抗抑鬱藥當聰明丸 藥房濫售賣通街

hs3290
|
新學年剛剛開學1個月,已有調查顯示學生情緒壓力瀕臨「爆煲」邊緣,惟近日不少名校生家長讓子女服用血清素,網上家長群組有人詢問何處可購得血清素,又有人大讚該藥「冇乜副作用」和「很快見效」。醫管局資料顯示,血清素有抗抑鬱和抗焦慮作用,部分可用於治療強迫症、暴食症和驚恐症等,副作用包括出汗、失眠、疲倦和神經緊張等。根據《藥劑業及毒藥條例》,最常見的血清素藥物均屬第一部毒藥,即醫生處方藥物。 

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181001/mobile/bkn-20181001000328134-1001_00822_001.html

陀b開始食一定贏在起跑線

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
JD930    發表於 18-10-2 10:13
Yanyan0904
|
仔女學業係靠小朋友自己能力同天資
唔明點解要逼啲小朋友
贏唔贏在起跑線真係咁重要?
呢啲父母究竟係為小朋友定為自己臉子
Acaciacacia
|
唔係嘛?
(Samantha)
|
自己唔輸得,迫死D細路就喺呢D家長,
Jasmine-4711
|
抗抑鬱药當聰明丸賣?

药房好無良亦犯左法。冇医生處方是買到治精神科的药物。食到班细路冇病都變有病,長期依賴食药,冇左唔得,药房就發達了。咁同賣毒品冇咩分別。
florapang0426
|
啲父母真係低低地
yurijm
|
圖中果幅圖摘自BK?

Btw呢啲藥應該要醫生處方吧
藥房真係乜都敢賣
Fishqqma
|

good_pig
|
hs3290 發表於 18-10-1 14:54
新學年剛剛開學1個月,已有調查顯示學生情緒壓力瀕臨「爆煲」邊緣,惟近日不少名校生家長讓子女服用血清素 ...

bk 邊個叫人食呢d嘢
小肥兔
|
父母好大責任
cinda72.
|
good_pig 發表於 18-10-1 17:10
bk 邊個叫人食呢d嘢

之前我見過,但唔記得左乜野topic
mimi222shi
|
家長简直走火入魔!
真係有問题既,都未必敢藥小朋友食啦!
blackberry
|
yurijm 發表於 18-10-1 15:51
圖中果幅圖摘自BK?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21684478

人地個回覆都唔係講俾小朋友食, 邊個cap架?
天真B
|
依家個社會好恐怖,以前啲家長聽到子女濫藥,心痛都不得了,依家係家長迫子女濫藥
鴨鴨比
|
美國一早有啦
考生公開成绩同平時分差別太大會被要求驗尿
Moti
|
yurijm 發表於 18-10-1 15:51
圖中果幅圖摘自BK?

yurijm
|
blackberry 發表於 18-10-1 17:29
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21684478

人地個回覆都唔係講俾小朋友食, ...

係喎
又一單傳媒失德
咁既新聞都看圖作文

starrymama
|
JD930
|
hs3290 發表於 18-10-1 14:54
新學年剛剛開學1個月,已有調查顯示學生情緒壓力瀕臨「爆煲」邊緣,惟近日不少名校生家長讓子女服用血清素 ...

loolooloo
|
cinda72. 發表於 18-10-1 17:21
之前我見過,但唔記得左乜野topic