跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好! 快將移民sf,會住在bay area,有些問題想請教大家
1) 如果我land咗之後先至收到mpf, 這筆mpf是否要扣稅?
2) 請問大家 first land後,未有工作,在當地要買咩保險?
3) 請問大家 近期用邊間搬運公司?

希望大家幫忙解答, share你哋嘅經驗,提點一下我,謝謝!

別墅

我到步bay area冇耐。。或可分享一吓1) 你是否問land後收mpf 是否要報税?
一旦入境就作永久居民便成為納税人 到時收到的退休金在美國當為收入報税 所以最好就收到退休金後才入境 這樣這筆退休金便不用繳納美國税

我之前都有你一樣的問題 我send了email給林修榮先生 這是他給我的答案 林生有好多好有用的理財資訊
https://www.sauwing.com

2) 我覺得這裏的醫療好複雜 我還未攪得清楚medi-cal同covered ca. 我現在找我弟弟的agent幫我買covered ca kaiser嘅醫保

3) 我搬運找 Rexxx World. 約40箱 20k
可能貴了一點 服務ok
或者我們吾好彩 local嘅運輸上星期覆我
話我們嘅箱比海關抽中要抽查
希望10月中前可以收到

複式洋房

88hk 發表於 18-10-2 10:52
我到步bay area冇耐。。或可分享一吓1) 你是否問land後收mpf 是否要報税?
一旦入境就作永久居民便成為納税 ...

88hk你好!好多謝你回應, 你的資料好有幫助, 非常感謝!

移民真係一個好大嘅工程,希望你一家在美國生活愉快

複式洋房

88hk 發表於 18-10-2 10:52
一旦入境就作永久居民便成為納税 ...

Hi 88hk, 想再請問你,收齊香港寄的物件嗎?Rexxx服務ok 嗎?

別墅

回覆 Joyful2016 的帖子

你好。 箱3星期前已收齊海關清關收左300幾

複式洋房

88hk 發表於 18-11-2 16:40
回覆 Joyful2016 的帖子

你好。 箱3星期前已收齊海關清關收左300幾

88hk, 謝謝你回覆

複式洋房

我剛剛揾咗unigroup,之前有朋友用過幾好,我都覺得佢地服務唔錯

子爵府

請問大約幾多$呢?
你一屋大約幾多野呢?

子爵府

回覆 shantrick 的帖子

請問大約幾多$呢?
你一屋大約幾多野呢?

首頁

尾頁

跳至