1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

宜家囡囡1歲啦,其實好糾結到底是否2胎,有兩個BB的媽咪可否告訴我有唔止一個B嘅感受?

其實我好擔心有2個B經濟會差左好多,驚俾唔到好嘅嘢畀BB。畢竟呢個社會,上國際學校,出國留學都要錢,我又唔想多左一個BB之後巨地有好大壓力買房,因為買房真係唔容易。
宜家一個B嘅话,都算OK,都可以上國際學校or出國之類。
其實有左一個B之后,我真係覺得好開心,諗有2個B會唔會都其實好開心,最重要概係大b都好幸福因為有sis/bro?

子爵府

回覆樓主:

我有2個小朋友,你諗住俾佢哋讀國際學校,出國留學又要買樓的話梗係要用唔少錢,不過我就冇咁ge打算,將來要買樓有本事就自己儲錢買,我媽都唔會買樓俾我啦…所以凑2個對我黎講唔會用多好多錢
我覺得凑2個係比較辛苦,不過開心係雙倍,呢d係用錢買唔到

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你問下佢想唔想要弟弟或者妹妹,但係你又幫佢諗埋佢以後既路...

洋房

pigpiglamlam 發表於 18-10-2 14:32
我有2個小朋友,你諗住俾佢哋讀國際學校,出國留學又要買樓的話梗係要用唔少錢,不過我就冇咁ge打算,將來 ...

多謝曬

洋房

我要做媽媽 發表於 18-10-2 15:44
其實你問下佢想唔想要弟弟或者妹妹,但係你又幫佢諗埋佢以後既路...

不過小個果時會晤會同大左想法晤同?

水晶宮

PeppaMami 發表於 18-10-1 17:34
宜家囡囡1歲啦,其實好糾結到底是否2胎,有兩個BB的媽咪可否告訴我有唔止一個B嘅感受?

其實我好擔心有2個 ...

我生咗兩個,因為既然生一個都已經犧牲咗二人世界,唔差在生多個啦。我個人可能好灰,生一個有咩冬瓜豆腐會好難接受,生多個當有多個保險。而家細嗰個大啲,開始識同大嗰個玩,又真係幾得意。

我同先生唔覺得一定要讀國際學校或出國留學,亦唔會諗佢地點買屋咁遙遠。我地自己未買屋,都未驚過。經濟並唔係我地第一考慮。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

生多個只係父母覺得佢係需要玩伴,可以1齊成長,但真係父母嘅想法,小朋友其實可能係唔需要多個弟妹,我自己都有2個,我開頭就係見大嘅成日自己玩會悶,所以生多個陪佢玩,1齊成長,但係我眼中嘅佢地係各有各玩,好少1齊玩,成日打交,爭寵,佢2個真係好少互動,所以其實我都後悔生弟弟陪家姐,我成日以為家姐一定會好錫細佬妹,但係我仔女角度睇係錯

洋房

wai0824 發表於 18-10-2 22:37
生多個只係父母覺得佢係需要玩伴,可以1齊成長,但真係父母嘅想法,小朋友其實可能係唔需要多個弟妹,我自 ...

尼個就是我好擔心嘅嘢(emoji)

珍珠宮

呢D睇屋企經濟情況,同打算囉,又唔一定個個都要出國嘅

洋房

GCHK 發表於 18-10-3 08:27
呢D睇屋企經濟情況,同打算囉,又唔一定個個都要出國嘅

但要做好打算先嘛,因為我唔想佢地覺得唔公平

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

PeppaMami 發表於 18-10-3 08:11
尼個就是我好擔心嘅嘢(emoji)

1個就可以將最好資源比曬佢,2個你就要做到公平,唔可以忽略大嘅感受,同好睇自己體力,精神同耐性,因2個1定比1個難搞,同年齡太近又係1個難題,咁當然見住佢地長大互動係開心啦,總會有甜酸苦辣嘅

洋房

wai0824 發表於 18-10-3 14:01
1個就可以將最好資源比曬佢,2個你就要做到公平,唔可以忽略大嘅感受,同好睇自己體力,精神同耐性,因2個 ...

真係好糾結啊!!

大宅

回覆樓主:

我都糾結中,生2個唯一好D的地方係佢2個可以一齊玩,唔使媽咪陪住玩,我只諗到呢樣!

別墅

回覆 PeppaMami 的帖子

咩先係最好?有多個弟妹係最好?定係好多資源係最好?只有你自己同你先生最清楚。
我揀左多個小朋友。

別墅

回覆 wai0824 的帖子

我先生細細個都好少同佢家姐玩,大個左好多野傾

洋房

JASPERMOM 發表於 18-10-4 03:01
回覆 wai0824 的帖子

我先生細細個都好少同佢家姐玩,大個左好多野傾

其實只係爸爸媽媽的想法,bb好細定會想要sis/bro多啲,可以一起玩,不過資源都好重要

洋房

asukav6 發表於 18-10-3 15:35
我都糾結中,生2個唯一好D的地方係佢2個可以一齊玩,唔使媽咪陪住玩,我只諗到呢樣!
...

我覺得如果經濟好嘅話,肯定2個好地,大個有咩事好商好量甘

大宅

PeppaMami 發表於 18-10-4 08:46
我覺得如果經濟好嘅話,肯定2個好地,大個有咩事好商好量甘

父母一定係想咁理想,但事實出來又係咪咁呢

大宅

2018復活節勳章

asukav6 發表於 18-10-4 08:50
父母一定係想咁理想,但事實出來又係咪咁呢

兄弟姊妹真係講緣份,唔一定係好。
我睇住我老豆幾兄弟姊妹點對我嫲就知有伴都唔一定好,真係好就親人,唔好就累人。
所以我選擇唔生了。

珍珠宮

PeppaMami 發表於 18-10-3 13:29
但要做好打算先嘛,因為我唔想佢地覺得唔公平

嗯,真係一個好conciderate嘅好媽媽

首頁

尾頁

跳至