自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

學phonics
勁有用

翡翠宮

回覆樓主:

意思係你小朋友分唔清楚d英文字母。。。。?

大宅

回覆樓主:

我都係,大女以前一年級都係默what is your name ?how old are you 呢啲,宜家到細女,要默故事書裡面既句子,全部Past tense 又長,小朋友根本要死背,已經盡量教佢拼,但我都覺得唔係全部拼到,教得好辛苦

複式洋房

回覆樓主:

我咪一樣嘔血 細仔由暑假開始幫佢溫習定英文升小一,今日先問佢"what"字點串,都一樣串錯

大宅

2624 發表於 18-10-1 18:14
我都係,大女以前一年級都係默what is your name ?how old are you 呢啲,宜家到細女,要默故事書裡面既句 ...

del

大宅

火車媽媽 發表於 18-10-1 16:56
我已經忍左三日,最後教到忍唔住撕爛哂本練習薄。教左三日what is your name? What class are you in? 教左 ...

阿仔都係呢幾句, 仲有This is my friend Tinky.

friend玩左幾日, 唉...最後係fri end...friend咁串到...星期五, 星期完結, 約朋友去玩...fri end

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

加油

大宅

我已經忍左三日,最後教到忍唔住撕爛哂本練習薄。教左三日what is your name? What class are you in? 教左 ...

去學phonis啦,intensive一d, 有心唔怕遲!

男爵府

我溫左幾日放棄了
今個星期第一次默書
我由佢睇下唔合格會有咩感覺
希望佢會第一次唔合格後
下次的起心肝溫書.............

珍珠宮

回覆樓主:

用字母磁石叫佢排字母, 一齊唱字母歌, 寫d生字出來, 中文解釋, 試下串, 唔識抄十次再問。加油

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

幼稚園無學ABC咩?

大宅

KTKTKT5 發表於 18-10-1 19:46
用字母磁石叫佢排字母, 一齊唱字母歌, 寫d生字出來, 中文解釋, 試下串, 唔識抄十次再問。加油
...

我果件++埋埋抄左過百次 我覺得佢唔合作去記係冇付

大宅

幼稚園happy school?
小一大部份嘅普通津校都已經有默書!
有啲成五六句(第一次默書)
This is HK!

大宅

fatchu@home 發表於 18-10-1 18:02
意思係你小朋友分唔清楚d英文字母。。。。?

可能讀寫

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 火車媽媽 的帖子

我見到呢句野,心都寒埋( •̥́ ˍ •̀ू )忍唔住撕爛哂本練習薄

希望妳從此以後吾好禁做,真心hurt....
用怒氣變化為智慧式教法(♡▽♡)
祝福妳(*˘︶˘*).。.:*♡
違規內容

伯爵府

flowertree 發表於 18-10-1 19:54
幼稚園happy school?
小一大部份嘅普通津校都已經有默書!
有啲成五六句(第一次默書)

我仔間學校15句,其中3句必考,12句抽默。
但對於小一生嚟講都幾難

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

蛋皇哥0127 發表於 18-10-1 20:05
回覆 火車媽媽 的帖子

我見到呢句野,心都寒埋( •̥́ ˍ •̀ू )忍唔住撕爛哂本練習薄

子非魚,安知魚之樂?我自己做完都有後悔。但呢個世界無後悔葯。所以先開post呻同尋求方法。你既祝福唔係唔好。只係無實際用途⋯如果有實際方法會更好,但感謝你既留言祝福

大宅

開心吸收勳章

試試活動教學,就係生活化些,好似玩一樣,給他們一些時間習慣消化

首頁
12345...9

尾頁

跳至