自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-10-2 08:12

賣可愛 非日用品, 但唔貴的。

如果非日用品,賣可愛的話,擔心客人睇多過買。而且,客人繼續回購的收入機會很微。

男爵府

sunnymama2 發表於 18-10-2 14:34
點會揾佢地笨。

會計番人工比佢地ga 。

老人家幾大?開店吾只要睇舖、亦要搬搬枱枱、另外其實有不少人偷野要睇實、又要企好耐其實吾適合老人家做。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

如果完全冇呢方面經驗,得個興趣,肯定一年啦。進可攻退可守。無謂為錢傷感情。如果蝕3年租同時間都如同甩條頭髮咁簡單咪3年。

侯爵府

2018復活節勳章

睇樓主口氣,應該有筆多餘錢,想試下搞生意。
咁如果筆錢係身家九牛一毛,咁當潑水出街咯。
但樓主的意向,只是做街坊生意,連員工都唔想請要靠兩老,
咁得罪講,又唔似有米到咁喎。
做屋邨小店型式,要靠一家人自己搞掂,唔好咁太大口氣話唔介意蝕,
做人唔好為一時興致,或在朋輩面前唔衰得,同錢過唔去。
有本錢,都唔代表要為一個 "經歴" 一時 "面子" 而蝕本生意也做。
你估係李 + X 個仔,大把水可以任你玩?
零售賣精品,又唔係自家品牌,冇話守唔守㗎。
人地行過見個花瓶靚,價錢 ok 就買,
又唔係 Lalique,呢 d 平民嘢,冇乜回頭客。
又唔係賣面包,賣魚蛋,今日買咗花瓶,半年唔會再買。
我直少少,多多得罪。

珍珠宮

回覆樓主:

老實講 精品呢家嘢真係好耐冇買啦 !重點唔係冇錢 係冇位放 !!!依家朋友生日都全部有共識冇買禮物,互相食餐好嘅仲開心!

子爵府

nintendo 發表於 18-10-2 18:00
睇樓主口氣,應該有筆多餘錢,想試下搞生意。
咁如果筆錢係身家九牛一毛,咁當潑水出街咯。
但樓主的意向, ...

Well said

如果為左過下老闆癮,真係無必要,浪費錢又傷感情!

做生意唔易,市場定位丶現金流控制好重要,簽一年定三年其實都次要,係成盤生意點run, 客源,etc

聽樓主口氣,柴娃娃咁,不如再諗清楚先

男爵府

視乎使唔使要好多裝修費

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

做生意,要一步一步咁黎, 先簽一年吧, 成功與否,一年會知,與其花錢租3年,不如比心機搞好 d 生意,一年後有成績,索成買入舖位,租金成本好高,而且頭筆資金, 生意好,有收入, 係唔會袋到入袋, 更加唔會出到糧比人, 會攞嚟入會, 生意越好入貨只會越多,資金充裕與否是關鍵, 現金流真係好重要, 有生意但唔夠錢入貨,個種無奈,好深刻,根主又覺得舖位唔夠用,現階段起步, 不要 對做生意有太多憧景,尤其是零售, 曾經對人好厭惡, 因為面對住太多醜陋的人性, 都幾肯定如果生意好, 面對人性挑戰係必經階段, 所以真係租一年先, 有信心生意好, 一年後對舖面會有更多要求

公爵府

街坊舖賣萌,仲要兩個老人家睇舖,衰的機會基本上極大,我係你就叫佢打消念頭了
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至