強積金

請問各位,想取回強積金去邊個政府部門宣誓
呀紫CANDY
|
[email protected] 發表於 18-10-2 00:35
請問各位,想取回強積金去邊個政府部門宣誓

民政事務處有宣誓!應該不能只宣就可以取回
Poyau
|
申請提早提取強積金「可在民政事務總署的監誓員、公證人或太平紳士面前作出所需的法定聲明,並由他們在聲明上簽署。」

http://www.mpfa.org.hk/tch/main/self_employed_person/early_withdrawal_of_benefits.jsp
manman豬
|
民政事務處 X 2, 之後拿張紙去返基金公司
內容係要話自己唔會再搵長工/ 離開香港唔返來 , 最好唔係短期內既承諾
最好打去基金公司聯絡返,佢地會教你點講同要咩證明的
|
呀紫CANDY 發表於 18-10-2 00:56
民政事務處有宣誓!應該不能只宣就可以取回

唔該曬
|
Poyau 發表於 18-10-2 12:55
申請提早提取強積金「可在民政事務總署的監誓員、公證人或太平紳士面前作出所需的法定聲明,並由他們在聲明 ...

唔該曬
|
manman豬 發表於 18-10-2 12:59
民政事務處 X 2, 之後拿張紙去返基金公司
內容係要話自己唔會再搵長工/ 離開香港唔返來 , 最好唔係短期內 ...

唔該曬
Poyau
|
[email protected] 發表於 18-10-2 13:22
唔該曬

不用客氣
|
Poyau 發表於 18-10-2 13:39
不用客氣

打左電話去問,佢教左我程序係點(emoji)
wcpcelia    發表於 18-10-2 14:35
chingyeewong
|
[email protected] 發表於 18-10-2 13:57

請問程序係㸃?
因我10幾年冇做嘢、強積金户口得萬多元、要10幾年後先可以攞!
所以我都好想提早領取!
Poyau
|
[email protected] 發表於 18-10-2 13:57

請問同3樓積金局網頁所寫有無不同
|
chingyeewong 發表於 18-10-2 15:09
請問程序係㸃?
因我10幾年冇做嘢、強積金户口得萬多元、要10幾年後先可以攞!
所以我都好想提早領取!

我打2835 2500電話,佢好詳細教我點做,俾埋地址同宣誓嘅時間
|
Poyau 發表於 18-10-2 15:13
請問同3樓積金局網頁所寫有無不同

我淨係打電話去問
蝴蝶so
|
原來有咁多野要搞架
Poyau
|
[email protected] 發表於 18-10-2 15:59
我淨係打電話去問

明白 祝一切順利
|
Poyau 發表於 18-10-2 22:40
明白 祝一切順利

原來好易,朋友今朝去搞,係銀行拎張申請證明書再去民政事務局宣誓,再拎番張證明書去銀行甘就搞掂,大約一個月後收支票或入戶口
|
chingyeewong 發表於 18-10-2 15:09
請問程序係㸃?
所以我都好想提早領取!

朋友又係得萬多元,今朝去搞左大約一個月後收番錢
chingyeewong
|
[email protected] 發表於 18-10-4 13:50

謝謝你
但我老公吾贊成我提早攞!
話我攞出嚟、眨下眼就用晒!
但我覺得得萭多元、放在強積金户口拾幾年後先攞得到!
完全冇意思!所以好想提早攞!
clk228
|
[email protected] 發表於 18-10-4 13:50

未到65歲都可提前攞?
理由是以後不做野?
因我都想攞,已轉ftm幾年,之前打去問過要到65歲先可以攞
|
clk228 發表於 18-10-4 14:48
未到65歲都可提前攞?
理由是以後不做野?
因我都想攞,已轉ftm幾年,之前打去問過要到65歲先可以攞:igive ...

唔使呀!佢去供開款間銀行申請取強積金申請提早退休表格,跟住去宣誓再返銀行俾埋張宣誓證明,佢係沙田搞11點去銀行,趕12點前去到民政處宣誓,宣誓有限時間