(求教)煤氣爐咩溫度都好熱,較凍少少又無左熱水

loved
|
原來煤氣公司衡溫熱水爐都咁差,都吾平喎。但係我朋友又話好好用,set咗幾多度就係幾多度,佢話好正。我就用煤氣公司simply,要靠水壓加熱,雖然每次沖涼前要調節水温,但調完後,沖完涼都吾會走溫
香印提子
|
真係好熱,最底溫度37度仲熱過條街,皮膚真係受罪,上次同個煤氣c父講,佢答我你較左凍冬天個陣咪右要開大d溫度叫我唔好啦!但係日日沖涼都好似6豬咁呢
aliensss2008
|
我以前屋企果個都係
叫左師傅整整就ok

ninicole
|
我叫左煤氣師傅上嚟同我較過之後又無事,有時大廈水壓都有影響。
petitsomeone
|
我試過叫師傅嚟都話整唔到,佢話住中層水壓問題。

不過得唔得都叫師傅睇下先
topyy
|
IloveJJ 發表於 18-10-2 10:52
我問過,煤氣公司嗰啲最低係38度,所以我買咗德國寶,最低30度

30度真係好低喎我係tgc最低35度
topyy
|
香印提子 發表於 18-10-2 11:23
真係好熱,最底溫度37度仲熱過條街,皮膚真係受罪,上次同個煤氣c父講,佢答我你較左凍冬天個陣咪右要開大d ...

佢係咪玩緊你可唔可以冬天又再較過
topyy
|
me920 發表於 18-10-2 09:58
煤氣師傅教:

開水個位較去最熱個度, 跟住用度數去調較理想溫度, 而唔係用開水個位去較, 唔知你明唔明我講 ...

我明呀,謝謝!但我剛試左開到最熱位置,35度,熱到跳舞,我諗要搵cfu較左先再試下係咪咁,唔該晒
waynewon
|
loved 發表於 18-10-2 11:09
原來煤氣公司衡溫熱水爐都咁差,都吾平喎。但係我朋友又話好好用,set咗幾多度就係幾多度,佢話好正。我就 ...

冬天好好用,夏天的確有過熱問題,好多時係因為水壓影響,如果用慳水式花灑就更難搞,出熱水水流量經常晌點火界線附近,就會時熱時凍,唯有開大d熱水再開凍水,先好少少。
jasmineoj
|
careys 發表於 18-10-2 00:07
係咁我唔洗買煤氣爐啦,燒柴煲熱水咪一樣
唔同,燒柴可以一路沖一路煨蕃薯... 沖完有得食
healthymimi
|
我以前都係咁,之後換冇按摩D $99花酒頭,又換了爐,通了喉一次又冇事

或者你试下先開凍水,加開熱水,唔好問我點解
TotoroCAT
|
原來咁多人有呢個問題~我都有呀~
之前有檢查既師博上黎順便問佢~
佢就話我地個爐寫住20L(好似係),要有咁大既熱水量個爐先"撻"到,
叫我地去買個最cheap ,完全無慳水功能既花灑頭,
佢夠出水量就吾會比D凍水"come"熄個火~
換完又真係得左wo!!
雪晴晴
|
topyy 發表於 18-10-1 23:22
好困擾,請問有無jm都係咁?我試晒所有溫度都好熱,但較去凍水果邊就無晒熱水

...

我個爐都係咁,搵煤氣公司職員嚟較
cplus
|
topyy 發表於 18-10-2 09:51
謝謝有jm教左我喇,唔睇圖真係唔明點拆我好蠢。晏啲試下得唔得,咁你爸爸係咪搵cfu較 ...

都唔得
Cathy2046
|
我屋企用恒溫37度,夏天沖好熱
canies
|
我舊屋都係咁㗎
搵煤氣師傅上嚟較就得佢哋識㗎
mandy108
|
係咪用慳水花灑?用返普通就得架啦
大肉兒
|
careys 發表於 18-10-1 23:24
打電話叫煤氣公司來調較

yes
tsung
|
壞蛋獎門人 發表於 18-10-2 01:11
搵煤氣公司職員上黎睇

Agree
YAC0601
|
係咪水壓唔夠?
我有全屋前置過濾,當支芯污糟出水慢,煤氣爈啲水就會好熱,換過支芯就會凍返。