“他郷遇故支”, 好句好句!

yucl_hk
|
國慶黃金周啟鑼,隨着大批內地遊客出境旅遊,支付寶亦大做廣告,在本港銅鑼灣、旺角等地均可見到其廣告語「他鄉遇故支」大幅海報。不過有內地網民自行聯想到「支那」,認為支付寶文案不妥。支付寶在官方微博回應,「我是小支,支付寶的支」,暗示不會改變。

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20181001/s00004/1538389923171

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
caryfox
|
玻璃心臟爆炸⋯⋯
kit2004
|
笑左
KoneyB
|
支付寶今次好頭痕
yucl_hk
|

要嚴懲馬雲!
HoshiSora
|
yucl_hk 發表於 18-10-2 12:27
國慶黃金周啟鑼,隨着大批內地遊客出境旅遊,支付寶亦大做廣告,在本港銅鑼灣、旺角等地均可見到其廣告語「 ...

個「支」字,最好直接用佢個logo 。

peonica
|
關公災難三步曲
1.發文鬧
2.要求道歉賠償
3.否則 罷用
tester5
|
yucl_hk 發表於 18-10-2 12:27
國慶黃金周啟鑼,隨着大批內地遊客出境旅遊,支付寶亦大做廣告,在本港銅鑼灣、旺角等地均可見到其廣告語「 ...

好彩你解釋清楚,有d terms唔可以亂講架!
tester5
|
yucl_hk 發表於 18-10-2 12:35
要嚴懲馬雲!

唔同既人講,待遇又會好唔同既~~
mariefish
|

Carsonbb0800
|

wcpcelia
|
yying829
|
佢果句好抵死, 咁大支係點解? 唔講好過講lu......
Poyau
|
食字都會出事
yucl_hk
|
改名叫“比卡支”, 會唔會好d
Poyau
|
HoshiSora 發表於 18-10-2 12:40
個「支」字,最好直接用佢個logo 。

直接用logo 簡而清
|
我一睇覺得“支”同“友”好似
覺得個廣告幾好

再睇多幾句
才諗起支那人

咁個“支”字駛唔駛河蟹?
happymeowy
|
不支者不罪啦
yucl_hk
|
happymeowy 發表於 18-10-2 23:12
不支者不罪啦

好詩!
mln
|
支字都幾好丫,唔洗改名啦~一睇到支都知係中國出的,其實也只是一個稱呼。 就如我們叫鬼佬,日本仔,阿差等等的分別無什麼不同。何必掛在心上呢!