懷孕中後期夜晚瞓覺經常鼻塞至醒,有冇方法解決?

LauP
|
如題
haha748494
|
會唔會系鼻敏感,定系感覺,最好先揾原因。
|
應該係鼻敏感我醫生話好多孕婦都有呢個現象
可以食piriton
不過我自己覺得用處不大
發達喇
|
要知原因先得,會唔會係鼻敏感個d?安全起見可以睇睇醫生好d
LauP
|
haha748494 發表於 18-10-3 14:51
會唔會系鼻敏感,定系感覺,最好先揾原因。

應該係鼻敏感,婦科醫生無開藥,我自己用鹽水洗鼻,但有時都無用
hamsterma
|
LauP 發表於 18-10-1 06:53
如題

試下用鹽水洗下
LauP
|
hamsterma 發表於 18-10-3 17:35
試下用鹽水洗下

有呀,有時ok, 但有時洗完瞓低又塞番
Jeffreystep1213
|
如題

我十幾週嗰時已經有鼻塞,醫生建議屋企空氣流通啲,用盬水洗鼻。如果塞到完全瞓唔到,好辛苦既話,真系要睇醫生食藥,普通科講明自己懷孕幾週就可以,我食左藥之後都少左鼻塞
LauP
|
Jeffreystep1213 發表於 18-10-3 23:03
我十幾週嗰時已經有鼻塞,醫生建議屋企空氣流通啲,用盬水洗鼻。如果塞到完全瞓唔到,好辛苦既話,真系要 ...

謝謝,請問你之前食邊隻藥?
Jeffreystep1213
|
LauP 發表於 18-10-4 08:13
謝謝,請問你之前食邊隻藥?

系醫生開嘅藥(有通鼻塞、止鼻水嘅,佢另外再比左五日既維他命我),如果自己去買成藥就冇咁穩陣,睇醫生好啲嘅
haha748494
|
回覆 LauP 的帖子

我有時用蒸氣谷下,個鼻人通下,呼吸順暢.
我要做媽媽
|
晚晚都係咁真係好難頂,建議你搵醫生開藥喇
Cindy曾
|
如題

我懷孕開始就感冒頭暈,鼻塞,秋風起流血都有!頭疼都有!35天時睇醫生唔開藥,只有止痛藥唔敢十!
carolhui007
|
回覆 LauP 的帖子

我本身有鼻敏感, 懷孕頭3個月鼻敏感勁嚴重, 日頭係公司勁打乞嚏流鼻水, 夜晚瞓時半夜流鼻水同鼻塞醒
後尾懷孕滿3個月, 買左部空氣清新機 (SHARP) 鼻敏感改善左, 無夜流鼻水同鼻塞

bchuma
|
你應該係鼻敏感,我哺乳期都係,醫生叫我捏一下個鼻梁,捏到需要透氣放手
bchuma
|
hamsterma 發表於 18-10-3 17:35
試下用鹽水洗下

鹽水洗鼻係米可以長期噶?
bchuma
|
[email protected]@ych 發表於 18-10-3 15:08
應該係鼻敏感我醫生話好多孕婦都有呢個現象
可以食piriton
不過我自己覺得用處不大

我自從生完之後鼻一直唔對路 生之前都會出鼻血 應該係懷孕帶來嘅病
nataliemei
|
我個陣都係,特別一開冷氣就 勁塞,一生完即無曬事。
hoimin
|
我有鼻敏感 哩幾日轉天氣仲嚴重左 上網買左隻通鼻塞貼 尋日第一晚用 覺得好好 終於有覺好瞓 你都可以試下
LauP
|
hoimin 發表於 18-10-6 17:39
我有鼻敏感 哩幾日轉天氣仲嚴重左 上網買左隻通鼻塞貼 尋日第一晚用 覺得好好 終於有覺好瞓 你都可以試下
...

鼻塞貼係咪孕婦都用得?