陪讀真係好辛苦。教左三日小一英文默書

火車媽媽
|

多謝咁多jm留言。分享你地既方法,小一先啱啱開始。我應該努力控制自己情緒。幫助小朋友一齊渡過難關,每個小朋友都有自己既長處,我唔應該執著自己用左幾多時間去陪讀。

我已經忍左三日,最後教到忍唔住撕爛哂本練習薄。教左三日what is your name? What class are you in? 教左三日到呢家都唔識默出黎。叫我逐一個字母串比佢。最慘係連字母都唔知邊個打邊個。已經叫佢一邊抄寫一邊讀出聲。好似比我毒啞左咁。唔肯讀,抄又唔專心。呢家只係小一第一次默書

多謝各位jm分享,呢家趁老公同個仔出街。喊完心情又充滿希望。有好既方法歡迎大家分享比我。我會繼續尋覓適當既教育方法

LL1999
|
回覆 火車媽媽 的帖子

係咪只默呢 2 句英文, 只有 9 個 words, 其中 WHAT 係相同 (只有 8 個 words)
可否每天默一個字?
或者, is , are , 係一對咁教
you, your 係一對咁教, 咁默
好明啦! 串到啦, 再慢慢默全句
而家只係小一, 是適應期, 唔好嚇怕小朋友, 到時佢驚咗, 一個字都唔敢默, 仲難搞

小貓1124
|
我都陪阿仔溫咗3日,我覺得佢剛開始唔肯記。啲人成日話學phonics有用,阿仔學咗4年都係咩都唔識
慢慢嚟,教到第3日終於全部都識。
但好可能兩日後又唔記得
wcpcelia    發表於 18-10-2 10:57
火車媽媽
|
LL1999 發表於 18-10-1 17:02
回覆 火車媽媽 的帖子

係咪只默呢 2 句英文, 只有 9 個 words, 其中 WHAT 係相同 (只有 8 個 words)

仲有6個英文單字。同a-z
你所講既方法。我之前二日都試過。對我仔無用
SJ6
|
冷靜少少
name 同class如果暫時記唔住叫小朋友睇默書簿或紙cover一定有呢二個字
等佢慢慢記入腦啦
唔好迫咁緊
我仔小一時都係咁教佢偷雞喳
我地仲要背默添,點止二句咁少
加油呀媽媽
baby_yee
|
火車媽媽 發表於 18-10-1 17:04
仲有6個英文單字。同a-z
你所講既方法。我之前二日都試過。對我仔無用

我女舊年都係咁架, 激死自己佢依然發夢一樣。 或者你試下買d字母板拆哂d字出來比佢砌, 睇下work唔work
|
火車媽媽 發表於 18-10-1 16:56
我已經忍左三日,最後教到忍唔住撕爛哂本練習薄。教左三日what is your name? What class are you in? 教左 ...

我一個二年級,勞氣中
仲有個三年級,嘔血中
currypru    發表於 18-10-2 10:20
七小口
|
吾好話串,連讀都係一個問題
忍 係咁忍
忍吾到就行開一陣
各自休息下
LL1999
|
回覆 火車媽媽 的帖子

首先你要了解小朋友咩問題先?
默大階, 小階英文字母, 佢識識默
如果都未係太掌握,
係要由寫好, 默好英文字母開始
要打番好基礎

如果默 what, 唔識寫 h, 咁係默唔到喎

AGa1111
|
串字我一日兩個,grammar 已經外判左出去補,補習老師有問我要唔要串埋字,我話再睇下先
Felix223
|
我已經忍左三日,最後教到忍唔住撕爛哂本練習薄。教左三日what is your name? What class are you in? 教左 ...

我會把所有生字分開每天串4-5個,之後第二日再加新字,等串熟曬,再全句試默。
頭兩次有咩錯,圈住比佢留意...慢慢便會有改善。
mimi222shi
|
小一要適應下,家長俾多少少耐性.
加油!
~Exit~
|

咁似我家女兒
我教到想放棄
我唔止教左三日添,唉。。。
TPMummy
|
我以前會將默書範圍影印出來,貼在當眼處,每日行過睇吓又串下,佢好快記熟。基本上到默書時都唔使點溫。

遲D要背中英默又好,背乘數表又好,都係貼出來得閒就背下,好快熟。

尤其乘數表,早啲自己開始慢慢背九因歌,當唱歌仔咁。唔好等學校要背先黎背。
wcpcelia    發表於 18-10-2 10:58
lam_jc
|

完全明白你的感受, 個小朋友唔配合做乜都難. 我個仔小二又係咁
bigbighei
|
有時小朋友就係咁,我果個5年級,2個位既加數都唔係好識,死未
洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-2 08:20
火車媽媽
|
TPMummy 發表於 18-10-1 17:30
我以前會將默書範圍影印出來,貼在當眼處,每日行過睇吓又串下,佢好快記熟。基本上到默書時都唔使點溫。

...

謝謝分享
ren
|
放鬆d...小一唔好嚇親佢,
我記得以前同阿仔温默書, 都要諗好多方法,
例如句子會拆開寫係唔同字卡度, 請佢排番次序, 或找出排錯的地方。如想佢抄寫幾次, 會請佢用唔同色筆疊寫, 寫完變成彩虹字, 貼係當眼處讚佢寫得靚。 又或者將單字留空 請佢填上, 慢慢加強難度, e.g. name變成 n_me, n_m_ 咁考佢。 我覺得 男仔係比較需要在遊戲中學習。
慢慢來, 陪讀路漫長, 嚇驚左佢, 你同佢都辛苦, 加油。
hellohellojenny
|

我都經歷緊同經歷過,剛升小二。

先搞清楚佢係咪未認晒a-z。如果識晒a-z,就分開逐個詞語串,唔好一嚟就要成句。

最初我叫佢抄幾次,要佢一路抄一路串,佢又係唔肯開口,就算抄幾多次都無幫助。後來改變方法,佢寧願成句寫,我要佢每日寫一次,寫完成句讀,幾日後,試默,就知道佢邊d唔識,再集中溫果d。

我小朋友無學phonics,不過我同佢串字都係拆開,用不同顏色原子筆寫,可以幫助認字。

佢要適應小一默書,你都一齊適應,試出適合佢既溫習方式。

peteto
|
我由K3開始同小朋友讀英文書。eg.oxford 每日重復讀和認字。每本書重復讀一星期。同時每3曰串5個字。
到今年小一英文讀書,佢只需2日已温完。而之後我也只用10 mins 重復同佢默。以加強記憶。呢个方法,生字可入腦,而佢吾洗禁辛苦。win win