而家真係愈黎愈多怪獸家長...

drawoh
|
之前同啲朋友傾開計,我有個朋友話佢識個家長,佢個b由出世到半歲,除左必要嘅原因要出街之外,果個媽咪一次都無帶過個小朋友出街,佢話因為街外面太污糟,有太多細菌,對bb身體唔好,所以喺屋企一定對bb健康最安全,等佢大個啲先帶佢出街,果下我真係唔敢想像原來呢個世界會有啲咁恐怖嘅怪獸家長
JO_100
|
我又吾覺得好怪獸。初生bb 係吾駛去街喎!
shareholder
|
唔算怪獸吧,如果半歲帶佢地補習天王補中英數學音樂就怪獸啦
秋天與楓葉
|
0-6個月唔成日出街有幾恐怖呀?要成日出街先正常?

kitbebe
|
出生頭一個月唔帶出去好正常, 但係滿月之後就應該出街習慣下, 唔係第時返學仲易病.
Carsonbb0800
|
drawoh 發表於 18-10-2 10:57
之前同啲朋友傾開計,我有個朋友話佢識個家長,佢個b由出世到半歲,除左必要嘅原因要出街之外,果個媽咪一 ...

日日困係屋企唔覺得對身體有幾好
vpo0615
|
個B由出世到6個月大唔係出好多街....咁樣算唔算怪獸呢?
例如佢住嘅地區真係衛生比較差D, 連附近嘅遊樂場休憩地方都係D阿伯隨處吐痰, 咁換轉係我, 想帶BB出街嘅意欲真係會低D.
catfitfit
|
又悟覺怪獸喎,絕對理解,仲好贊成添
anyuser18
|
半歲留多啲在家無咩問題,如果在家內院有得行吓都足夠。依家空氣差人多車多,真係睇你住邊區,唔出街唔過份
wcpcelia    發表於 18-10-2 14:32
joetreemo
|
唔會刻意為左同BB出街而出街. BB咁細個, 除左食同瞓, 佢出左街都唔知發生咩事.
但係, 如果我要出街, 個BB唔會係令我唔出街既原因. 咁如果屋企有人睇住, 我出街唔洗推車, 帶奶, 帶尿片, 我都會選擇佢唔好出街.

到8個月甚至大啲, 佢意識既野多啲, 先會想帶佢出街.
mandy952
|
drawoh 發表於 18-10-2 10:57
之前同啲朋友傾開計,我有個朋友話佢識個家長,佢個b由出世到半歲,除左必要嘅原因要出街之外,果個媽咪一 ...

其實咁細個如非必要,出街都冇咩意思,大小都辛苦,佢大部分時間都係訓,到識行會多d落公園玩
冰糖檸檬
|
半歲前少帶佢出街唔覺係恐怖, 好多時出街發覺啲人無論咳同打噴嚏都唔掩口, 啲阿伯又隨地吐痰, 如果BB 抵抗力唔夠而比佢地傳染到, 呢啲先係真正既恐怖.
ninjarabbit
|
唔係人人落樓都有平台花園可以行。唔少人落樓就係車多人多既大街,公園都唔係近。咁六個月前少落街又其實唔算怪獸。
Sumyeema1
|
shareholder 發表於 18-10-2 11:02
唔算怪獸吧,如果半歲帶佢地補習天王補中英數學音樂就怪獸啦

哈哈哈哈哈,笑咗。
TPMummy
|
其實如果由出世到半歲,除左必要嘅原因要出街之外,一次都無帶過個b出街,真係唔覺怪獸喎。
MM2H
|
新手媽媽可能比較緊張吧
bearbb5
|
回覆 drawoh 的帖子

我有個朋友的朋友走極端, 細細個就由得對仔女係公園狂玩個幾兩個鍾, 個老豆自己坐埋一邊打機...
同小朋友發生碰撞就話等人地個家長教自己既小孩........

新秦先生
|
反而我又諗左另外一樣野,就係朋友之間,或者家長之間,大家為左需要互相交代,於是乎就會想出某D似乎幾合理既理由,去掩飾左原本唔想同人講既真相. 但又有人會竟然聽完會信哂當係真仲周圍去同人講...閒話家常既野,唔好當係錄口供咁鬼認真啦.
manman豬
|
緊張係正常的, 依家個空氣質素同環境係差左,多左BB敏感,一旦有事就手尾長
新秦先生
|
唔知道果D推住幾架BB車幾個家長自己圍埋一堆吹水又點計數呢?得果幾個月訓係架BB車度做嘜鬼?到底係計個家長落公園定係個計個BB落公園???