀,抽血姑娘抽又無事的。
...

幫我抽血嗰個係年紀比較大嘅、睇落又唔似新手
JoCh315
|

...

我兩個星期前剛好試過,先去政府抽4支血驗唐氏(右手),姑娘手勢好好,唔痛,之後有坐定定,按足7-8分鐘先走人。
第二日私家做T21又抽血1枝(今次左手),醫生一拮支針已經feel 到好痛,我忍。之後按咗3mins傷口就走人。
第二日發覺左手針位瘀哂而且痛,但無你咁嚴重。直至早兩日先消哂,足足一個星期有多。
我覺得係手勢問題,同埋可能按得唔夠耐。
Yaty
|
JoCh315 發表於 18-10-1 13:03
我兩個星期前剛好試過,先去政府抽4支血驗唐氏(右手),姑娘手勢好好,唔痛,之後有坐定定,按足7-8分鐘 ...

哇!要成一個禮拜先散呀?我今日第4日開始好返少少、無咁痛
Connie_cat
|
Yaty 發表於 18-10-1 08:33

我覺得禁5分鐘唔夠,都會有啲瘀,我覺得最好10分鐘
Yaty
|
Connie_cat 發表於 18-10-1 14:04
我覺得禁5分鐘唔夠,都會有啲瘀,我覺得最好10分鐘

原來係咁!可能係我無㩒所以先瘀成咁
Connie_cat
|
Yaty 發表於 18-10-1 14:11
原來係咁!可能係我無㩒所以先瘀成咁

你完全無㩒住?
Yaty
|
Connie_cat 發表於 18-10-1 14:22
你完全無㩒住?

無呀!姑娘用條帶幫我綁咗一陣之後無叫我㩒!所以我完全無㩒過
Connie_cat
|
Yaty 發表於 18-10-1 14:24
無呀!姑娘用條帶幫我綁咗一陣之後無叫我㩒!所以我完全無㩒過

咁下次抽完血記得㩒喇,最少都要5分鐘㗎~
Yaty
|
Connie_cat 發表於 18-10-1 14:32
咁下次抽完血記得㩒喇,最少都要5分鐘㗎~

多謝你呀!我會記住喇終於真相大白!我差啲以為我有病
haha748494
|
正常吖,我每次抽血都會咁樣。
Yaty
|
haha748494 發表於 18-10-2 20:38
正常吖,我每次抽血都會咁樣。

今日我睇返私家醫生,個醫生話我應該血小板偏低,抽血止血唔夠快,就會皮下出血!要好似其他媽咪話一定要按5分鐘以後等D止血後先放開手
haha748494
|
回覆 Yaty 的帖子

我試過按好長時間,按果個位都會出現呢個情況。