夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

.

男爵府

男人真係會用逃避來解決問題。
佢係諗住走佬一日, 等你啖氣消左就唔使面對件事。
但件事係你心入面係仲未解決, 屈埋屈埋會好辛苦。
你要令你老公知道佢呢種逃避傾向係無助解決問題。2公婆有咩唔啱咪4466拆掂佢。佢逃避, 只會另到你心入面既不滿愈積愈多。對佢既態度都會愈來愈來愈差。慢僈對佢就會無晒愛, 只有心淡。
你問佢係唔係想咁樣?

禁止訪問

大宅

yummygummybear 發表於 18-10-1 23:57
每次同老公嗌交,佢都會冷暴力對我,即使我認晒錯嗲返佢,佢都話要冷靜下,我講咩都唔理我,尋日下午嗌完交 ...

樓主你習慣性遷就你老公,就算是老公唔啱,你都會先道歉, 這樣開心嗎? 相處之道系互相磨合, 關心, 包容,體諒, 共同建立, 唔系一味單方面討好配偶。

你c6 都小氣, 嬲一晚米算啦, 仲要第二日獨自出街,唔理你及bb , 太唔成熟,難得多日假期,可以共天倫之樂, bb這成長期好快,每日都唔同樣,好可愛,但選擇自已去玩。

大鬧一場,你仲傷, 你c6 的性格,估計唔會理你,反而話你無理取鬧, 所以最好咩都唔做, 把時間照顧好bb, 反正又不是一次是這樣, 你應該學董平常心接受,可能有好收獲。

加油哦

男爵府

個個人處理方式唔同啫,溝通過冇結果,有啲人會選擇冷靜下,你唔想佢冷靜,咁咪唔好去到要鬧交囉,與其你成日鬧完交先氹返,不如改善下大家溝通模式好過

瑪瑙宮

佢都好唔理人, 結左婚都咁, 出左去唔交帶去邊已經唔啱, 今晚返唔返黎食都要同老婆講吧. 第時細路大, 又係咁閃左去呀?

翡翠宮

回覆樓主:

有無必要喊成日?
如果係日常小事,我自己帶個B出去行下
夜晚當無事叫佢食飯就算
如果佢吾食我咪自己食

kin818kin    發表於 18-10-2 17:16

複式洋房

有時唔想吵 所以冷暴力

大宅

yummygummybear 發表於 18-10-1 23:57
每次同老公嗌交,佢都會冷暴力對我,即使我認晒錯嗲返佢,佢都話要冷靜下,我講咩都唔理我,尋日下午嗌完交 ...

你老公朝早出咗去係返工定去街?呢點你要公平一點;你們鬧交的原因是什麼事?有時候,單方面覺得自己對的,可能對方不認同,你鬧完又氹返嘅原因是什麼?你要先處理自己性格同情緒,再同老公慢慢商量解決吧!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

我先生都係咁,尋晚唔知咩事(我估仔女問題)做左死蛇咁坐埋一邊木無表情,問佢咩事又叫我行開,仔女問佢又叫佢地行開,屋企野又唔做,夜晚仔女訓哂再問佢咩事,都係唔同我講,叫我早D訓!唉!木口木面咁,如果唔係我地得罪佢點解要受佢氣.........

子爵府

回覆樓主:

其實佢會唔會係想自己平靜啲先溝通?
講真如果佢心情未平復
又鬧交起上嚟對你同bb更加唔好啦

洋房

我老公都係咁,我永遠係冷戰輸家,因為我個人好爽快,好憎拖時間冷戰,但老公份人小氣記愁嬲好耐, 好鬼悶同討厭

伯爵府

成日嘈?為D咩事嘈呀?下下雞毛蒜皮都喊,真係好煩……有D男人真係唔善於表達,時間耐左又當冇一回事當冇事發生……

水晶宮

回覆樓主:

為咩嘈先?

大宅

麻煩過女人

男爵府

陪月勳章

我老公都係好鍾意用冷暴力. 我試過轉過不同既方法, 都無法同佢溝通, 每次想同佢傾, 佢就唔出聲, 得我一個講, 我點問/點講都好, 佢都唔回應. 我講到火滾, 佢面口更加黑........... 好聲好氣傾又唔得, 寫信俾佢又唔得, whatsapp俾佢都唔得.......
最後我放棄了, 有次大家出現左問題, 我企硬唔出聲, 咁又點, 佢咪一樣唔出聲啦, 瞓廳, 瞓足個月, 足足幾個月無傾計 (除左日常生活關於小朋友一啲事情必需要講的). 最最斷斷續續冷戰左半年, 中間我受過傷佢都對我好冷淡, 呢種冷暴力真係好難受.

佢係唔肯同人溝通, 我用乜野方法都無用, 就算我自己有檢討自己, 試下從自己出發, 作出改善, 一樣無用.

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

男人鐘意留响山洞

男爵府

陪月勳章

至愛朱古力 發表於 18-10-11 14:27
你洗唔洗靠佢養?小朋友見到會好影響佢心理,如果我C6咁,我會叫佢搬走,起碼之後可以同小朋友解釋,好過 ...

果陣要架. 之前佢係咁既時候, 我好少同佢鬥落去, 我會行第一步, 因為咁樣始終好影響大家既感情, 又影響到細路, 但次次都係咁都唔係辦法, 舊年我終於頂唔順, 我企硬唔作出讓步, 結果佢可以冷戰冷足半年, 心淡, 死心, 我決定出返黎做野, 情況即刻轉變左, 可以我對呢個人心已死.

珍珠宮

回覆 mimiNbaby 的帖子

有乜嘢改變,同你講番野?

首頁

尾頁

跳至