小朋友臉上有疤痕, 如何去除

leo119
|
小朋友現時差不多2 歲半, 2 歲時同鄰居小朋友玩時, 遭對方抓傷, 之後便留下疤痕。 初時以為會自己退, 但過左成半年都仲是咁, 有搽過疤痕膏, 都是咁。 請問有邊隻疤痕膏是好d? 有咩方法除疤?下巴位置傷痕是一星期前整損。 謝謝

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我要做媽媽
|
我覺得搽疤痕膏應該都冇咩效果喇,睇上去好似已經好耐咁?或者大大下會變淡?
leo119
|
我要做媽媽 發表於 18-10-1 16:10
我覺得搽疤痕膏應該都冇咩效果喇,睇上去好似已經好耐咁?或者大大下會變淡? ...

我都希望大大下變淡喇, 而家就覺得好明顯
haha748494
|
小朋友皮膚幼嫩,應該會慢慢消退。
|

回覆 leo119 的帖子

Hi leo119 ,小朋友皮膚幼嫩,加上活潑好動,係日常生活容易有擦傷、割傷的情況,主要預防傷口感染及注意個人衛生,避免傷口受到拉扯而增大,如果傷口位置係臉上,加強保濕搽含維他命E嘅潤膚膏橄欖油、椰子油滋潤皮膚,多飲水,促進身體新陳代謝和排出廢物都有幫助架!
GCHK
|
應該自然慢慢就會變淡呱
sammiso
|
可以試試去疤痕膏,會慢慢消褪嘅。
littledor
|
leo119 發表於 18-10-1 07:07
小朋友現時差不多2 歲半, 2 歲時同鄰居小朋友玩時, 遭對方抓傷, 之後便留下疤痕。 初時以為會自己退, ...

有用到除疤膏嗎?能減退嗎?
我仔最近鼻樑都損左,有印...
唔知好唔好去疤膏

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bchuma
|
我b係跌親有2處疤痕,同問
bchuma
|
sammiso 發表於 18-10-8 19:42
可以試試去疤痕膏,會慢慢消褪嘅。

邊隻疤痕膏?
bchuma
|
GCHK 發表於 18-10-4 11:33
應該自然慢慢就會變淡呱

疤痕體質會好難嘅
leo119
|
bchuma 發表於 18-11-21 22:44
疤痕體質會好難嘅

我問過醫生, 佢話大大會變淡,唔使擔心咁話。
littledor
|
leo119 發表於 18-11-21 22:48

小朋友依家的印有淺色嗎?
我小朋友整親鼻,我都好擔心
bchuma
|
leo119 發表於 18-11-21 22:48

無增生應該無問題。我仔個點係有增生嘠。
sammiso
|
回覆 bchuma 的帖子

可以試下用蘆薈膏,我BB搽過。唔知幾大BB可以用。
bchuma
|
sammiso 發表於 18-11-23 11:31
回覆 bchuma 的帖子

可以試下用蘆薈膏,我BB搽過。唔知幾大BB可以用。

有增生嘠喔 都得嘠?
RubyYu07
|
我仔都試過比其他小朋友抓到面,兩條劃痕,已經消退了
leo119
|
bchuma 發表於 18-11-23 11:47
有增生嘠喔 都得嘠?

我仔是無增生
leo119
|
RubyYu07 發表於 18-11-23 21:46
我仔都試過比其他小朋友抓到面,兩條劃痕,已經消退了

請問你是幾耐先退呢?
GCHK
|
bchuma 發表於 18-11-21 22:44
疤痕體質會好難嘅

疤痕體質平時係咪都好容易過敏?