威院選餵人奶或奶粉?

Kurosawa
|
想問一下最近喺威院生的媽媽,
如果話左餵奶粉佢地仲會唔會教點餵人奶同埋俾你試餵?
上胎選左餵人奶但好遲上奶,乞水奶攪到我差d崩潰。
上胎有餵一排人奶但量唔多,
今胎想再試下餵但生完果幾日真係唔想咁大壓力,所以想選奶粉,但又怕miss左俾bb的初乳同埋學餵奶的機會…
pear000
|
Kurosawa 發表於 18-10-2 00:53
上胎選左餵人奶但好遲 ...

揀左奶粉先,之後再返屋企餵人奶,如果唔係佢地會在醫院嘅時候迫到你好大壓力
littletutor
|

我剛生左,仍在威院,可以照講餵母乳,佢地見bb喊會問你補唔補奶粉,亦會教你埋身/手擠奶,不用擔心
Kurosawa
|
pear000 發表於 18-10-2 11:06
揀左奶粉先,之後再返屋企餵人奶,如果唔係佢地會在醫院嘅時候迫到你好大壓力
...

選左奶粉佢會唔會唔俾你有餵bb的動作?

我就係2年前試過未上奶一日要求佢地拎好多次水奶好辛苦
Kurosawa
|
littletutor 發表於 18-10-2 11:09
我剛生左,仍在威院,可以照講餵母乳,佢地見bb喊會問你補唔補奶粉,亦會教你埋身/手擠奶,不用擔心
...

請問你係順產嗎? 我上次2年前開刀(今次都會係)佢地唔肯俾奶粉,尿片濕唔夠會罵人
littletutor
|
Kurosawa 發表於 18-10-2 12:42
請問你係順產嗎? 我上次2年前開刀(今次都會係)佢地唔肯俾奶粉,尿片濕唔夠會罵人
...

是順產,3年前佢地無咁主動俾奶粉,今次見有媽媽問姑娘補奶,就會立即俾奶。但佢都會鼓勵同教你埋身
Kurosawa
|
littletutor 發表於 18-10-2 13:32
是順產,3年前佢地無咁主動俾奶粉,今次見有媽媽問姑娘補奶,就會立即俾奶。但佢都會鼓勵同教你埋身
...

如果係咁都幾好,係最怕唔夠奶攪到bb辛苦要去求人,2個鐘飲一餐求一次真係崩潰
littletutor
|
Kurosawa 發表於 18-10-2 13:34
如果係咁都幾好,係最怕唔夠奶攪到bb辛苦要去求人,2個鐘飲一餐求一次真係崩潰
...

我隔離床媽媽都係開刀,佢又埋身,又手擠,又補奶,姑娘都經常問進度,我覺得佢地改善左好多,特別係態度,當然總有d姑娘態度好普通啦
crablau
|
littletutor 發表於 18-10-2 13:36
我隔離床媽媽都係開刀,佢又埋身,又手擠,又補奶,姑娘都經常問進度,我覺得佢地改善左好多,特別係態度 ...

我8月生左 都覺威院產後姑娘姐姐改善左好多態度 友左 溫柔左 因為對比我2017年生呀囡果時好明顯 我係e院講跟奶粉 但之後有都有母乳姑娘來教我手擠人奶 因為我話回家先喂人奶。
hamsterma
|

先揀奶粉,到時有奶就餵人奶
pigpiglamlam
|
唔使擔心,就算喺醫院學唔識餵人奶,返健康院都得,姑娘一樣專業可以幫到你
sk1122
|
...

係呀,你覺得威院好嗎?之前聽過話無笑氣聞,所以好擔心 。你第幾胎?有無打無痛?
sochu1209
|
我第二胎生完半個月到,覺得無輪助產士定產後既姑娘態度都好左好多,我自己揀餵人奶,有姑娘教點樣餵奶同埋按鬆個胸,同埋姑娘都好緊張bb有無濕片,如果唔夠都會主動問媽媽補奶好無,所以你可以諗下點。又或者你同姑娘講你既情況,話驚無奶,佢地應該都會叫你試下餵,無先再幫bb補奶。
haha748494
|
回覆 littletutor 的帖子

系吖,好多醫院都系咁樣。
littletutor
|
sk1122 發表於 18-10-3 15:52
係呀,你覺得威院好嗎?之前聽過話無笑氣聞,所以好擔心 。你第幾胎?有無打無痛?
...

都幾好吖,我第二胎,感覺比幾年前服務好。我2次生都有俾笑氣,我話我好痛佢就好快安排到俾我,連聯針都可以繼續聞。我無打無痛呀…第二胎好快生左
GCHK
|
...

聽同事講都係咁樣,唔使太擔心
fannypig
|
sochu1209 發表於 18-10-3 19:26
我第二胎生完半個月到,覺得無輪助產士定產後既姑娘態度都好左好多,我自己揀餵人奶,有姑娘教點樣餵奶同埋 ...

宜家食緊邊隻奶粉?
fannypig
|
littletutor 發表於 18-10-4 17:29
都幾好吖,我第二胎,感覺比幾年前服務好。我2次生都有俾笑氣,我話我好痛佢就好快安排到俾我,連聯針都可 ...

可以無痛?如果要幾時要講架?
momolonglongb
|
我剛剛9月生佐,經歷過之前生大女話會餵人奶,當時未上奶,要求姑娘補奶,俾之前又搞你一大輪先俾,真係好崩潰,所以今次生細女,我話餵奶粉,寧願返到屋企先餵人奶
momolonglongb
|
fannypig 發表於 18-10-4 21:57
宜家食緊邊隻奶粉?

我9月中生佐,當時係S26