自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Veronique@chan 發表於 18-10-4 13:48
原來好易,朋友今朝去搞,係銀行拎張申請證明書再去民政事務局宣誓,再拎番張證明書去銀行甘就搞掂,大約 ...

請問如果強積金係信安,程序係點呀?

大宅

Veronique@chan 發表於 18-10-4 19:08

唔使呀!佢去供開款間銀行申請取強積金申請提早退休 ...

你朋友咩年紀?用什麽理由?我東亞,户口有十幾萬也想攞

水晶宮

Veronique@chan 發表於 18-10-4 19:08

真係咁easy? 未夠65歲都可以拎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Veronique@chan 發表於 18-10-4 13:48
原來好易,朋友今朝去搞,係銀行拎張申請證明書再去民政事務局宣誓,再拎番張證明書去銀行甘就搞掂,大約 ...

留意發假誓屬刑事,隨時比人拉,切勿教人以身試法

http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/press_releases/6790_record.jsp

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 爸B勳章

咁簡單?
民政處無問佢用理由?
咪夠65歲可以攞番全部既錢?
謝謝

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你朋友幾歲?正常係要滿60歲&宣誓,先可以用「提早退休」呢個理由㗎喎我以前做過mpf公司

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hfl2000 發表於 18-10-4 20:35
你朋友幾歲?正常係要滿60歲&宣誓,先可以用「提早退休」呢個理由㗎喎我以前做過mpf公司
...

岩岩60

侯爵府

hfl2000 發表於 18-10-4 20:35
...

岩岩60

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-4 19:57
留意發假誓屬刑事,隨時比人拉,切勿教人以身試法

http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/press ...

無發假誓岩岩夠60

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

請問未到60係咪唔可以提早攞呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Veronique@chan 發表於 18-10-4 20:48
無發假誓岩岩夠60

唔係话你發假誓,提早退休問題不大,但有啲人會用離港理由作虛假陳述
你講到好似好容易,小心别人容易誤會。

侯爵府

etam724 發表於 18-10-4 20:54
請問未到60係咪唔可以提早攞呢?

3樓有jm post咗條link,你睇咗先再問啊諗起以前份工,周不時都有客走上來問,緊急需要錢可否提早拎,又喊又鬧,走投無路咁,但問哂佢咁多條問題,例如:你依家有無工作? 你會否離開香港,有無外地住址証明呀?大陸都得㗎,無一樣符合,咁我地同事都只能答佢: 唔好意思呀,我地都幫唔到你。望住佢地個樣都幾慘

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-4 21:08
唔係话你發假誓,提早退休問題不大,但有啲人會用離港理由作虛假陳述
你講到好似好容易,小心别人 ...

係吖,唔係咁易拎㗎,大家唔好咁樣誤會咗呀。所以我都問樓主講清楚佢朋友係咪滿咗60歲

首頁

尾頁

跳至