自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

[Wechat pay hk 北上攻略2018]香港錢包玩轉兩地
https://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MjE0NjIxNTQ2MA==&mid=2653933603&idx=1&sn=4729240f3079558a883dd5d09cda13af&chksm=4c0821687b7fa87e66c7b356c454b88439404fff255c977a4b0e329cd2421e252ac7ff1eaec6&scene=0&ascene=7&devicetype=android-25&version=26070333&nettype=WIFI&abtest_cookie=BAABAAoACwASABMABAAjlx4AUJkeAFmZHgCBmR4AAAA%3D&lang=zh_TW&pass_ticket=0r95WRwMI45tajSDoFKc7qGIKOAdrP2vUjBJVAJM%2BXwq%2BZOaS4sOJr1S%2Fwf7Vqu7&wx_header=1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 18-10-2 13:34
[Wechat pay hk 北上攻略2018]香港錢包玩轉兩地
https://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MjE0NjIxNTQ2MA==&mid=2 ...

原來點都要個內地電話號碼!!
放下自在

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

終於開通 希望加多啲商戶更方便

琥珀宮

畀面勳章

cattz288 發表於 18-10-2 13:37
原來點都要個內地電話號碼!!

我又要卡住响大陸電話卡嘅問題度嘞

greenpea    發表於 18-10-2 20:13

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆 I9528 的帖子

噢........

象牙宮

回覆樓主:

都係線上比錢,街舖未可以

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

珍珠宮

無話可說 發表於 18-10-2 14:27
都係線上比錢,街舖未可以
起碼係第一步, 應該陸續有商戶接受香港錢包

珍珠宮

如果開個大陸電話, 又點樣喺香港錢包登記?

子爵府

I9528 發表於 18-10-2 14:25
...

依家可以用回鄉咭開大陸電話卡,喺福田口岸站有服務站,日租卡係$6一個月用嗰日每一日一蚊
,啱啱上個禮拜申請左

水晶宮

RelaxHippo 發表於 18-10-2 14:30

係呀,除咗大陸,希望遲啲同大陸身份證開嘅微信一樣,係海外都可以用

子爵府

但係要信用卡匯率點計?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

RelaxHippo 發表於 18-10-2 14:31
如果開個大陸電話, 又點樣喺香港錢包登記?

開大6手提係用喺果幾個國內app度! 錢包仍用返香港果個, 唔駛搞

象牙宮

I9528 發表於 18-10-2 14:25
...

放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-2 14:37

開大6手提係用喺果幾個國內app度! 錢包仍用返香港果個, 唔 ...
即係呢幾個app要用大陸電話, 要俾錢都要用返大陸錢包? 咁用香港錢包, 呢幾個app只係得個睇字?

水晶宮

RelaxHippo 發表於 18-10-2 15:01
即係呢幾個app要用大陸電話, 要俾錢都要用返大陸錢包? 咁用香港錢包, 呢幾個app只係得個睇字?
...

用香港錢包唔係用大陸錢包

象牙宮

RelaxHippo 發表於 18-10-2 14:30

難d,集團式店舖先有機會,至於滙率同扣錢唔同貨幣,大陸擔心黑錢

水晶宮

hokabb 發表於 18-10-2 14:34
但係要信用卡匯率點計?

我諗都係比錢先知個匯率

子爵府

ddkaka 發表於 18-10-2 15:04
我諗都係比錢先知個匯率

如果係信用咭公司自己計匯率就要小心

珍珠宮

回覆樓主:

上個月我係中銀開左個雙幣信用卡,職員話綁定之後可以係大陸用到, 會自己轉換兌現港元, 之後每月底結算, 但未上過大陸試。

首頁

尾頁

跳至