自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tester5 發表於 18-10-2 11:31
其實,基本上個個都怪獸架,包括我自己。
個個湊仔都有自己一套,有D可以飲可樂,有D唔比飲;有d用電子奶 ...

同意,而且每個家庭環境同小朋友都唔同。各人用嗰套未必apply 到去其他小朋友身上。

用戶要求終止服務

厚多士 發表於 18-10-2 19:45
有個朋友唔俾個仔學爬,因為怕撞俾D傢俬撞親。
宜家個仔五歲,個仔係屋企就唔可以拖地,因為怕個仔跣低。所 ...

笑死人

侯爵府

回覆樓主:

我地響小朋友半歲前都少去街,多數落樓下平台曬太陽。

男爵府

開心吸收勳章

drawoh 發表於 18-10-2 10:57
之前同啲朋友傾開計,我有個朋友話佢識個家長,佢個b由出世到半歲,除左必要嘅原因要出街之外,果個媽咪一 ...

完全唔覺她有幾怪獸,
初生到半歲,小朋友好細,
如果病左比較麻煩,
家長咁做好正常不過!
你朋友真慘,比你網上討論

男爵府

回覆 happybebebe 的帖子

子爵府

回覆 drawoh 的帖子

不好意思, 點解"而家真係愈黎愈多怪獸家長", 係因為好多"外人"經常干涉人地點湊小朋友, 出街又話出得太多, 唔出街又話過份保護
上興趣班又話催谷, 唔上又話hea.
家長難做....
回應番你個題目, 唔知你有冇小朋友, 出世至一歲其實出一出街係好煩, 又要帶幾條片, 換片墊, 抹PAT濕巾, 備用衫(隨時嘔奶瀨濕片), 又要帶奶粉, 熱水, 外套 等等, 出去食餐飯都好煩,初生又訓得多, 基本上兩三個鐘佢都要訓, 咁太嘈的地方又唔岩, 萬一佢喊又騷擾人.

再講得6個月佢又無得玩, 睇野又未係好清, 帶佢出街其實無咩意義, 都唔好講話真係多菌呢樣野, bb抵抗力點同大人比?
一個bb出唔出街咩有標準架咩? 點解要標籤d 家長, 條界線係邊個定? 咁大人呢? 幾耐出一次街先唔會俾人話異類?
有人鐘意在家玩, 有人鐘意出街應是自由吧?

公爵府

2024年龍年勳章

以前我小朋友個兒科醫生吩咐6個月前儘量唔好出街,
特別唔好帶BB去食肆佢話啲坐位枱布好污糟,
BB手抱响前面一定幫阿媽吸晒所有細菌先

公爵府

2024年龍年勳章

新秦先生 發表於 18-10-2 11:35
咁就算你知機. 我幾乎可以肯定一件事,自從FB呢類野開始流行,個後遺症就係將來會有大量小朋友長大後會發現細 ...

早兩年外國已經有子女控告父母侵犯私隱,
小朋友事無大小甚至去廁所辦公都放上fb,
我相信類似事件將會愈來愈多⋯

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

我家小孩半歲前除咗打針,基本上小出街

公爵府

2024年龍年勳章

hokayanqqq 發表於 18-10-2 12:56
咁又太誇張...一個小朋友完全未接觸過細菌病毒咁佢地抵抗力免疫力咪好弱... ...

咁屋企又唔係完全無菌密封,點會完全未接觸過呢?
而且父母都有時出外,一完會帶啲返屋企,
只係講緊免疫力未夠好時,無必要接觸咁多。

公爵府

2024年龍年勳章

losttoa 發表於 18-10-2 18:14
少出街都比人話怪獸? 一出世去露營好唔好?

可能有人答你好!
我識一個,一滿月就帶BB karaoke 通頂,
仲唔只一次,終於BB未夠兩個月時要入ICU,
佢fb狂數個friend 咳仲出街傳染BB

男爵府

最怪獸咪係話人怪獸嘅家長囉

大宅

可能你朋友個朋友就係我

公爵府

可能係醫生建意呢⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

少出街又未至於好怪獸,只可以話父母太保護啫,我覺得半歲前少出街都可以接受嘅。
我有個舊同事都好誇張,佢仔到3-4歲仍然只準佢食清淡食物(本身沒任何食物敏感),飯菜全部分開煮要淡味,唔比有味道嘅野佢仔食,所以佢仔食得好少、好瘦好细粒,還跌出生長缐,但佢都仍然唔肯比有味嘅食物比佢食。
父母心態覺得冇問題外人好難加意見,所以我都唔會與佢討論。

珍珠宮

drawoh 發表於 18-10-2 10:57
之前同啲朋友傾開計,我有個朋友話佢識個家長,佢個b由出世到半歲,除左必要嘅原因要出街之外,果個媽咪一 ...

正常既。咁細個病左咪仲令個bb身體更差。 大啲有多啲抵抗力先慢慢出街都得!
而且父母本身身體都有細菌病毒在身上口腔鼻等,都會傳染比Bb,呢啲都可幫助bb接觸細菌病毒。

子爵府

0-6個月係食同瞓,帶佢出去打針之類半日左右,都要孭一大堆野,又凍、熱水,奶樽、尿片、換片墊等等,好似去camp咁。加上佢地又未識睇又未識玩,留喺屋企或者去附近空氣清新公園行個圈咪算囉

翡翠宮

回覆樓主:

半年唔係好多啫!未夠半歲帶佢坐飛機去旅行仲怪獸啦!

伯爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我之前都同c6因為呢樣野嘈。我c6煮乜都好淡,阿女的食物一律唔落鹽同油,所以阿女唔係好肯食野,我成日話其實人係需要適量的鹽分,唔食油個人會好乾。到宜家我老公煮即食麵都唔落味粉的,清水公仔麵。阿女六歲了,仲未食過公仔麵同即食點心。

用戶要求終止服務

厚多士 發表於 18-10-3 20:20
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我之前都同c6因為呢樣野嘈。我c6煮乜都好淡,阿女的食物一律唔落鹽同油,所以阿女 ...

想當年我的小朋友都無食過公仔面同即食點心

首頁

尾頁

跳至