抹定唔抹?

fooky-hk
|

頭先去醫院幫親戚洗頭沖涼,沖完用廁所內的胶刮地拖刮走咗啲水,但仲有啲水漬係地上。

離開後,有個病人走過來叫我抹返乾地上水漬,我話我已經抹咗,佢叫我用沖完涼的醫院衫和大毛巾抹乾晒去,我O晒咀!我話點可以用衫和大毛巾抺呀......,佢啫住我唔放,護士又唔出聲,咁我唯有照佢意思攞剛才用過的毛巾去抹地。

我覺得好核突,叫我姨下次帶私家毛巾到醫院用。比著你會抹嗎?

金三珣
|
唔會,沖涼梗係濕架啦,佢嫌濕既佢自己去抹囉
mmya
|
所以我成日擔心酒店啲大毛巾啲人會咁用! 正所謂己所不欲勿施於人
stagea
|

唔抺、佢要你抺?

唔太明佢想點?佢入去用?點解要聽佢講抺

我愛Corina
|
佢叫到會抹,一陣佢跌倒賴你
fooky-hk
|
stagea 發表於 18-9-30 23:24
唔抺、佢要你抺?

唔太明佢想點?佢入去用?點解要聽佢講抺

因為親友嗰邊廁所塞咗,所以我們走到後面嗰間廁所,佢話佢地個邊啲人個個都用得好亁淨,地下唔會濕晒。果度啲病人都頗嚴重的,我唔想同佢嘈,嘈住啲病人,所以屈服咗。而家諗返唔應該咁做。如有地拖,我非常樂意整到地乾晒先走。

最後佢仲唔該哂我添。
2015年1月媽
|
我唔會抹,要抹就叫清潔姐姐黎抹。
同埋你已經做左基本清潔,我覺得已經足夠了
橙汁b
|
有d人真係唔介意用大毛巾/待洗嘅衫抹地架

我係長輩屋企見過,
用沖涼大毛巾抹濕左嘅地下(廳/廁所)
沖完涼後,
用啱啱除嘅衫/洗衣籃內嘅衫放廁所地下印腳
仲要放足全晚,
睇住其他家庭成員著住拖鞋入廁所,
大家都好似唔覺有問題咁

wcpcelia    發表於 18-10-1 08:51
biancaho7
|
mmya 發表於 18-9-30 23:22
所以我成日擔心酒店啲大毛巾啲人會咁用! 正所謂己所不欲勿施於人

我好憎人用酒店d毛巾
抹地抹廁所抹鞋
你唔用可以自帶
但其他人會用架嘛
呢d行為好自私
bosch
|
我愛Corina 發表於 18-9-30 23:25

同意。
siuballball
|
其實你可以同姑娘講聲唔好意思整濕左達地,請佢叫清潔姐姐清理一下

Btw, 其實要乾淨真係自己帶毛巾好啲,有啲病人嘔/流血/賴屎賴尿,隨手拎件毛巾/病人衫/床單黎抹唔係奇事,拎來舖地下係小事
bosch
|
橙汁b 發表於 18-10-1 00:12
有d人真係唔介意用大毛巾/待洗嘅衫抹地架

我係長輩屋企見過,

佢地做得出梗係唔覺有問題,冇病咪算。

我見有唔少外國人用私家毛巾墊泳池地下俾自己小朋友抺腳。
cindy618
|
惟有抹囉,只因佢係病人,費事同佢嘈,又嘈到其他人咋
HoshiSora
|
fooky-hk 發表於 18-9-30 23:15
頭先去醫院幫親戚洗頭沖涼,沖完用廁所內的胶刮地拖刮走咗啲水,但仲有啲水漬係地上。

離開後,有個病人走 ...

奇怪護士冇理會
fooky-hk
|
HoshiSora 發表於 18-10-1 00:25
奇怪護士冇理會

我地企係護士站隔離,我都期望護士會為我解為,但沒有。

正如其他jm講,病人的污穢物也經常整污糟啲衫,毛巾抹地可能係小事一樁。沖涼地方好難唔濕,其實我地入去前上手沖完咪又係有少少濕,大家入去前都預咗會小心啲。不過下次我唔會再咁做。
JD930
|
我愛Corina 發表於 18-9-30 23:25

HoshiSora
|
fooky-hk 發表於 18-10-1 00:37
我地企係護士站隔離,我都期望護士會為我解為,但沒有。

正如其他jm講,病人的污穢物也經常整污糟啲衫, ...

護士負責管理病房,當中包括秩序。
護士知道這種情況,其實唔應該任由一位病人或病人家屬這樣去命令其他病人或其他病人家屬。應該上前了解一下吧!
關於這種情況,護士應該請病房姐姐用地拖吸吸水!
而並非拿病人衣服丶毛巾丶床單丶被舖,去抹地!
這些linen , cloths , towel 和 pyjamas ,如果是平時正常使用時弄髒了,是一回事。
但並非用來抹地抹廁所抹浴室。

馬拉雞
|
mmya 發表於 18-9-30 23:22

用酒店毛巾抹地事小,有啲人拎黎抹對鞋上面嘅泥漿,有啲酒店可以帶龐物,甚至拎黎抹屎添。更污糟仲有。通常呢啲污糟毛巾洗前噴啲對應污稹嘅chemical落去毛巾床單到,單獨一機洗一次再用rewash mode洗兩次。通常都甩晒,甩吾晒就再倒一隻好勁嘅chemical power落去再洗多次。通常洗到咁都甩晒,如果吾甩就放棄呢啲毛巾床單吾再用。
好多時有啲人用酒店毛巾落妝,呢啲好難洗得甩,就算洗甩都有淺淺地色印係到,要白光燈下面先睇得清楚。好多時酒店房啲燈黃黃暗暗你好難睇得到個印。
brindlewin
|
fooky-hk 發表於 18-9-30 23:15

離開後,有個病人走 ...

做咩要聽佢講?
問返佢著唔著做完地布嘅衫?

其實我又唔明你用完水刮仲有水漬?
我覺得咁係未完成刮淨咯,用返個刮刮多兩手就是!
Jnam
|
你都講過佢病房那邊病人較嚴重,我會抹